végrehajtás kérdések


Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.10. 09:25

Ha a végrehajtható döntés rendelkezik a kamatokról, de a végrehajtási lapon nem kérték, akkor az bizony már elévült. (Valószínűbb egyébként, hogy már az alapügyben sem kérték a kamatot. Ott könnyebb elfeledkezni róla, mint a vh-lapon.)

gerbera317 # 2014.04.10. 08:53

Utólag kérhetem én a több milliós tartozásra a kamatokat?

Nem. (Vagy ha lesz erre ellenvélemény, akkor az.)

Frufru # 2014.04.07. 12:19

Abban szeretnék segítséget kérni,hogy a volt férjem ellen van,illetve volt végrehajtási ügyem.Most 6 év után ,éppen 2 hete,már szinte az utolsó pillanatban,mert az ingatlan árverésre került volna, rendezte a tartozását,de kamatok nélkül,mert az ügyvédem állítólag nem kamattal kérte a végrehajtást. Utólag kérhetem én a több milliós tartozásra a kamatokat?Köszönöm ,ha ebben a kérdésbe tudna valaki segíteni.Válaszokat előre is köszönöm!

Seffi # 2014.04.07. 11:32

Tisztelt gerbera317!

Köszönöm a gyors választ!

gerbera317 # 2014.04.07. 10:43

Hogy ki ellen indul végrehajtás, a végrehajtást kérőn múlik. Rendes esetben mindeki, tehát adós, adóstárs, kezes ellen egyaránt, ahol mindenki teljes ingó- és ingatlanvagyonával felel a tartozásért. A végrehajtás a fokozatosság elvét követve először a pénzeszközökre, munkabérre terjed ki, majd az ingóságokra, és ha ezek után is aránytalanul hosszú megtérülési idő várható, akkor az ingatlan(ok)ra.

Seffi # 2014.04.07. 09:23

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni:
Bedőlt lakáshitel esetén amihez tartozik egy ingatlanfedezet, egy adóstárs és egy kezes is az adóson kívül, mit/min kezdik el a behajtást?
Gondolok itt ilyenekre, hogy a fizetésből próbálnak levonni először, ha az nem megy, elárverezik a lakást vagy fordítva. Ingóságokat próbálnak behajtani a kettő között stb... Mi a behajtás pontos sorrendje?

Válaszokat előre is köszönöm!

Kisvaki # 2014.03.31. 14:52

Tisztelt Fórumozók!

Abban kérnék segítséget, hogy a testvéremnek van végrehajtó felé tartozása. Most a munkabérét, a barátnője folyószámlájára utalja a munkáltatója. Hozzáférhet ehhez a végrehajtó? Illetve a barátnőnek lehet ebből kellemetlensége? A számla csak a lány nevén van és a testvéremnek hozzáférése sincs a számlához. Előre is köszönöm a válaszokat!

Babra # 2014.03.26. 17:50

Érdeklődni szeretnék: A mai napon becsöngetett hozzánk a behajtó. Az Erste banknál van egy hitelünk, amit sajnos csak késedelmesen tudunk törleszteni. Januárban 2 alkalommal is fizettem, de még az előző elmaradásom volt az. azóta viszont semmilyen felszólitást nem kaptam! Mint kiderült a postás rossz helyre pakolta a felszólitó leveleket, értesítéseket. Így Én egyből a behajtóval találkoztam. Ilyenkor köteles vagyok a behajtónak járó összeget is kifizetni,? Eddig ha megcsúsztam a fizetéssel és küldtek felszólítást (amit meg is kaptam, csak éppen most nem) akkor egyből be is fizettem az összeget. Mit tudok tenni ebben az esetben???

gerbera317 # 2014.03.25. 10:45

Nem kell ehhez ügyvéd. Ki kell tölteni a vh-kérelmet, ahogy gondolja. A legrosszabb, ami történhet, hogy a bíróság a vh-lapot a kérelemtől eltérően állítja ki.

Blackywhite # 2014.03.24. 23:10

Cell Energy

Igen, hiszen nem tetted akkor szóvá, mikor járt volna. A 2. Kérdésnél talán nem buktad, de ezt nézze át ügyvéd.

Cell Energy # 2014.03.24. 22:50

Bemásolom a bírósági végzést:

"X év. január 01. napjától kezdődően minden hónap 5. napjáig előre esedékesen havi Y forint megfizetésére gyermektartásdíj címén, azzal, hogy a forintban meghatározott összeget minden naptári évben az infláció mértékével önként emeli."

szó szerint!

???? akkormost?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.24. 18:43

Meg kellene nézni az az egyezséget, amelyet a bíróság jóvá hagyott. Nem tartom valószínűleg, hogy tényleg benne van az "értékkövetés". Bíróság ugyanis ilyet nem nagyon hagyhat jóvá, tudni illik a végrehajthatósága nagyon problémás.

Cell Energy # 2014.03.24. 18:26

Blackywhite! Köszönöm!

1./ Viszont ez esetben akkor a 10 éve esedékes inflációval növelt emelést is buktam?

2./ a jelenleg elmaradt gytnál a tavalyi inlációt azonban már beleszámíthatom?

Nagyon köszi előre is!

Nonimami # 2014.03.24. 15:31

Sziasztok!
Megteheti a végrehajtó, hogy előbb letiltja a fizetést, amiből minden hónapban vonják a pénzt, majd még az ingatlanra ami az adós nevén van, rárakja a végrehajtási jogot?
Nálunk ez a szitu, vonva van a pénz, de rárakták a házra a vh.jogot. Ezt így szabad? Csak azért kérdezem, mert arról a végrehajtóról van szó, aki még a tv-ben is volt anno hogy jogtalanul csinált ezt-azt. Mert akkor kérek pénzt és elmegyek ügyvédhez.
Köszönöm

Blackywhite # 2014.03.24. 09:44

Cell Energy

A gyt max. 6 hónapra visszamenőleg végrehajtható.
Beszélj ügyvéddel, mielőtt bármit csinálsz.

Üdv

Cell Energy # 2014.03.23. 17:44

Sziasztok!

Gyerektartást megítélték 10 éve "X" fix összegben, melyet a tartásra kötelezett önként vállalt emelni minden naptári évben az inflációval megegyező mértékben.

Soha nem emelte meg, azóta is az "X" összeget kapom.
Két hónapja már annyit sem, csak a felét.

Kértem, hogy küldje a tartásdíjat. Nem hajlandó, csak a felét fizetni. (bírósági döntése erről nincs, ő döntött így)

Javasolták, hogy adjak be végrehajtást.
Ha megteszem, visszamenőleg kérhetem-e az elmaradt gyeremektartáson felül az inflációval megegyező mértékű emeléseket is visszamenően 10 évre?
Ha nem, mennyi időre visszamenően kérhetem az inflációval növelt gyerektartást?
Ha pl. 5 évre visszamenően, akkor hogy kell ezt számolni? 10-5 évig (5év elévülés) az "X" és onnantól számoljam az infláció mértékét? Tehát 5 évre visszamenően "X"+az infláció, VAGY 10 évre visszamenően számoljam az inflációt, de csak visszamenően 5 évre kapom meg?

Remélem, nem voltam túl bonyolult.
Köszönöm
Cell

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.21. 10:35

Olyan részletfizetést, amire tekintettel a letiltást megszüntetik, csak a végrehajtást kérő adhat - de miért tenné?

Ami magát a tartozást illeti, ott valamit elhallgatsz, kihagysz. Nem lesz egy követelés csak úgy végrehajtható. (A nem létező tartozásból sem lesz pikk-pakk 170 ezer forint adósság, bár ez már nem lehetetlen.)

Katimama22 # 2014.03.21. 06:05

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni, fizetés letiltásról.A munkáltatóm kapott egy végrehajtói irodától letiltásról szóló értesítést.Az összeg 170000 ft. Azt szeretném megkérdezni, hogy most kérhetek-e én a végrehajtótól részletfizetést, hogy ne a vállalat vonja a 33%-ot.
A történet a következő, régen 2002- ben vettem fel hitelt 60 hónapra, amit fizettem is addig még volt munkahelyem.A bank fel mondta a szerződést,de közben a bank is megszűnt(Posta-bank)és az Erste vette át,Behajtócégnek adták át mert 4 hónap elmaradás volt.Ezt én csekken ki is fizetem meg is van.Azt gondoltam ezzel le van tudva az egész. 2012-ben kaptam az Erstétől egy értesítést, hogy 18002 ft-om(ez 2 hó részlete) túlfizetés van, vegyem át az összeget X napon belül mert akkor elveszik (erről is meg van az értesítés)az összeg és a számlát meg is szüntették.Azt gondoltam ezzel rendben is vagyunk. Eddig csak most jött a letiltás a végrehajtótól 4 hó elmaradás és a kamatok.Kérhetek rá részletfizetést vagy már nem?Mire be bizonyítom hogy ki fizettem addigra vonják is.Mert én a bankkal nem tudok szembe szállni, sokára derül ki az igazság,a vesztes én leszek úgy is.Mert mindig a kis ember veszít.

gerbera317 # 2014.03.20. 18:48

- Előveszed a végrehajtás kezdetekor kézhez kapott felhívást. Azon rajta van fehéren-feketén, hogy akkor mennyivel tartoztál. Elsős számtan.
- Ezután előveszed a felhívással egyidejűleg megküldött végrehajtható okiratot. Azon rajta van, mi, mikortól, milyen mértékben kamatozik. Kiszámolod, hogy a felhívás óta mennyit növekedett a követelés. Hatodikos számtan (2. félév).
- E kettőt összeadod, és megkapod a mai napra érvényes előírást. Másodikos számtan.
- Előveszed a nyilvántartásodat, hogy a végrehajtás kezdete óta mennyit fizettél meg akár saját teljesítéssel, akár nyugdíjlevonással. Harmadikos számtan.
- Összehasonlítod a két összeget, melyik a nagyobb. Elsős számtan.
- - Ha a levonás messze elmarad az előírástól, akkor még tartozol.
- - Ha levonás kicsivel marad el az előírástól, kezded noszogatni a végrehajtást kérőt, hogy a Vht. 40. § szerinti kötelezettségének eleget téve, jelentse be az eddigi megtérüléseit a végrehajtónak, a részteljesítések napjának és összegének megnevezésével.
- - Ha a levonás egyenlő, vagy több az előírásnál, a kimutatásodat és az azt megalapozó okiratokat elküldve a végrehajtónak, kéred tőle a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását, mert már valószínűleg túlteljesítés történt.
- - Megpróbálkozhatsz a Ptk. 6:46. § (volt 293. §) alkalmazásával is, de az túl összetetté teszi a számolást.

Mindezt a letiltástól datálva is kiszámolhatod, azzal valamivel pontosabb lesz a számításod. Mellesleg, a Nyufignak elég jól megy ez a fajta számtan.
Semmiképpen ne hőzöngj, halmozott kérdőjellel, mert a végrehajtó a fentiekre nem kötelezhető (kivéve a vht. 41-et). A számolás a te dolgod. És 6 elemivel már abszolválható.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.20. 15:49

Te ki vagy az ügyben?

ditke 51 # 2014.03.20. 13:44

Üdv mindenkinek.
Lassan 2 éve nyugdíjból történik 50% letiltás.Vajon miért nem tudhatom meg, mikor fejeződik be a letiltás.Sehol nem adnak választ .Végrehajtó nem tudhatja ?????? Ez volt a válasz .Akkor ki.Addig vonnak,míg a szem ellát ? Hova fordulhatnék ?
Köszönöm.


Sorstárs vagyok ,szeretnék tájékozodni.

gerbera317 # 2014.03.20. 10:57

Nincs értelme. Végrehajtási kifogásnak akkor van helye, az a végrehajtó megsértette a végrehajtási eljárás szabályait. Mivel a szabály az, hogy az adós jövedelmét le kell tiltani, ezért itt a végrehajtó nem megsértette, hanem éppenséggel megtartotta a szabályokat. Ha a letiltást megtámadod, nem a végrehajtót támadod vele, és pillanatok alatt elutasítanak, és csak a 15 ezer Ft illetéket bukod. A letiltás vitatásával gyakorlatilag a végrehajtást kérő végrehajtáshoz és a kielégítéshez való jogát támadod, ami ellene mond a végrehajtható okiratban foglaltaknak, tehát eleve kudarcra van ítélve, de ha ragaszkodsz hozzá, akkor sem végrehajtási kifogással kell megtámadni.

Veronika21 # 2014.03.20. 10:04

Szép Napot mindenkinek! Ma postán megkaptuk a végrehajtó által küldött letiltásról szóló értesítést, a munkáltató már tegnap tudatta a férjemmel.Rajta van hogy 15 napon belül az intézkedés ellen végrehajtási kifogás terjeszthető elő a letiltás ellen. Van-e neki értelme? Vagy már akkor is vonják a férjem fizetéséből?

gerbera317 # 2014.03.19. 12:03

kértem a férjem nevében részletfizetést, de választ nem kaptunk még

Dehogynem. A letiltás a válasz. A részletet nem egyszerűen kérni kell, hanem mindjárt meg is kell fizetni az első részletet. Különben miért is kellene komolyan venni a kérelmet?
És akkor még egyszer: A letiltással csökkentett munkabérnek már édesmindegy, hová megy, de ha nem akartok a letiltás mellé beszipkázni egy inkasszót is, akkor mégiscsak menjen a maradék fizu másik számlára.
OFF A kérdőjel (?) nem helyettesíthető 2 db. felkiáltójellel (!!). ON

Veronika21 # 2014.03.19. 11:52

Elnézést kérek lehet hogy egy kicsit zavaros a tőrténet!
Kezdem az elején. A férjemnek lesz letiltása amit a végrehajtókért és a munkabéréből.Tudtunk a tartozásról én kértem a férjem nevében részletfizetést, de választ nem kaptunk még, csak a munkáltató a letiltást.Ha az én számlámat adjuk meg a munkáltatónak akkor is vonják a tartozást? már a levont összeget fogják utalni!!