Szabáyos végrehajtás?


gerbera317 # 2012.08.06. 11:18

A végrehajtást a végrehajtást kérő kéri, az elrendelő bíróság elrendeli, a végrehajtó pedig a végrehajtható okirat alapján végrehajtja. Ha a bíróság 15 ezer forinttal rendelte el a végrehajtást, a végrehajtó aszerint köteles eljárni, és nem vizsgálhatja az előzményeket.

Ha az adós sérelmezi a végrehajtást azért, mert az részben alaptalan, akkor az alaptalanságot mindenek előtt okirattal kell valószínűsítenie, majd a végrehajtá Vht. 41. § szerinti eljárásával folytatódik az ügy, aminek többféle kimenetele lehet, az egyik az, hogy korlátozs iránti pert indít az adós a végrehajtást kérővel szemben. De a végrehajtóról - szerintem - már most le lehet kattanni.

Túlfizetésre hivatkozhat az adós, de ha a kérő megneszeli, hogy a túlfizetésből eredő igény nem érvényesíthető ellene (Vht. 56. § (2) - gyerektartás), akkor ez a hivatkozás is hiábavaló.

k-zsofia # 2012.08.03. 12:50

Üdvözlök mindenkit!
Tanácsra lenne szükségem.
Szituáció: A bíróság 12.000 Ft gyermektartási díjat szabott meg egy gyermekre. Az apa 2008-tól kikerekítette ezt minden hónapban 15.000 Ft-ra, régebben előfordult, hogy megcsúszott a gyermektartási díj fizetésével kiszámíthatatlan jövedelme miatt, ezért is fizetett többet, hogy pluszban legyen.
2008-2012 áprilisáig 15 ezret fizetett minden hónapban.
Komoly anyagi problémák miatt elmaradt 3 hónappal. Az anyuka a végrehajtónál kérte a 3x 15 ezer forint behajtását. A végrehajtó beterhelte apuka számláját, anyukát követelését bejegyezték apuka házára, apuka beltagi viszonyát felfüggesztették a Bt.-ben. Természetesen mindezek plusz költségeivel együtt.
Apuka megírta a végrehajtónak, hogy elkérte e az anyukától, hogy mi alapján követel 15 ezer forintot, mikor a hivatalos, amit követelhetne az 12 ezer. Ezen kívül leírta, hogy 2008 óta havi 3 ezerrel többet fizetett,most komoly anyagi gondja adódott, amint utoléri magát természetesen fizeti tovább, hiszen nem azért nem fizet, mert nem akar.

A válasz annyi volt, hogy az apa által állított bírósági végzést nem látta, küldje meg neki, ha az intézkedéssel problémája van forduljon a bírósághoz.

Kérdésem az lenne, hogy szabályos e az, hogy egy végrehajtó elindíthat e végrehajtást , úgy hogy a követelő nem mutatja be neki mi alapján kéri a végrehajtást? És hivatkozhat e az apa arra, hogy túlfizetésben van jelenleg? Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Köszönöm a válaszokat!