Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?


olorsi # 2014.05.22. 19:22

Kedves Kelvin!
Nem tudom ezt nekem írtad-e?
Szerintem egyértelmű, amit írtam. 5 éve fizetem a folyószámlahitelt és mivel készpénzben kapom a fizetésem, a banknak valamiből vonnis kell. Ha postán kérném, jönne az újabb kálvária, mert ugye törleszteni kell. Csak a családi pótlékból tudom. Egyébként kiadnák végrehajtónak a tartozást, aki mindjárt a duplájára növelné az összeget..

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.05.21. 22:22

miért nem előzöd meg a problémát és kéred, hogy postás vigye ki a családi pótlékot? csak magadnak okozol felesleges köröket...

olorsi # 2014.05.21. 21:43

Üdvözlet Mindenkinek!

Nekem csak a családi pótlék megy a bankszámlámra. Az is csak azért, mert amikor 5 éve hitelt vettem fel lakásvásárlásra, a járulékos költségeket (ügyvéd, miegymás, már nem tudom, milyen költségek voltak még)úgy tudtam kifizetni, hogy folyószámla hitelt vettem fel. Igaz a lakást már több, mint egy éve elvitte a bank, még mindig csak a kamatait fizetem a folyószámla hitelnek.
Kérdeztem a banktól, hogy a végrehajtó inkasszózhatja-e a számlámat, mert úgy tudom, elvileg családi pótlékból nem vonhat. A bankban azt mondták, sajnos inkasszózhat, hiszen nem tudja, hogy az az összeg honnan került a számlára. Ezt még értem is, de a bank valahogy nem tudja ezt a dolgot letílttatni? Bocs a homályos fogalmazásért. Ők azt mondták, ha ez történik, menjek be és majd viszakérjük a családi pótlékot. Azért ez nekem olyan furcsa...
Mindenesetre, ha ez történik, majd én is használom a kedvenc "haladéktalanul" kifejezésüket.

crea00 # 2014.05.19. 17:06

Tisztelt Fórumozók!
Évekkel ezelőtt vettem fel a szüleimnek szabad felhasználású CHF alapú hitelt, mivel ők már akkor is BAR listán voltak. A hitel törlesztése egy idő után bedőlt, majd végleg akkor mikor én is munkanélküli lettem és én sem tudtam fizetni a törlesztőrészletet. A jelzálog az ő 1/2 arányú ingatlanukon van (édesapám+édesanyám.) A bankban többször jártunk és mindig az eszközkezelőhöz továbbítottak, ami idén végre meg is történt és a bank hozzá is járult ehhez. Az eszközkezelő még nem hozott döntést, hogy pozitívan bírálják-e el a kérelmüket vagy sem. Én idén jan.1-től dolgozom újra és ma kellett szembesülnöm, hogy a bankszámlámra inkasszó került.
Én egy darab papírt nem kaptam eddig végrehajtásról, bár igaz, hogy egyszer elköltöztem, de az új lakcímemen is megtalált azóta bank is és egyéb hivatalos szervek. A szüleim múlt hét végén kaptak egy levelet, mely szerint a végrehajtás ellenük, mint jelzálogkötelezettek ellen felfüggesztés alá került az eszközkezelőhöz történt befogadás miatt. Rólam sehol nem esik szó. Csütörtökön megyek végrehajtóhoz, hogy i alapján indult meg az eljárás, és miért nem kaphattam róla értesítést? Szeretném tudni, hogy Vh. böngészésén kívül tehetek-e addig vmit, például élhetek- végrehajtási kifogással, stb. illetve van-e pl. bármilyen lehetőségem (részletfizetés kérése, felfüggesztés, stb.)
Mivel ingó-ingatlan vagyonom nincs így lassan már várom a fizetési letiltást is...
A szép a dologban, hogy nem elég,hogy az egész összeget másnak vettem fel s fizettem is amíg tudtam, de munkanélküliként már ez sem ment, hanem emellett januártól rendszeresen fizetem a saját hitelem és a diákhitelemet is.
Köszönöm előre is a választ!

gerbera317 # 2014.04.11. 21:33

A végrehajtó csak átutalási megbízást ad a banknak, mintha ő maga lenne a számlatulajdonos, és onnantól teljesen a bank belső ügye és felelőssége, hogy a megbízást hogyan teljesíti. Többek között figyelembe kell vennie az általad idézett szabályt is. Ha a bank lenullázta a hitelkeret nélküli számládat, akkor azért a bank a felelős. Kérni kell a bankot, vizsgálja ki, hogyan történhetett ez meg.

A végrehajtó nem fog újra próbálkozni, de legalábbis nem valószínű, hogy megteszi.

MoZo1 # 2014.04.11. 19:49

Tiszteletem,
az történt, hogy van egy bankszámlám, amit kizárólag netes és kártyás (ELMŰ) fizetésre használok. Maradt rajta vagy 1500 Ft múltkor. Most menék betenni, és szólnak, hogy -315 Ft az egyenleg, mert inkasszó. A 315 a számlavezetési díj, tehát a végrehajtó csak zéróra kaszálta. Hielkeret nincs, felvehető összeg 0, automatán kipróbáltam. Ezt én úgy tudtam nem lehet, mert:
Az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul;
az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese alatti összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj négyszerese közötti rész 50%-a;

  • Mit értettem félre, ez hogy lehet?
  • Megvan a sorbaállítás lejárati dátuma levélből. 1 nappal utána biztonságos használni a számlát, vagy akkorra már jöhet újabb inkasszó? Nekem elég lenne ha akár csak 2 havonta egyszer tudnék fizetni vele.
  • Nem milliókat bújtatok. Egyszer kellene majd 100$-t (23000Ft) befizetnem Appstore-ra, mert nincs munkám, és hátha. Plusz 5000 Ft-okat Tesco online meg ELMŰ-re. Ennek erejéig vehetek én még igénybe bankot, vagy akkor mostantól a bankokból elhordanak mindent?

A segítségeteket előre is köszönöm!


meowmeow

Mira74 # 2014.04.11. 11:36

Szép napot!

Köszönöm a választ!Az ingatlanvégrehajtásnál a párom tulajdonát képező ingatlan?Mert neki a 17év után (nem értek hozzá) nem az ő nevén van,de házasságuk alatt vették,csak egy pár % az övé.Az ingatlanra akkor is ráterhelik?
Köszönöm a válaszát.

A 35 nap az első inkasszó utántól számítva 35 naptári nap?

gerbera317 # 2014.04.11. 10:57

Az inkasszót nem fogják feloldani, azonban 35 nap elteltével lejár a sorbaállítás ideje, és akkor már csak a letiltás marad folyamatban, illetve ingatlan-végrehajtásnak lesz helye.

Mira74 # 2014.04.10. 20:08

Tiszteletem!
Lenne egy kérdésem.Párom évek óta perben áll a volt feleségével,mert nem fizette a hitelt,amit ugyan a párom nevére vettek fel,mert neki volt munkahelye,de abból vették meg a házat,amiben azóta is a neje lakik az élettársával.A páromra kijött a végrehajtás,ami érthető mivel őket nem érdekli,hogy folyik a per,vagy ki lakja a házat.Levonták a 33%-ot,a többire pedig inkasszót tettek.Azt mondták kérjük az inkasszó feloldását.Ha feloldanák akkor csak a következő munkabérnél lehet
,hogy levonják a 33%-ot és a többit megkapjuk,vagy feloldás után erre is vonatkozik amit ebben a hónapban inkasszált.
Köszönöm válaszát

gerbera317 # 2014.04.10. 08:53

Igen, nem.

kecske1 # 2014.04.10. 02:49

mamamacoka! Átkérhetem postára a családit? És ha igen lessz belölle valami problémám?

kecske1 # 2014.04.09. 16:52

Tisztelt gerbera317!

Olyan problémával fordulok önhöz,hogy április 7-én az önkormányzat inkasszóval terhelte a számlámat. Egy szennyvíz csatornázással kapcsolatos tartozás végett.De a számlára családi pótlékon kívül semmilyen más jövedelem nem érkezik.Ma bementem az önkormányzathoz és ott azt mondták hogy őket nem érdekli hogy családi vagy nem akkor is letiltják az összeget.

Kérdéseim: Ez jogos?Mit lehet tenni?Ha fölmondom a számlámat és postán kérem a családi pótlékot akkor lehet e belőle valami problémám?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:Zoli

gerbera317 # 2014.02.17. 07:45

Egyik esetben sem. A végrehajtó jogosult letiltani vagy inkasszózni, bármikor.

kissas57 # 2014.02.14. 14:29

Tisztelet!
Kérdésem az lenne, hogy bedőlt jelzálog (deviza) hitel esetén a munkabérre, ill. bankszámlára inkasszót mikor rendelhet el a bank, kilakoltatás előtt, v. után?
Köszönet a segedelemért

gerbera317 # 2014.01.07. 18:56

Mindenek előtt: inkasszó esetén a bankszámlán található összeg jogcíme nem vehető figyelembe. Tehát nem a családi pótlékot vették el onnan, hanem a pénzt.
Másrészt pedig: levonhatta. De nem a végrehajtó, hanem a bank, a végrehajtó átutalási megbízására. Hogy mennyit? Nem jó a kérdés. A végrehajtási törvény sem arról rendelkezik, mennyit lehet levonni, hanem hogy mennyit kell meghagyni. A pénzforgalmi törvény pedig megfejeli ezt azzal, hogy megszabja, miből kell meghagyni. Ezek megfelelő kombinációjával, valamint azzal, hogy különböző helyekről különböző időpontban érkezhetnek összegek a számlára, simán levonhatott a bank 32 ezer forintot, tehát lényegesen többet, mint az egyszerű számítással levonhatónak kiszámított 12750 forintot. A tiedéhez hasonló panaszok többsége (de megkockáztatom, hogy mind) alaptalan.

gyura80 # 2014.01.04. 13:05

gerbera kérem válaszoljon a kérdésemre legyen szives!!

gyura80 # 2014.01.03. 19:00

a kérdésem hogy le -e vonhatta e a családi potlékot?és hogy az 54000 ft bol mennyit vonhatot volna le?

gerbera317 # 2014.01.03. 16:33

Kérdés nincs?

gyura80 # 2014.01.03. 14:33

tiszteletem..olyan kérdésel fordulok önökhöz hogy a végrehajtó inkaszolta a feleségem számlaszámát lakás hitel tartozás ért 54000 ft bol levontak töle 32217 ft ot .az emelt családi potlék ami 13700 ft levonta a végre hajtó jogosak e ezek a levonások illetve vonhatot volna e nyit a munka bérböl...elözö honap ban kiatták a családi potlékot akkor is incasso volt most meg levfonták a teljes családi potlékot!! voltam a végre hajtonál azt monta nem tud segiteni a feleségemnek 1 hitele van...válaszukat elöre is köszönöm s..oo..sss

gerbera317 # 2013.12.19. 10:51

Utólag is lehet, ha már javában vonnak?

Csak utólag lehet. Előre hogyan is támadhatnál meg egy nem létező intézkedést?
Ha javában folyik, akkor nyilván jócskán eltelt a végrehajtási kifogás előterjesztésére nyitva álló 15 nap. Így magát a letiltást már nem támadhatod meg. A megoldás, hogy - rendesen megindokolva - kéred a végrehajtót (nem telefonon!), hogy vonja vissza a letiltást, és ha nem teszi, akkor e mulasztása ellen nyújtasz be kifogást, és kéred a bíróságot, utasítsa a végrehajtót a letiltás visszavonására. Itt megpróbálkozhatsz azzal, hogy kéred a letiltás kiadása miatt is marasztalni a végrehajtót, de ha éber a bíróság, azonnal észre fogja venni, hogy ez tartalmában 2 vh-kifogás, amiből a második már elkésett. Egy próbát talán megér.

Nálunk is csak a zálogjog van, de mindenre rátette a kezét

Mindenek előtt, alaposan meg kell nézni azt a végrehajtható okiratot, ha kell, szakemberrel, hogy biztos, hogy igazad van-e. Először a záradék címét kell nézni, hogy az "vh-záradék zálogjog érvényesítésére" szól-e, ld. itt: https://www.google.hu/url?…
Ha nem ilyen, az nem jelent semmit, mert a szokásos pénzköveteléses záradékkal is elrendelhető végrehajtás a zálogkötelezett ellen, azonban az 5. pontban a zálogtárgyra kell korlátozni a végrehajtást, és az adós nevénél is illendő feltüntetni, hogy ő csak zálogkötelezett. Ha ez van, akkor a végrehajtó eljárását kell megtámadni.

Ha viszont a záradék teljes körű végrehajtásról szól, akkor nincs helye vh-kifogásnak, hanem a Vht. 41. § szerinti eljárást kell kérelmezni a végrehajtónál, kérve a korlátozott végrehajtás elismertetését. Ha a vh-kérő nem válaszol a végrehajtó felhívására, akkor a bíróság - a végrehajtó beterjesztésére - megismétli ugyanezt az eljárást; ha pedig nem ismeri el, akkor korlátozás iránti pert kell indítani a vh-kérő ellen.

buksi111 # 2013.12.19. 10:00

Kedves gerbera 317!
Az alábbi hozzászólásoddal kapcsolatban:
"2. A végrehajtó figyelmen kívül hagyja, hogy a végrehajtást csak zálogjog érvényesítésére rendelték el. Ilyenkor végrehajtási kifogásnak van helye a végrehajtó jogsértő intézkedése ellen. A lefoglalt vagyontárgyakat fel kell oldani, a lefoglalt pénzeszközöket vissza kell adni. Az esetleges károkért a végrehajtó felel."
Utólag is lehet, ha már javában vonnak pénzt a fizetésből, stb?
Nálunk is csak a zálogjog van, de mindenre rátette a kezét a vh.

gerbera317 # 2013.12.09. 10:53

Három lehetőség van. Vagy fizetsz, vagy nem fizetsz, vagy nem eleget fizetsz. Utóbbi 2 esetben a (további) teljesítés kikényszeríthető.

Ha a végrehajtó nem ismeri a bankszámládat, akkor nem lesz inkasszó. Ezt komolyan kérdezted?

karpeti # 2013.12.08. 07:25

Jó napot kivánok!
Egy pár kérdésre kérek szépen választ:A végrehajtási lapot kiküldte a végreható.Összegezve tételesen.Innentől kezdve milyen lehetőségeim vannak?
Mennyi idő még inkasszó kerül a bankszámlámra,ha nem tudja a számlaszámomat?Köszönettel:karpeti

gerbera317 # 2013.10.27. 08:03

Egy zálogkötelezett ne kérdezzen ennyit. Érje be azzal, hogy zálogkötelezettként csak a zálogtárggyal felel a zálogjogosultnak, ami azt jelenti, hogy tűrni köteles, hogy a zálogjogosult hitelező (vagy ki) az ingatlanból szerezzen kielégítést, ha arra kerül a sor.

Ha a végrehajtásban a végrehajtó ezen túlterjeszkedik, annak kétféle oka lehet:
1. A végrehajtási záradék nem zálogjog érvényesítéséről szól. Ilyenkor a végrehajtó jogszerűen jár el, nincs helye végrehajtási kifogásnak, hanem végrehajtás korlátozását kell kérni a bíróságtól. Az esetleges károkért a végrehajtást kérő felel.
2. A végrehajtó figyelmen kívül hagyja, hogy a végrehajtást csak zálogjog érvényesítésére rendelték el. Ilyenkor végrehajtási kifogásnak van helye a végrehajtó jogsértő intézkedése ellen. A lefoglalt vagyontárgyakat fel kell oldani, a lefoglalt pénzeszközöket vissza kell adni. Az esetleges károkért a végrehajtó felel.

Van még kérdés?

didier # 2013.10.27. 05:09

Kedves Virágok!

Elviekben az állampapír is (mint értékpapír) végrehajtás alá vonható, de ha te vagy valamilyen "jóakaród" nem kotyogja ezt ki a végrehajtónak, akkor a büdös életben nem jön rá, hogy neked olyanod van :D