Egy elég bonyolult ügy


C a s a b l a n c a # 2012.08.13. 12:20

Egyébként, ha megérkezik a jogerős FMH, arra külön végrehajtási eljárást kell kezdeményezni, ami bajos, hogy 30 napon belül meglenne...

gerbera317 # 2012.08.10. 07:12

Nem lehetséges. A törvény azt mondja, hogy ha az árverési vevőnek az adóssal szemben olyan követelése van, amelyre vonatkozólag a végrehajtási jog az elárverezett ingatlanra be van jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, az árverési vevő visszatarthatja az árverési vételárat, illetőleg azt a részét, amely a követelésének a kielégítéséhez szükséges (Vht. 150. §).

Mivel a követelésed még nincs végrehajtásra adva, és ebből következően a végrehajtási jogod sincs bejegyeztetve, és az árverési hirdetményen sem szerepelsz, az árverési vételár visszatartásánál nem vehető figyelembe követelésed, tehát ki kell fizetned a teljes vételárat.

A visszatartás egyébként is problémás a (2) bekezdés miatt, mert a vételárnak azt a részét, ami a többi végrehajtást kérőt (és a végrehajtót) megilletné a felosztott vételárból, a visszatartási jogával élni kívánónak mindenképpen meg kell fizetnie.

Megoldás: Várd meg a 2. árverést, azon már bizonyára ott leszel végrehajtást kérőként. Nyilvánvaló, hogy az árverések sikertelenek maradnak, hiszen tört tulajdoni hányadról van szó, ráadásul lakottan - ilyet nem vesz senki, bár, a kockázat lehetősége mindig fennáll. A 2. sikertelen árverést követően (tehát ne árverezőként, hanem az árverést követően) jelentsd be, hogy élni kívánsz a Vht. 158. § szerinti átvételi lehetőséggel. Ez beszámítással történő átvételt jelent, és ilyenkor - a saját végrehajtási költségei kivételével - nem áll fenn a 150. (2) szerinti kielégítési kötelezettsége az átvevőnek.

Alexandra70 # 2012.08.09. 14:25

Tisztelt Fórumozók!
Volt férjem ellen végrehajtás van a közös házunk rá eső részére. Az árverezés pár hét múlva megkezdődik, azonban közjegyző által kértem fizetési meghagyást a volt férjem tartozására. Még az ítélkezési szünet előtt átvette a fiz. felszólítást, azonban a 15 napos ellentmondási határidő az ítélkezési szünet utánra esik. Amennyiben nem érkezik ellentmondás és végrehajthatóvá válik, de közben az árverezésen megveszem az ő tulajdonrészét, akkor van még lehetőségem ezen összeget is belevenni a vételárba? Arra gondoltam, hogy a kifizetési határidőm az 30 nap, és közben hátha megérkezik a végrehajtási papír.
Köszönöm