Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?

executor.blog.hu # e-mail 2019.08.14. 09:58

Tisztelt Viki1117,

Annyival még kiegészíteném az előző választ, hogy a bank nem vizsgálja (nem is vizsgálhatja), hogy honnan/milyen jogcímen érkezik a számlára a pénz. A banknak kizárólag az inkasszóra vonatkozó mentességi szabályokat kell figyelembe venni, ami pedig nem az érkezett pénz eredetét/jogcímét korlátozza, hanem a mentes összeg nagyságáról rendelkezik, ami nem vonható le a számlaszámról (lásd: vht. 79/A. §.).

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.13. 17:05

A banki inkasszó szabályai jelentősen eltérnek a jövedelemből letiltás szabályaitól, a kettő nem keverendő.

A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének. Ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, ennek az összegnek az 50%-a is végrehajtás alá vonható. Ezt a korlátot a pénzforgalmi szolgáltató által több szerződés alapján kezelt, adóst megillető együttes összegre kell alkalmazni.

www.kbs-ugyved.hu

Viki1117 # e-mail 2019.08.13. 15:22

Üdvözlöm.
Nekem a kérdésem az lenne, hogy édesanyámnak inkasszó érkezett a számlájára. A bank nevét nem írnám ki, de a számlára édesanyám rehabilitációs ellátása érkezik csak, ami 28.500 ft. Le vonta a bank a felét.
Kerdés: rehabilitációs ellátásból is letilthatják a végrehajtónak? És ha igen mennyit? ( ez az egy tartozása van. Úgy tudom, hogy több tartozás esetén lehet az 50%ot.) És úgy tudtam, hogy rahabilitációs ellátásból nem is lehetne.

mimama # e-mail 2019.05.18. 11:58

Rendben, köszönöm!

Grave7 #   2019.05.18. 11:19

@mimama: A "Bankszámla letiltás, hatósági utalás" (https://www.jogiforum.hu/forum/41/41633) témában ezt már megkérdezted, kaptál is választ rá. Ha másnak más a véleménye, majd ott írni fog neked, nem kell spammelni.

mimama # e-mail 2019.05.18. 11:04

Tisztelt hozzáértők!

Folyamtban lévő végrehajtás van ellenem. A fizetésem is tiltás alatt van 50% ban. Kiváltottam az egyéni vállalkozást, hogy kiegészítsem a jövedelmemet. Nyitnom kell egy vállalkozói számlát a bankomnál.
Kérdésem, hogy a végrehajtó tilthatja a vállalkozó számlámat annak ellenére, hogy a tartozáshoz nincs köze az egyéni vállalkozásnak? Vagy az oda befolyó pénz a vállalkozásé és azt veheti el a végrehajtó?
A válaszokat előre is köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2018.12.06. 15:02

Renáta, az ügyvéd urak offolgatása nem rólad szól, hanem más témáról, ezért nem kérdeztek téged, és nem is kell válaszolnod egyetlen off-felvetésükre sem. :-)
Te inkább arra koncentrálj, hogy szükség esetén bizonyítani tudd a munkabéredből történt teljesítéseket. A teljesítésekről a bizonyítékokat mostantól kezdve gyűjtsd, de külön ne foglalkozz semmivel mindaddig, amíg a munkáltatód azt nem mondja, hogy szerinte már levonta, amit le kellett vonni.

B.Renáta # e-mail 2018.12.06. 12:46

Nem baktól lett kérve a kölcsön. Egy műtéti beavatkozásra lett kérve ( nem általam én voltam sajnos a kezes)
Még nekem kell kiderítenem hova lett a pénz.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.06. 12:17

:) de még végrehajtást kérőnek sem nagyon vidám. Szerintem.

Esete válogatja. Az, akinek a MOL, az OTP vagy valami állami szerv az adósa, röhögve viseli. Ha meg az Intrum vagy az Eos, abban külön öröme is lehet. :)

www.kbs-ugyved.hu

B.Renáta # e-mail 2018.12.06. 12:13

Persze, hogy nem vidám pláne, hogy fizetem a megállapítások alapján az adósságot.Majd ellenek ellenére még grátiszban a bíróság is levonja a pénzt a bankszámláról. Aztán ezeket a tényeket a bírósától kell megtudnom.Még én leszek maga az ördög aki fizet is mint a katonatiszt. Hányszor akarják még velem megfizettetni a tartozást? Hol van az eddigi befizetésem? Kész téboly.

wers # e-mail 2018.12.06. 11:57

Senki sem állította, hogy adósnak, pláne végrehajtás alá vont adósnak lenni kellemes, vidám dolog.

:) de még végrehajtást kérőnek sem nagyon vidám. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.06. 11:51

Senki sem állította, hogy adósnak, pláne végrehajtás alá vont adósnak lenni kellemes, vidám dolog.

www.kbs-ugyved.hu

B.Renáta # e-mail 2018.12.06. 11:38

Kíváncsi leszek, hogy miért én vagyok a bűnös, hogy nem tudtam erről a jogutódlásról.Sem én sem a munkáltatóm értesítést nem kapott a változásról.Természetesen igazolni tudom a befizetéseket( levonásokat) csak még ezek után nekem kell bizonyítani, hogy rendesen fizetem a tartozást illetve félem attól el ne vesszem az eddigi befizetésem.

gerbera317 # e-mail 2018.12.06. 11:14

Megjegyzem még, ha a végrehajtónak tudomása van arról, hogy megváltozott a végrehajtást kérő személye, akkor neked is tudnod kellene róla. Ha pedig mégsem tudsz, az - hiába is tiltakozol ellene - a te mulasztásod. (Majd más megmagyarázza, miért.)

gerbera317 # e-mail 2018.12.06. 11:12

Az, hogy a végrehajtónak mekkora teljesítésről van tudomása, csak egy dolog.
Ha a munkáltató igazolja, és szükség esetén bizonyítani is tudja, hogy a letiltásban feltüntetett számlaszámra utalta a végrehajtást kérőt megillető összegeket (utóbbira egyébként nemigen szokott sor kerülni), akkor nem veszett el
az eddigi teljesítésed.

B.Renáta # e-mail 2018.12.06. 07:45

Tegnap kiderül, hogy a végrehajtást kérő céget jogutódlással átvette más. (felhívtam a bírósági végrehajtót) Közöltem vele, hogy minden hónapban rendesen fizetve van a tartozás. Ekkor derült ki, hogy már más a cég. Ekkor elhűltem. Most akkor én mitévő legyek. Még azt is elmondták, hogy 7. hónapban kaptak elszámolást a végrehajtást kérő cégtől és akkor az eddig befizetésem 167 ezer. Na itt jött a következő döbbenetem.Eddig 480 ezer lett levonva a fizetésemből illetve még a bírósági végrehajtó is levonta a bankszámlámról.Jelen helyzet úgy áll hogy ki kell kérnem a munkáltatómtól egy igazolást az eddigi levonásokról és bemenni hozzájuk. Reménykedem abban, hogy nem veszik el a 167 ezer felett befizetett adósság.

gerbera317 # e-mail 2018.12.05. 16:11

Minden bizonnyal akkora összeggel tartozol, hogy a végrehajtó nem állapította meg a letiltás visszaigazolását követően, hogy a követelés megtérülése letiltás útján várható, és ezért a végrehajtás szünetel, hanem további végrehajtási cselekményeket foganatosít, így hatósági átutalási megbízást is kiadott a bankszámládra.

drbjozsef #   2018.12.05. 13:45

"végrehajtó bíróság" ???

Nem bírósági végrehajtó?
Egyébként kérdezd a bankodat, hogy milyen végzés alapján történt a levonás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

B.Renáta # e-mail 2018.12.05. 12:51

Tisztelt drbjozsef!

Én értem, hogy a végrehajtó bíróság inkasszózhatja a számlám előre értesítés nélkül. Én azt nem értem, hogy ha minden rendben fizetek a bíróság saját maga részére miért von le még pénzt?

drbjozsef #   2018.12.05. 12:31

Renáta.

Olvasd el légyszíves itt az utolsó hat hozzászólást.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

B.Renáta # e-mail 2018.12.05. 12:28

Kedves Fórumozók!

Segítsetek nekem egy ügyben. Van kézkezesség miatt egy tartozásom. Végrehajtó bíróság által minden hónapban levonásra kerül a fizetésem 33%-a. Mindent megfelelően fizetek még is a mai napon a 33% levonást követően még a bankszámlámról a végrehajtó bíróság is levont egy jó nagy összeget.
Kérdésem, hogy a végrehajtó bíróság miért von csak úgy le tőlem pénzt illetve semmilyen papírt nem írtam alá, hogy a bankszámlámról ( nem a fizetésemből) bárki bármit leemelhessen.
Köszönettel: B.Renáta

Grave7 #   2018.12.05. 11:41

@rmarton: Nem ismerjük a részletfizetési kérelem tartalmát, ugyanakkor feltételezem, hogy olyan dolgot írhattál benne, ami miatt a végrehajtó saját maga nem engedélyezhette a részletfizetést (ezért továbbította a végrehajtást kérő részére). Ilyen lehet:

  • elengedést is kértél;
  • kérted, hogy ne azonnal, hanem 1-2 vagy több hónap múlva kezdhesd meg a fizetést;
  • rendkívül alacsony összegű részletfizetést kértél (pl. 5-10.000 Ft), ami miatt több év alatt térülne meg a tartozás; stb.

Ha 3-6 hónap időtartamú részletfizetést kér az adós és az első részletet már be is fizeti a végrehajtó letéti számlájára, akkor az esetek 99%-ában a végrehajtó engedélyezi a részletfizetést.
Persze az is lehet, hogy jelen esetben csak a tőke volt 180.000 Ft, kamatokkal és költségekkel együtt meg sokkal nagyobb a tartozás.

Már azzal kifejezetten kedves és jófej volt, hogy a kérelmed továbbította a végrehajtást kérőnek, várt is a válaszra „huzamosabb időt”, ráadásul utána tájékoztatott arról, hogy nem kapott választ, ezért folytatja az ügyet.
Ezek közül egyik megtételére sem kötelezi jogszabály, tehette volna azt is, hogy rögtön kiadja a hatósági átutalási megbízást, leveledre meg „ráüti a pirosbetűs "ELUTASÍTVA" bélyegzőt”.

drbjozsef #   2018.12.05. 10:15

de végrehajtási eljárásnak is van egy menete

És úgy gondolod, vagy van valamiféle kötelező sorrendiség, hogy először szépen kérnek, aztán csak a fizetést tiltják, aztán csak az autót meg a tabletet veszik el, és a bankszámlát csak ez után terhelik, meg a lakás árverezés a legeslegvégső cselekmény lehet?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2018.12.05. 10:13

Pedig azzal szokták kezdeni. Különösen ilyen kis összegnél.

drbjozsef #   2018.12.05. 10:13

Ennyi erővel bármelyik végrehajtó kérdezés nélkül zárolhatna bankszámlákat az adós tudta nélkül.

Ki hazudta neked, hogy nem teheti ezt.

Sőt.
Gondolj már bele egy kicsit. Értesítsen 30 nappal előre, hogy majd inkasszót fok rádobni? Érzed, hogy ezzel mi a probléma, vagy kifejtsem?

Olvasd át a Vht-t.
Értesítési kötelezettség a nem adós számlatulajdonos irányában van, hogy igénypert indíthasson, ha akar. De az adós, az majd észreveszi, hogy inkasszózták.

Ez végrehajtás, nem kívánságműsor.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.