Családi pótlék - letiltás

sziszi77 # 2011.03.03. 04:08

Üdv.Érdeklődni szeretnék,ha valakinek elviszi mondjuk a végrehajtó mindenét,banki tartózás miatt.Házon van jelzálog.Akkor az illető családi pótlékját,amit a gyerekei után kap, is letilhatja a banki tartózás miatt?Ha igen, akkor az egészet?Köszönöm elöre is a választ.Sziszi

lewho # 2011.03.03. 06:43

Egy huncut vasat sem lehet belőle letiltani ilyen tartozás fejében!

De ha bankszámlára kapod, arra rányúlhatnak.

monalisa1 # 2011.03.03. 16:17

Ebben az esetben haladéktalanul tájékoztatni kell a végrehajtót hogy a cs.pótlékot "nem bántsa" a számlán - az nem az adós pénze hanem a gyermekek járandósága, csak a kifizetés "a" számlára történik.

lewho # 2011.03.03. 18:07

Meg lehet próbálni, de:

1,A csp nem a gyerek pénze, hanem a jogosulté (szülőé).

2,Kicsit tökösebb végrehajtót nem lehet azzal a dumával megetetni, hogy az a pénz csp jogcímen utalódott, ezért mentes a vh alól.

Tajbor # 2011.03.07. 17:21

Kérdés:
Közjegyzői okiratba foglalt / végrehajtaható/ követelés lejárt a jogosultak javára.
Nekem kettő számlám van amely zárolva van más ügyből kifolyólag, de a közjegyzői okirat arra szól hogy ezek a számlák illetve a rajta lévő összeg a jogosultak részére van fenntartva, mint említettem zárolva vannak, de a közjegyzői okiratba foglalt határidő lejárt és a jogosultak követelik a pénzt, kérdésem: hozzá tudnak e férni a pénzhez a jogosultak ha igen milyen formában?

várom válaszát sos,
üdvözlettel:
avacse

A F?városi Bíróság megszüntette a számláim zárolását, mert a magánfél a munkaügyi bíróság ítéletének joger?re emelkedése után több mint

bevike # 2014.02.25. 13:43

Nekem számlámra érkezik a családi pótlék,ma kaptam a banktól egy levelet,hogy sorban áll egy közjegyző a számlámra.
Kérdés:A számlámról lelehet tiltatni bárkinek is a családi pótlékot???Más összeg nem is megy oda,és azt a gyermekem kapja nem én.

pazs # 2014.02.25. 13:52

Igen, mert a bankszámlán nem családi pótlék, fizetés, álláskeresési járadék stb. van, hanem bankszámlapénz. Kérd postán.

Vh-ügyes # 2014.02.25. 19:30

imádom ezt az érvelést: "NEM TECCIK ÉRTENI, HOGY AZ A CSALÁDI PÓTLÉK?!"

csean # 2014.06.22. 13:20

A családi pótlékból nem vonható le semmi, még bankszámlán keresztül sem és ha ezt a bank megtette vissza kel fizetnie.

Miért?

A törvény egyszerűen fogalmaz:

1.) Levonás a gyermekek ellátásához kapcsolódó juttatásokból
A családi pótlékból legfeljebb 33%-ot lehet levonni a jogalap nélkül felvett családi pótlék és anyasági támogatás fejében.

2,) Letiltás alól mentes juttatások
a nevelőszülő részére a gondozásába ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek,
utógondozói ellátásban lévő fiatal felnőtt ellátását szolgáló nevelési díj, külön ellátmány és családi pótlék

3.) VÉGREHAJTÁS PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓNÁL KEZELT ÖSSZEGRE
A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adóst megillető pénzösszeg teljes összegben végrehajtás alá vonható,
kivéve a természetes személyt megillető pénzösszegeket...

Tehát a 3. pont alapján a banknak meg kell vizsgálni, hogy milyen pénzhez nyúl hozzá, mert csak akkor derül ki,
hogy a bankszámlán van -e természetes személyt megillető pénzösszeg. Így látja, hogy az családi pótlék, amihez az 1. és 2. pont alapján nem nyúlhat hozzá.

Így ha a bank olyan a kezelésre rábízott pénzösszegből levon, amely nem a tulajdona, pontosabban az felett sajátjaként rendelkezik és osztogatni kezdi, sikkasztás bűncselekményét követi el, amely két év szabadságvesztéssel büntethető.
Gondolom nem kell mondani, mit kell ilyenkor tenni...

Az általános magyarázat az szokott lenni, hogy bank nem köteles vizsgálni a számlára érkezett pénzösszeg címét.
Na, pontosan erre nincs semmilyen törvény vagy rendelkezés, hogy mitől ne lenne köteles.

Vh-ügyes # 2014.06.23. 12:55

Ezt azért nehogy elhiggye valaki...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.23. 15:51

Arról nem is beszélve, hogy amit 3. pontként idéz, az így , ebben a formában jogszabályban nem is létezik.
Ez egyébként józan parasztésszel is belátható, hiszen ez a szöveg gyakorlatilag azt jelentené, hogy természetes személy bankszámláját nem is lehet inkasszózni. Ami nyilván abszurd állítás.

gerbera317 # 2014.06.23. 15:57

@csean

Gondolom nem kell mondani, mit kell ilyenkor tenni...

Na, mit?

Vh-ügyes # 2014.06.23. 17:47

klasszikus...

keveri a jövedelem letiltást a hatósági átutalási megbízással!

csean # 2014.06.24. 19:15

Kovács Béla Sándornak:
1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról

V. FEJEZET

VÉGREHAJTÁS PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓNÁL KEZELT ÖSSZEGRE

Közös szabályok

79/A. §225 (1) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adóst megillető pénzösszeg teljes összegben végrehajtás alá vonható, kivéve a természetes személyt megillető pénzösszegeket...

Minden említett pont innen származik.

Nyílván az itt szédelgő ügyvédek a bankok megrendelésére írkálnak be. Vagy a bajba lévő ügyfelet akarják még lehúzni, hogy "majd mi segítünk" szervezetek.

Ennyiiiii! -mert én nem reklámokat írkálok be, hanem tényeket

csean # 2014.06.24. 19:17

gerbera317

Besétálni az ügyészségre és feljelntést tenni.

gerbera317 # 2014.06.25. 13:16

én nem reklámokat írkálok be, hanem tényeket

Előtte azért nem ártana azokat a "tényeket" rendesen elolvasni. Ugyanis, ha a 79/A. § idézését nem ott hagyod abba, ahol teszed, immáron másodszori alkalommal, akkor éppen az ellenkezője jön ki, mint amit te szeretnél itt nekünk bemesélni.

Egy jótanács, csak most és csak neked: Nem érdemes hülyének lenni, mert abból van már épp elég...
Szívesen.

Vh-ügyes # 2014.06.25. 18:48

Kedves Csean!

Ne fogd vissza magad! :)

Osztogasd kérlek tanácsaidat a rászorulóknak (persze ingyen!!!) mert láthatóan jobban is értesz a szakmához és a szociális érzékenységed is fejlettebb mint a mienk!

(speciel engem, biztosan szórakoztatni fogsz...)

Kérlek, könyörgöm ne mondj nemet:)

jozsef.s # 2014.12.30. 11:38

Jó napot a kérdésem a következő volna a gyerek után járó családi pótlékot szünetelésére került sor a gyermek ötven óra iskolai igazolatlan mulasztása mait.Ami 2014.júliusában derült ki ezért a gyermeket a gyámhivatal védelembe vette és szüneteltetni akarta a családi pótlék ki fizetését,de én ezt meg felelleneztem,de végül kaptam egy levelet a Mák-tol ,hogy el utasítgatták a kérelmemet.Az volna a kérdésem,hogy a gyerek jár rendszeresen egy másik iskolába nincs mulasztót óra hiányzása,mikor fogják újra utalni a családi pótlékot, vagy ki -hez kell fordulnom,hogy újra utalják a családi pótlékot.

gerbera317 # 2014.12.30. 11:55

A gyámhivatalhoz. De az nem itt van.

Lyonee # 2014.12.30. 19:21

Miért csak júliusban derült ki a hiányzás?
Nem kaptatok felszólítást az iskolától?

Sherlock # 2014.12.31. 08:17

De, kaptak.

jozsef.s # 2014.12.31. 17:10

Nem kaptam felszólítást az iskolától,csak a gyámügyön derült ki a dolog júniusba, mikor be hívattak, a MÁK-nál felelleneztem a határozat ellen azt írta válaszul,nem kötelességük az vizsgálni hogy az iskola hol hibázott vagy mulasztott ebben az esetben ,forduljak bírósághoz.De sajnos a törvény egyoldalúan rendelkezik csak a gyermek hiányzását veszi alapul az iskola kötelezettségét nem tagolja a törvény, vagy is nincs megadva határidő afelől,hogy az iskolának mikor és menyi ideje van le jelenteni a gyermek iskolai hiányzást a hatóság felé ezért egyoldalú a rendelkezés.Ezért kell törvényt módosítani vagy kiegészíteni.Az így szólna(Menyiben az iskola kellő időben nem jelenti a gyermek iskolai mulasztását a szülő vagy a hivatal felé úgy ebben az esetben az iskola felelőssége felróható.Ebben az esetben nem vonatható meg az iskolai támogatás.

Lyonee # 2015.01.01. 15:09

Ez azért eléggé sántít.

1. Az iskola a gyámügyet és a szülőt egyszerre értesíti. Minden felszólítás dokumentálva van (másolat iktatva), a trehányságot ne az iskolánál keresd. 30 óra után az iskola értesíti a szabálysértési hatóságot is. Nem büntettek meg?
  2. A tanítási évnek június 13-án vége volt. A bizonyítványban az igazolt és igazolatlan hiányzások is fel vannak tüntetve. Meglepő, hogy te még ezt sem láttad.

A szülőnek kötelessége az együttműködés, kapcsolattartás az iskolával. Minimum szülői értekezleteken, fogadóórákon való részvétel még a problémamentes tanuló esetében is. Hát még az iskolakerülőknél!
Javaslom, hogy a jövőben havonta egyszer akkor is érdeklődj az osztályfőnöknél, ha úgy gondolod, hogy minden rendben van. Tavaly is azt hitted... Kiderülhet az is, hogy ki tünteti el a felszólításokat! A fiad most már nem tanköteles, 30 igazolatlan óránál kirúgják az iskolából.

jozsef.s # 2015.01.01. 23:05

Valamit nem ért, az iskola 10,20.30.40.50-óra után köteles figyelmeztetést küldeni a szülőnek 50-óra hiányzás után a kerületi hivatalos szervet kell értesítenie a gyermek hiányzásáról.Amelyekben az iskola nem tudja igazolni azt ,hogy a szülött a megadott hiányzási órák után ki küldte a felszólítást abban az esetben az iskola hibázott, másodszor írom le, ez így igazságos.A szülött nem csak levélben hanem telefonon vagy internet is el lehet érni, szerintem ha az osztályfőnök törődik a gyerekeivel megtalálja a módot arra,hogy a szülött meg keresi vagy meg találja.Ez a törvény egyoldalúan rendelkezik ezt azért írták így hogy a gyerekétől elvet pénz a MÁK-nál maradjon vagy is az államnál és így hozzá járulunk a költségvetés hiányán keletkezet lyukak be tömésére.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.01.01. 23:19

Először inkább a saját, meg a gyerek felelősségével kellene tisztában lenni és majd utána jöhet az iskola esetleges felelőssége.

Az iskola házirendjében kell szabályozni a távollétek igazolását. Napi 5 órával számolva két hét folyamatos hiányzással simán összejöhet az 50 óra igazolatlan.

Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy az iskola folyamatosan jelzett, csak a levelet vagy nem vették át, vagy nem foglalkoztak vele, mondván úgy is mindjárt vége a tanévnek, továbbá a szülőire se mentek el, a gyerek véletlenül rossz szülői telefonszámokat adott meg az osztályfőnöknek stb.

Amúgy meg majd a gyámhivatal felülvizsgálja a családi pótlék folyósítását, aztán akkor lesz lóvé, persze ha a feltételei megvannak, mondjuk idén nem volt igazolatlanja a gyereknek.