magánszemélynek tartozás

Bulgaria # 2013.07.30. 16:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A lízinges autó miatt a férjem jelenleg börtönben van.
Neki csak a tartozás marad meg.

Lenne egy másik kérdesem,mi történik,ha az eredeti tartozást visszafizetük és a kamatot pedig nem?Illetve az ügy alapvetően büntető, de polgári jogi igényt ennek keretében lehet érvényesíteni?

Köszönöm előre is.

Dr.Attika # 2013.07.18. 17:48

Mert aki mást tévedésbe ejt és ezzel kárt okoz az a csalás bűncselekményét követi el és eszerint büntetendő. Ráadásul azzal, hogy a férje a lízingelt autót eladta, még halmazatban a sikkasztás bűncselekményét is elkövette. Nagy valószínűséggel visszakerül a börtönbe.

Bulgaria # 2013.07.18. 17:29

Miért büntető és nem polgári?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.17. 16:57

Lehet büntető is, közelebbről csalás.

Bulgaria # 2013.07.17. 16:48

Tisztelt Szakértő!

A férjem kölcsönkért 7 évvel ezelőtt 660 000 forintot egy ismerősétől,a pénzt így kapta meg,ha nem fizeti időben,akkor odadja az illetőnek az autóját,ami pedig lizinges volt.A lizinges autót a férjem eladta és nem fizette vissza az illető pénzét.
A férjem jelenleg börtönben van,más ügy miatt.Egy hónap múlva kiszabadul.A férjem és a sértett között volt egyezés-közvetítői eljárás során.
Azonban a sértett ezzel fenegetőzik,ha a férjem nem fizeti vissza a tartozását-kamatostul,akkor visszacsúkják a börtönben.

Most nem tudom ez büntetőügy ,vagy polgári?

Köszönöm előre is a választ

Elimo # 2012.01.05. 18:20

Sziasztok!
Próbáltam választ találni a kérdésemre, de nem sikerült, lehet, hogy figyelmetlen voltam. Szeretnék segítséget kérni tartozás elismerő nyilatkozat (közjegyzői) alapján történő végrehajtással kapcsolatban. Tavaly júliusban jelentkezett egy vevő a lakásomra, lefoglalózta, én elindítottam az új lakás megvételét. A fizetési határidő lejártakor kiderült, hogy az én vevőmnek 700e Ft-tal kevesebb pénze van, mint a kialkudott vételár. Mivel az új ingatlanom vásárlásától már nem tudtam visszalépni, készült közjegyző előtt egy tartozás elismerő nyilatkozat. A fizetési határidő 12.31-én lejárt. A vevőm nem tud fizetni, el kell indítanom a végrehajtást, de nincs munkája, az ingóságai összértéke (bár nem vagyok szakértő) nem éri el a behajtandó összeget. A lakás még az én nevemen van, hiszen nem fizette ki. Ilyen esetben min tudják végrehajtani a nekem járó összeget? Át tudom valahogy íratni az ő nevére a lakást, hogy legyen min behajtani? Ebben az esetben ki fizeti ki nekem a behajtandó összeget? Vagy milyen más lehetőségem van?
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.16. 07:13

A hitelező se semmi. Úgy kellett rábizonyítani, hogy kamat is jár neki. Méghozzá micsoda kamat!
Mókás tud lenni, amikor laikus felek ügyvéd nélkül pereskednek.

gerbera317 # 2011.12.15. 21:34

Szerintem lali1971 rászolgált arra a 48 százalékra. Jó egészséget és kitartást kívánok hozzá.

lali1971 # 2011.12.15. 12:48

Jó lenne tudni mikor kinek írnak!! Kovács ügyvéd úr!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.15. 12:45

Atya Úristen! Mondd, hogy csak szórakozol velünk! Légy szíves...

lali1971 # 2011.12.15. 12:38

A szerződésben az állt ,hogy 0%kamat!!!
A bíróságon elmondtam,hogy ez nem igaz ,mert havi 4%kamatot kért amit több alkalommal kértem,hogy csökkentsünk, de ő azt mondta nem!!!!
Eleinte tagadta a kamatot, de amikor pár tanut szereztem meg az alkalmazottam is adott át neki több alkalommal pénzt kamatnak!! Akkor el ismerte a 4% kamatot. De a szerződésben kamat mentes volt!! Ezért nem tudom ,hogy miért fogata el a bíróság az éves 48% kamatot amikor nem ez volt a kölcsönadási szerződésben!!!!

Dr.Attika # 2011.12.12. 18:24

Igen le kellene írni, hogy mi a szerződés tartalma. Pontosan van-e kamat kikötés vagy nincs. Magánszemélyek esetében ez azért lényeges, mert ha nincs kamat kikötve, akkor a Ptk. rendelkezése szerint az kamatmentes és a bíróság sem ítél meg kamat fizetési kötelezettséget. Az uzsorakamat már vagy 20 éve nincs a Ptk-ban, hanem helyébe az uzsorás szerződé fogalma lépett. Az átkosban azt mondta a polgári jog, hogy a 20% és azt meghaladó kamat mindenképpen uzsora. Mióta áttértünk a szabad kapitalizmusra, azóta azt mondja a polgári jog, hogy nem a kamat mértéke tesz egy szerződést uzsorássá, hanem a kölcsönbe vevő kiszolgáltatott helyzete és annak kihasználása.
Ugyanis pl. valaki olyan üzletet tud kötni, hogy egy 140%-os kamat neki 280%-os hsznot hoz, akkor abba miért is avatkozzon be az állam a bíróságok útján.

gerbera317 # 2011.12.12. 16:25

Ezt nem lehetne magyarul is?

lali1971 # 2011.12.11. 06:14

Bocs azt nem írtam a szerződésben 0% kamat volt ami idő közbe derült ki a bíróságon ,hogy ő 4% kamatra adta!!! És nem kölcsön adás volt hanem egy közös vállalkozásból lépet ki aminél kijelentette ,hogy neki 4 % kamat kell!!

gerbera317 # 2011.12.10. 21:22

Persze. A véleményemmel csak általánosítottam, tekintettel arra, hogy az ügy részleteit, az előzményeket nem ismerjük.

De ha csak egyszerűen arról van szó, hogy az adós utólag akar okos lenni, holott az aláíráskor is lehetett volna az, akkor helytálló az általánosító véleményem, és bizony a másodfoknál az igazság.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.10. 21:11

Ez nem ilyen egyszerű. (Azért is hoztak két ellentétes ítéletet.) Az uzsorás feltételnek minősülő kamat nem pusztán a mértékétől lesz; és arra sincs egy számszerű határ, hogy mikor eltúlzott mértékű az ügyleti kamat.

gerbera317 # 2011.12.10. 20:25

Hát van itt igazság?

És pisztolyt fogtak a halántékodhoz, vagy zsaroltak, amikor aláírtad a 48 százalékos szerződést? Esetleg nem olvastad el azt? Vagy elolvastad, de nem értetted meg? Vagy megértetted, de úgy gondoltad, hogy utólag majd megtámadod a szerződést?

Valóban magas a 48%, ugyanakkor még valóban elfogadható, tehát nem uzsorakamat. Ha én megcsúszok a hitelkártyámmal, én is majdnem ennyi kamatot fizetek. Az volna igazságtalan, ha az elsőfok 20 százalékát helyben hagyták volna.

lali1971 # 2011.12.10. 08:36

Tisztelt ügyvéd urak!! Nem tudom mi számít uzsorázásnak . Én 2,5 millióra havi 100 000 kamatot fizetem éves 48%kamatot 4 év alatt kifizetem 4,8 milliót ami igazolva is lett a bíróságon!!
Videó felvétellel tanúkkal.Amit a bíróság első fokon éves 20% ra csökkentett és e szerint számolta ki a 4,8 millióból ,hogy jár a felperesnek még 250 000ft
Első fokon a bíró 250 000 ret ítélt meg a felperesnek 1 évig húzódott az ügy!! Másod fokon 1 órai tárgyalás után azt mondta ilyen mértékű kamat elfogadható és meg ítélte a 2,5 millió ft ot. És a 4,8 milliót kamatnak elszámolható!!
Hát van itt igazság? Hát minek dolgozik az ember akkor én is kiadok 5 milliót ,mert annyi áll a vállalkozásomban és otthon ülök és várom a havi 200 000ft ot minden hónapban!! Ezt lehet csinálni Magyarországon büntetlenül??? Jogorvoslathoz fordultunk!!
Nem tudom milyen esélyekkel!! Kérem írjanak!

ObudaFan # 2011.12.05. 14:50

Behajtható, polgári peres úton. Ami újabb jelentős költség lesz.

steven11 # 2011.12.05. 14:40

Tisztelettel!
Magánszemélytől jelzáloghitelre pénzt vettünk fel. A hitel visszafizetése most aktuális, de sajnos semennyit nem tudunk visszafizetni. Törleszteni sem tudunk a nyugdíjból. Sajnos a felvett összeg már meghaladja a jelzálog ingatlan értékét. Kérdésem az, hogy ha átadjuk az ingatlant az érték különbözet behajtható-e rajtunk és mi módon.

Dr.Attika # 2011.11.11. 20:06

Tisztelt "Gabor30"!
Nincs okuk félelemre. Ha rendesen törlesztenek, akkor szerződés szerint teljesítenek és a kölcsönt adó eredményesen nem követelheti a bútorokat és azt sem, hogy egy összegben fizessék vissza a kölcsönt.
Azt javaslom, hogy menjenek el a helyibíróságra és ott jegyzőkönyvbe mondva indítsanak megálapításikeresetet. Ebben kérjék megállapítani, hogy mennyi is a tartozás. Persze előtte erről tájékoztassák a kölcsönadót. Várják meg a reakcióját. Bizonyosan visszakozni fog.
Első meglátásra itt uzsorás szerződés is megállapítható. Közöljék a köcsönadóval, hogy ezért mostaában nagyon gyorsan börtönbe lehet kerülni.

Gabor30 # 2011.11.11. 19:53

Sziasztok!

Tartozom egy magánszemélynek 2 millió forinttal, 1,5 évre kamatmentes majd 11% évi kamattal,az eredeti ügyvéd előtti kölcsönszerződésben nem volt fedezete.Majd a kölcsönadó folyamatosan módosítgattott és félemünkben aláírtuk ezt már ügyvéd nem ellenjegyezte mivel azt mondta ha nem végrehajtót küld ránk és elviszik a bútoraink gyerekjátékokat stb,most már évi 22% kamatot kér+ a kamatmentes időszakra is visszamenőleg 22% kamatot.1,5 éve fizetjük rendesen havi 50.000ft ként a tartozást,ennyiben állapodtunk soha egy napot sem késtünk!Most meg megjelent nálunk hogy azzonnal egybe adjuk vissza vagy elviszi a bútoraink stb.Jogos??Ha rendesen fizetünk??+ amit havonta fizetünk pénz abból szerinte 40.000ft a kamat és csak 10.000ft a tőke.Ezek szerint életünk végéig az adósai leszünk.Mit tehetünk,pénzünk nincs.amit meg házat vettünk a pénzből már eladtuk anyámnak aki benne lakik velünk együtt.A házunkat is elviheti??Kihez fordulhatunk mint adósok???