Visszterhes engedményezés

bonny # 2012.11.16. 19:27

Segítséget szeretnék kérni abban az az ügyben,hogy kifizetném valaki banki adósságát,cserébe a bank engedményezné részemre a hitel jelzálogfedezetét.Kérdéseim:
Magánszemélynek van-e erre lehetősége?
Mi ennek az ügyletnek a hivatalos formája?
Milyen költségekre kell számítanom(illeték,földhivatali ügyintézés,szerződés-módosítás stb)
Ha a későbbiekben mégiscsak a fedezet végrehajtására kerülne sor az onnan befolyt összegnek van-e adó vonzata?
Előre is köszönöm a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.16. 20:36

Csak pénzintézet végezhet ilyen tevékenységet, engedéllyel, alaptőkével.

A tartozást viszont a kötelezettől átvállalhatod, ha a bank hozzájárul.

Dr.Attika # 2012.11.16. 20:41

Ha kifizeti "a valaki" banki tartozását, akkor a törvény erejénél fogva Ön lesz a zálogjog jogosultja, tehát azt a banknak nem kell "engedményezni".
Mibe kerül? Ezt a meghatalmazott ügyvédje tudja megmondani a konkrét ügy minden részletének ismeretében.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 21:29

Ezt gondold át mégegyszer, Kolléga.

Dr.Attika # 2012.11.17. 06:28

Átgondoltam Kolléga már a válaszadáskor. Az alábbi törvényi rendelkezés szabályozza a jogügyletet a zálogjogi részében:

Ptk. 251. § (1) Zálogjog alapján a jogosult a pénzben meghatározott vagy meghatározható követelésének biztosítására szolgáló zálogtárgyból - törvény eltérő rendelkezése hiányában - más követeléseket megelőző sorrendben kielégítést kereshet, ha a kötelezett nem teljesít. Bírósági úton nem érvényesíthető követelés zálogjoggal biztosítása semmis.
(2) Zálogjog jövőbeli vagy feltételes követelés biztosítására is alapítható.
(3) A zálogtárggyal való felelősség terjedelme ahhoz a követeléshez igazodik, amelynek biztosítására a zálogtárgy szolgál. Kiterjed a kamatokra, a követelés és a zálogjog érvényesítésének költségeire, továbbá a zálogtárgyra fordított szükséges költségekre is.
(4) A követelés átszállásával a zálogjog is átszáll az új jogosultra. A zálogjogot - törvény eltérő rendelkezése hiányában - csak a követeléssel együtt lehet átruházni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.17. 07:22

A (4) bekezdésre írtam, hogy ilyen követeléseket átvállalását - törvényi keretek között - csak faktoring cégek végezhetnek.

Dr.Attika # 2012.11.17. 07:38

Nem. A 4. bekezdés első fordulata azt tartalmazza, hogy az új jogosult a törvény erejénél fogva a zálog jogosult. Itt nincs szükség semmilyen engedményezésre.
Ez itt a lényeg. A bank amikor a harmadik személy kielégítette elveszítette zálogjogát a törvény erejénél fogva ő már nincs mit engedményezzen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 07:45

Egy baj van. Nem száll át a követelés. Tévesen szubszumáltál.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 07:49

Illetve éppen az engedményezéssel szállna át. De abban igazad van, hogy a kérező által vázolt ügylet nem engedményezés, hanem tartozásátvállalás. Azzal pedig a jelzáloggal biztosított követelés, és vele a jelzálog is, megszűnik.

Dr.Attika # 2012.11.17. 08:22

Ezek szerint egyezően szubszumáltunk. Kérdés, hogy a kérdező ezt megérti-e. Ha ő nem is, de a meghatalmazott ügyvédje bizonyosan.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.17. 08:53

Sóhajt. Mivel 3. személyről van szó, nem feltétlenül a kifizetés eredménye a lényeg, hanem az azt biztosító további követelés.

Okos kérdés volt, és okos választ kapott elsőre.

guba" # 2012.11.17. 09:20

A lényeg az - amit pont nem írt a kérdező - hogy lejárt tartozásról van-e szó. Ebben az esetben ui. nem tartozásátvállalás, hanem 3. személy részéről való teljesítésnek kell minősíteni. Ahhoz pedig ebben az esetben nem kell a jogosultnak az engedélye és még kevésbé lesz hitelintézeti tevékenység. Hogy a zálogjog átszáll-e az (2) bekezdésben foglaltaktól függ ebben az esetben.

286. § (1) A jogosult a harmadik személy részéről felajánlott teljesítést is köteles elfogadni, ha ehhez a kötelezett hozzájárult, és a szolgáltatás nincs személyhez kötve, illetőleg nem igényel olyan szakértelmet vagy képességet, amellyel a harmadik személy nem rendelkezik. A kötelezett hozzájárulása nem szükséges, ha a harmadik személynek törvényes érdeke fűződik ahhoz, hogy a teljesítés megtörténjék.

(2) A követelés biztosítékai ilyenkor fennmaradnak, amennyiben a követelés a teljesítő harmadik személyre átszáll, vagy e harmadik személy a kötelezettől megtérítést követelhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 09:31

Nem éppen. Semmi akadálya ugyanis, hogy átvállalja a tartozást, akár visszterhesen is. Nem kell hozzá semmiféle engedély, nem kell hozzá pénzintézetnek lennie. Sőt ahhoz sem kell engedély, hogy a bank engedményezzen rád egy követelést. (Más kérdés, hogy szóba sem áll veled, ennek azonban nem jogi oka van, hanem üzletpolitikai.)

A tartozásátvállalás pedig nem felel meg a kérdezőnek, mert azzal, hogy a tartozásátvállaló kifizeti az adós helyett a követelést, az meg is szűnik - és a jelzálog is. (Vagyis nincs minek átszállnia.)

Egyébként igenis megoldható az elképzelt ügylet is, bár kissé körülményesen.
A kérdező visszterhesen vállalja át a tartozást, és az így keletkezett követelését jelzálogjoggal biztosítja. A bank jelzálogjogát törlik, az övét bejegyzik. Még a ranghely is ugyanaz lehet egy ranghelyfenntartással.

Mi volt még a kérdés? Hogy mibe kerül. Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, általában az ügyleti érték meghatározott hányada. A jelzálogjog bejegyzésének szolgáltatási díja 12 600,- Ft.

Apropó: miért jobb az valakinek, ha a kérdezőnek tartozik a bank helyett?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 09:33

A követelés biztosítékai ilyenkor fennmaradnak, amennyiben a követelés a teljesítő harmadik személyre átszáll, vagy e harmadik személy a kötelezettől megtérítést követelhet.

Az ott feltételes mellékmondat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.17. 09:41

Egy lakás jelzálogáról van szó.

Az örökösök nem akarják tovább fizetni a törlesztést, sőt az eddigi elmaradásokat sem akarják megfizetni, a kérdező pedig meg akarja menteni a lakást.

Ha már megoldást keresünk, meg is lehetne vásárolni adásvétel útján.

Nem tudom elfogadni, hogy magánszemély egy bank jelzálogjogát meg tudja szerezni.

guba" # 2012.11.17. 09:42

Nem éppen.

Mi nem éppen? Azt ismételted meg, amit leírtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 09:44

Engedményezéssel elvileg meg tudná.

Amúgy ezzel a tényállással igazad van: a kérdező a bal fülével vakarja a jobb fülét, úgy, hogy a karját a háta mögött, alulról felfelé nyújtja keresztbe. Ha meg akarja "menteni" a lakást, vegye meg. Ha az árverést megvárja, akkor még olcsó is lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 09:45

„Nem éppen.”
Mi nem éppen? Azt ismételted meg, amit leírtam.

Az nem neked szólt. :) Csak sokáig írtam, addire közbejött a te posztod is.

OFF
Fel tudsz lépni a Talkra?
ON

guba" # 2012.11.17. 09:49

Hétfőn az irodán, mert itthon nincs mikrofonom, de csetelni tudunk.

Dr.Attika # 2012.11.17. 10:34

Szerintem álljunk le. A kérdést feltevőt nem érdekli a kérdés feltevésére adott válasz. Egyszer nem szólt hozzá.
Mi jogászok elmerültünk a témában. Ez már hasznos volt.

bonny # 2012.11.17. 18:13

Először is szeretnék elnézést kérni minden válaszolótól,de eddig nem voltam internet közelben.Többen is felvetették hogy vajon mi lehet a kérdés hátterében.Nos az ügy bonyolultabb annál mint hogy ezen a fórumon részletesen kifejthessem.A lényeg az hogy az említett módon rendezni szerettem volna egy barátom lejárt,felfüggesztett bírósági végrehajtás alatt álló tartozását.Az ügyet bonyolítja, hogy a jelzálogfedezet azé a kezesé,aki csalással vette rá a barátomat a hitel felvételére azzal hogy annak részleteit majd ő fizeti.Erről egyébként jogerős bírósági ítélet van de a végrehajtást ez nem befolyásolja.Tehát fizetni kell mert egyébként a barátom házát elárverezik.Viszont mivel segítőkész ember vagyok de róbert bácsi nem,ezért szerettem volna a bankkal úgy megegyezni, hogy a jelzálogjog hozzám kerüljön így a pénzem egy részéhez idővel hozzájuthattam volna.Nem vagyok jogvégzett ember ezért kérek segítséget hátha van valami buktatója az általam kitalált megoldásnak.Látom azonban hogy darázsfészekbe nyúltam,hiszen még a jogászok között is komoly vitát váltottak ki az általam felvetettek.Mindenkinek köszönöm a válaszát és ha esetleg valakinek az új információk birtokában van ötlete hogy milyen formában tudnánk megoldani az ügye azt előre is köszönöm!

guba" # 2012.11.17. 19:03

Akkor itt az az eset van, amit korábban leírtam. Ez egy harmadik személy általi teljesítés lenne. A teljesítéssel a követelés megszűnik, a zálogjoggal együtt. Azt tehát sem engedményezni, sem átvállalni nem lehet.
Vedd meg az ingatlant és adásvételi szerződésben kiköthettek visszavásárlási jogot az eladónak.Szerintem ez a legjobb "biztosíték" számodra.

bonny # 2012.11.17. 19:44

Köszönöm az ötletet, de a barátom ingatlanjának megvételével nem érnénk el semmit, ugyanis a követelő pénzintézet az ö ingatlanjának elárverezése után a harmadik ranghelyen van, az állam(szocpol), és egy másik bank(építési hitel), után. Tulajdonképpen nem is értjük, hogy miért akarja a jelzett pénzintézet a barátom házát végrehajtani, hiszen a napnál is világosabb, hogy az előtte állók követelésének kielágítése után neki egy fillér nem marad majd. Pénze kizárólag a kezes ingatlanjának elárverezése után lehetne, hiszen ő ott az elsö követelö, de valamiért azt nem akarja végrehajtatni, nem tudjuk ennek az okát. Ha esetleg arra gondolt, hogy azt az ingatlant kéne megvegyem, erre természetesen nincs lehetőségem. Köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 20:59

:)
Mi a fenének akarsz kifizetni egy harmadik ranghelyen lévő jelzáloggal biztosított, lényegében fedezetlen, behajthatlan kölcsönt?

bonny # 2012.11.18. 10:08

Biztosan nem voltam érthető, ami nem csoda hiszen az ügy elég nyakatekert. A bank kezében lévő ingatlanfedezet a kezesé, és itt a bank az első ranghelyen van. Az elgondolás tehát az volt, hogy kifizetem a bankot cserébe a jelzálog fedezetért, és a helyébe lépek ranghelyfenntartással. Így a barátom házát nem hajtják végre, nem kerül az utcára, aztán a jelzálogot én az ő segítségével majd idővel behajtom. Erre talán lenne lehetőség, hiszen a kezest ezen ügylet miatt csalás vádjában bűnösnek mondták ki, és jogerősen elítélték.