ÁFÁ - s számla és végrehajtás


végrehajtó1 # 2011.04.04. 07:46

Akkor lenne tiszta helyzet ha a gyámhivatalban is bejelentésre került hogy a gyermeknek ajándékozták.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.03. 20:43

Ha a számla a gyerek nevére szól, akkor az valószínűsíthetően nem az adós tulajdona. De az is valószínű, hogy az adóstól kapta ajándékba, ami fedezetelvonó ügylet, ezért a gyerek kötelezhető annak tűrésére, hogy a tévét a hitelező kielégítése érdekében árverezzék.
A végrehajtó helyében foglalnám a tévét a számla ellenére, az adós szülő meg ha akarja, indítson a gyerek nevében igénypert. A perben aztán a végrehajtást kérő viszontkeresettel kérheti a tűrésre kötelezést.

nandy # 2011.04.03. 20:21

Vht. 86. § (1) Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van.
(2) Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában.

Tehát a számla önmagában kevés lesz, ha egyébként minden más körülmény arra utal, hogy az nem a gyermeked tulajdona.

nandy # 2011.04.03. 20:18

Azért az szerintem nem lesz olyan egyszerű. A plazmatévéről (ha van) hiába mutatsz be a kisfiad nevére szóló számlát, attól még elvihetik... De a gyermek ruháit, játékait, tanszereit, és a gyermek által szokásosan használt egyéb tárgyakat, bútorokat nem, mert azok mentesek.

Reina # 2011.04.03. 19:46

Ha ÁFÁ-s számlával igazolom, hogy az ingatlanomban lévő ingóságok a kisfiam tualjdonát képezik, elviheti-e őket a végrehajtó?