végrehajtás kérdések

oligaliga # 2019.06.17. 06:11

Kiegészítve annyival, hogy amíg a végrehajtó mást nem mond.

oligaliga # 2019.06.17. 04:04

fellebezős

És meddig köteles megőrizni? Évtizedekig? Az idők végezetéig? Nekem hat éve van lefoglalva egy autó, gondolom köteles leszek még akár a következő hat évbe is őrizni...

Órizni addig kell, amíg le van foglalva. Ha a következő hat évbem még nem oldják fel a foglalást, akkor addig.

fellebezős # 2019.06.16. 20:41

oligaliga
#
2019.05.27. 10:25

Ha pongyola vagy téves, akkor a Vht. az:

104. § (3) A lefoglalt ingóságon elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn. Az adós a lefoglalt ingóságot köteles gondosan megőrizni...

És meddig köteles megőrizni? Évtizedekig? Az idők végezetéig? Nekem hat éve van lefoglalva egy autó, gondolom köteles leszek még akár a következő hat évbe is őrizni...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.14. 12:05

Szerintem a jogi személyek elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek. Bár a végrehajtásban még nem biztos.

Egzoticside # 2019.06.14. 11:25

Sziasztok,

Cég nevében szeretnék pénzkövetelésre végrehajtást indítani bírósági ítélet alapján, de nem tudom, hogy melyik adatlapot kell választani, a papír alapút (502); vagy az elektronikusat (VH01 VH01-19-01).

Mintha nem azonos tartalmúak lennének, fura..

Köszi előre is!!

drbjozsef # 2019.06.13. 10:27

Hát mondatam én, hogy utána nem? :)
Igaz, jogos, köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.13. 09:58

Amíg nincs bejegyezve rá végrehajtási jog, addig igen.
Utána is. A végrehajtással terhelten.

Jax8383 # 2019.06.13. 06:41

Köszönöm. És a gyakorlatban eltekintenek a jog bejegyzésétől általában. 1/4 rész az ingatlan egyébként.

drbjozsef # 2019.06.13. 05:42

Még annyi, hogy kérhetem a végrehajtót/végrehajtás kérőt hogy tekintsen el a v. Jog bejegyzésétől.

Persze. Kérni bármit lehet. Kérheted a tartozás elengedését is.

Ha még követeléskezelőnél van az ügyem elajándékozhatom az ingatlant?

Amíg nincs bejegyezve rá végrehajtási jog, addig igen. De érdemes tudni, hogy ezzel semmire nem mész, az ingyenes juttatás fedezetelvonó ügyletnek fog minősülni, és simán elárverezik, bárkinek is ajándékoztad.

Jax8383 # 2019.06.13. 05:20

Köszönöm a választ! Még annyi, hogy kérhetem a végrehajtót/végrehajtás kérőt hogy tekintsen el a v. Jog bejegyzésétől. Ha még követeléskezelőnél van az ügyem elajándékozhatom az ingatlant?

drbjozsef # 2019.06.13. 04:49

Jax8383,

A gyakorlat az, hogy ha a munkaviszonyból letiltással rendszeresen folyik be törlesztés, és a tartozás nagyságához viszonyítva belátható időn belül várható a megtérülés, akkor a végrehajtó nem foganatosít más eljárási cselekményt (hacsak a végrehajtást kérő nem ragaszkodik hozzá). De megteheti, nem tilos neki, és ha biztosítékot akar, akkor meg is teszi esetleg, mármint a végrehajtás bejegyzését. De árverezni szinte biztosan nem fogja, az macerás, hosszadalmas - legalábbis addig nem, amíg van megtérülés a letiltásból rendszeresen.

Hogy mi a "belátható idő", azt feltehetőleg végrehajtója válogatja. Mondjuk 1-2év körül lehet. Kb.

aquestion # 2019.06.12. 19:57

Nagyon köszönöm gerbera!!☺

gerbera317 # 2019.06.12. 19:26

Ilyenkor a kiköltözési határidő így alakul: 154/A. § (1) Az adós (...) az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig (...) kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Azt kérdezed, hogy halasztott fizetés esetén mi a határidő, ha a vételárat a határidő lejárta előtt fizeted meg? Nos, a törvényszöveg szerint akkor is az az időpont, ameddig a végrehajtó halasztást adott. Ezt ugyanis az árverési jegyzőkönyvben állapítja meg, amit az adósnak is kézbesített, és az adós erre számít, és ha ezt megváltoztatja a végrehajtó, akkor jogos a kifogás ellene.
A 60 + 60 nap így is szeptember végén jár le. Onnan még másfél hónap a téli moratórium kezdetéig. Időben el kell kezdeni egyeztetni a végrehajtóval, hogy mihelyst fennállnak a kiürítés feltételei, az történjen meg.
Egyébként pedig nem kéne ilyen öngólokat rúgdosni.

Jax8383 # 2019.06.12. 19:18

Jó napot! Olyan kérdésem lenne, ha végrehajtás folyik ellenem, és letiltják a fizetésem, ingatlanra akkor is bejegyzik a végrehajtási jogot? Tartozásom 1.500.000ft ezt még tiltják fizetésből vagy mindenképp árvereznek?

aquestion # 2019.06.12. 08:17

Kedves gerbera317! Egy kérdésem lenne. Árverési vevőként kértem és kaptam 2 hónap halasztást.ezzel ugye a kiköltözési határidő is kitolódott, ez is volt a cél az adós erdekében, hogy békében intézhessuk a dolgokat.. Mivel valószínű, hogy az adós nem akar kiköltözni még így sem, határidőre, visszavonnám. Jk aláirástól 15napon belül tudok fizetni. Így a kiürítésnél biztosan nem csúsznánk bele a moratóriumba. Egyébként mi a gyakorlat? Ha okt. Végén telne le a 60nap a jegyző ertesítésétől, mit tegyek hogy nov15ig megtörtenjen a kiürítés?? Köszönöm a segítséget!

Orika # 2019.06.12. 07:53

Szép napot kívánok!Segítséget szeretnék kérni!Kapott a lányom egy levelet a végrehajtótól miszerint egy providentes hitelt megvett az INTRUM JUSTITIA ZRT.Ez 2012 ben lejárt hitel volt.Kérdésem az lenne,hogy jogos-e 7év után a követelés?Mikor tekinthető elévültnek egy követelés.A levelet én mint édesanya vettem át a lányom már 10 éve Görögországban él nagyon ritkán jön haza.Mit tehetek?Köszönöm a választ.

gerbera317 # 2019.06.11. 15:10

Hát jelentsd be a végrehajtónál, hogy hol lakik az adós, és kérd, hogy ott foganatosítson ingófoglalást, és hogy az eljárásnál jelen kívánsz lenni. Ha az nem vezet eredményre, akkor nincs tovább, mert a semmit nem lehet végrehajtás alá vonni. Nem jól választottál szerződő partnert (hacsak nem bűncselekmény útján került veled szembeni kötelembe).

ebalcsk # 2019.06.11. 15:02

Szeretnek Torvenyes keretek kozott maradni azert is fordultam ehez a forumhoz.

Elviekben evek ota hasznal nem letezo cimet mint lak cim, ezzel nem lehetne valamit kezdeni (intellektuális okirathamisítás)?

Bar lehet hogy neincs tul sok ertelme.

gerbera317 # 2019.06.11. 12:27

A törvényes út odáig tart, hogy a végrehajtó megvizsgálja, van-e az adósnak jövedelme, bankszámlája, vagyona, egyéb ingósága, és ha van, akkor ezeket végrehajtás alá vonja. Ha a tartózkodási helye ismeretlen, akkor az egyéb ingóságok kiesnek a vizsgálódás köréből. Azt tegyük hozzá, hogy akinek az első három nincs, annak nagyon kicsi eséllyel van meg a negyedik.
A követelés így törvényes úton behajthatatlan marad. Ami ez után jöhet, az nem lehet a jogi fórum témája.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 12:00

Nem azért nem tudja behajtani.

ebalcsk # 2019.06.11. 10:50

Sziasztok!

A kovetkezo kerdesem lenne:
A vegrehajto nem tudja behajtani a birosagi hatarozat alapjan megitelt osszeget mert az ados nincs bejelentve oda ahol lakik mar tobb mint egy eve. (Hogy hol lakik azt tudom)
Az lenne a kerdes hogy ilyenkor mit lehet csinalni?

Valaszotokat elore is koszonom!

gerbera317 # 2019.06.10. 16:39

Bocs, ezt nem ide akartam posztolni.

gerbera317 # 2019.06.10. 16:38

Olvastam a másik topikban is a kérdésedet, de nem igazán értem, mi a sérelmed. Talán tartoznak neked pénzzel, az adósod talált valami kifogást is, csak hogy ne kelljen fizetnie. De hogyan kerül képbe a műhely? Miért nem mindjárt a Muppet Show?

aprilismajus # 2019.06.10. 10:50

Kedves PéterViktor, itt az alkotórész és a tartozék szavak fognak segíteni, a törvény szerint a tulajdonjog kiterjed az alkotórészre és kétség esetén kiterjed a tulajdonjog a tartozékra. Ha a tulajdonjog kiterjed az alkotórészre és a tartozékra, akkor ezek nem vihetők el.

PéterViktor # 2019.06.10. 09:33

Egyelőre nincs, de gondolom valamelyest rögzítik a jogszabályok mit lehet vinni és mit nem. Olvastam egy cikkben hogy azért már született bírósági ítélet (lopás miatt) mert az adós elvitt olyan elemeket is amik a lentebb felsoroltak közé tartoznak.