Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?

Gozonlajos # e-mail 2020.01.21. 18:27

Üdvözlöm önöket! Kérhetnék valakit aki segítene privátban elveszek a papírokban. MKK leírta hogy VH urat többször felszólították a folyamat felfüggesztésével kapcsolatban de semmi nem történt. Én ugye közben fizettem ezen tartozást egy másik cégnek a megállapodás szerint. Vh úr tavaly decemberben inkasszózott és fizetési letiltást adott ki a felfüggesztés ellenére úgy hogy anno leírta az MKK nak hogy nem behajtható. Persze a pénzem még mindíg benn áll mert ide oda mozgatják. Mit lehet tenni ami nem túl megterhelő anyagilag hisz az összes megtakarításom elvitte és a fizetésem jelentős részét. Privátban átküldeném a papírokat. Ha valaki ránézne és segítene hogy mit tehetek nagyon megköszönném. További szép estét.

Gozonlajos # e-mail 2020.01.21. 18:27

Üdvözlöm önöket! Kérhetnék valakit aki segítene privátban elveszek a papírokban. MKK leírta hogy VH urat többször felszólították a folyamat felfüggesztésével kapcsolatban de semmi nem történt. Én ugye közben fizettem ezen tartozást egy másik cégnek a megállapodás szerint. Vh úr tavaly decemberben inkasszózott és fizetési letiltást adott ki a felfüggesztés ellenére úgy hogy anno leírta az MKK nak hogy nem behajtható. Persze a pénzem még mindíg benn áll mert ide oda mozgatják. Mit lehet tenni ami nem túl megterhelő anyagilag hisz az összes megtakarításom elvitte és a fizetésem jelentős részét. Privátban átküldeném a papírokat. Ha valaki ránézne és segítene hogy mit tehetek nagyon megköszönném. További szép estét.

gerbera317 # e-mail 2020.01.13. 08:47

Te itt egyszerre több dolgot is vitatsz:
1) vitatod az inkasszó és a letiltás egyidejű alkalmazását. Ezt el is lehet felejteni. Másik topikban megtalálhatod, miért.
2) Vitatod az inkasszó mértékét. A végrehajtót itt el lehet felejteni, ezt kizárólag a bank érdekkörében lehet csak vizsgálni, a Pft. 62. § (2) szerint.
3) Vitatod a fmh. jogerőre emelkedésének körülményeit. Ezt a végrehajtásról való tudomást szerzést követő 15. napig tehetted volna meg.
Ezt a helyzetet jogi úton már nem tudod elhárítani, csakis méltányossági vonalon kezdeményezhetsz bármit is. Csakhogy az olyan időigényes dolog, hogy a megmaradt kétezer forint nem fog addig kitartani.
Tudom, ez nem segítség, de legalább a lehetőségeidre, illetve azok hiányára rámutattam, hogy megértsd a jelenlegi helyzetet.

fa.evica # e-mail 2020.01.12. 07:24

Kovács_Béla_Sándor
2009-es tartozásra vonatkozik a behajtás. Az ügy egy nagyon régi eon tartozás volt, amikor olyan helyzetben éltem, hogy el kellett dönteni élelmet veszek a fiamnak, vagy számlát fizetek. Akkor kértem részletfizetést, amit elutasítottak. A tartozás megvette az EOS Faktor cég és ők hajtják be most rajtam ezt a tartozást. A közjegyzői levél dátuma 2019. szeptember 06.-a és akkor emelkedett jogerőre, amit persze nem kaptam meg, mert nem a mostani címemre jött a levél, ahová már 3 éve be vagyok jelentkezve. Még csak esélyem sem volt a védekezésre és a 15 napos fellebbezésre, ezt is csak a végrehajtótól tudom, mert a közjegyzői levelet nem kaptam meg. A végrehajtó sem a mostani címre küldött levelet és csak akkor szembesültem vele, mikor decemberben rátette az inkaszót a számlámra. Akkor tudtam felvenni a végrehajtóval is a kapcsolatot, de semmit nem értem el, kértem hogy vegye le az inkasszót és egyezzünk meg, de nem segített. Régen Kétegyházán laktam és ezen cím alapján a gyulai végrehajtóhoz került az ügy. Mivel mozgáskorlátozott vagyok, nem tudok átszállásokkal 400 km-t elutazni, hogy személyesen próbáljak intézni valamit, de hát az itt leírtak alapján nincs semmihez jogom, csak fizetni. Viszont még nem tudom hogy élek meg 2248 forintból, ami nagyon fontos a gyógyszereim sem tudom kiváltani, pedig anélkül ha nem tudom szedni, menni sem tudok. Segítségem nincs, a fiam külföldre távozott 9 éve és már évek óta semmit nem tudok róla.
Amúgy azt olvastam itt a neten, hogy egy embernek nem lehet csak a jövedelme max. 50 %-át elvinni, nekem viszont elették az egész e-havi nyugdíjam és más jövedelmem nincs. Nem értem hogy lehet ilyen helyzetbe hozni egy embert.

drbjozsef #   2020.01.11. 18:55

fa.evica,

Ha figyelmesen elolvasta volna amit írtam, látta volna, hogy pont ezért írtam a megfelelő időt és a megfelelő helyet.

Az ügyvéd úr kérdéseinek megválaszolásával, illetve majd az ebből következő többi kérdés megválaszolásával talán (talán!) lehetséges még megakasztani ezt a végrehajtást. De ahhoz nagyon fontos figyelni a részletekre, dátumokra, kis ikszekre a dokumentumokon...

A most levont összeg tekintetében minden valószínűség szerint már nem lehet segíteni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.11. 18:17

Mi az a döntés, amit végrehajtanak, mikor lett jogerős, és mikor indult a végrehajtás? (Nem a letiltás, maga az eljárás? Másképpen: milyen évszám van az ügyszámban?)

www.kbs-ugyved.hu

fa.evica # e-mail 2020.01.11. 17:50

drbjozsef - Ha figyelmesen elolvasta volna amit írtam, látta volna, hogy a levelek egy olyan címre mentek, ahol már 3 éve nem lakom és nem is vagyok öda már bejelentkezve, van rendes bejelentett címem. Tehát még arra sem volt módom, hogy védekezzek és megvétózzam ezt az egész eljárást.

fa.evica # e-mail 2020.01.11. 17:47

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor - ez azt jelenti, hogy akkor minden további nélkül jövedelem nélkül lehet hagyni egy embert? Miből fogok egy hónapig megélni? 2248 Ft, amit a számlámon maradt semmi.Nekem nincs más jövedelmem és egyedül élek, akkor marad az hogy az ember véget vet mindennek.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.11. 14:58

Az elévülést senki nem veheti hivatalból figyelembe, a végrehajtó és az adós számlavezető bankja különösen nem.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.01.11. 12:45

fa.evica,

Sajnos ez esetben _lehet_, hogy jogszerű a dolog.

Az inkasszó a Vht. szerint úgy mehet, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összege mentes a végrehajtás alól, vagyis 22.800.- Ft.

Ha a hatósági átutalás után ennyi maradt, de a bank vont le még más összegeket, és az szabályosan történt (mert ez már nem végrehajtás, ha jól értelek, ezt mi nem tudhatjuk), akkor előfordulhat ez az eset. Ilyenkor nem nagyon van hol protestálj.

Elmehetsz a bankba, hogy ellenőrizd hogyan történt ez, elmehetsz a végrehajtóhoz, de a leírásod alapján nincs sok esélyed.

Ha a követelés elévült, akkor a végrehajtás során többször fel lehetett volna lépni ez ellen, megfelelő időben, megfelelő helyen, megfelelő kérelemmel, végrehajtási törvény szerint.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

fa.evica # e-mail 2020.01.11. 10:36

Kovács_Béla_Sándor - Sajnos amit leírtam az a valós. 104.905 Ft nyugdíjamból, elvitt a végrehajtó 99048 Ft-ot, a bank is levett a pénzemból elég sokat mindenféle követelésekre, amik nekik járnak és így maradt a 2248 Ft. Más jövedelem nincs és most a 2248 forintból hogy is fogok megélni? Beteg vagyok, még a gyógyszereimet sem tudom kiváltani, a rezsit sem tudom kifizetni és még akkor egy hónapig hogy élek meg. Kilátástalan a helyzetem. Amúgy ez egy behajtó cég követelése, ami már törvényileg el is évült,11 éves tartozás volt, viszont egy olyan címre mentek a levelek, ahol már 3 éve nem vagyok bejelentkezve, senki nem vette a fáradságot, hogy megnézze mi a jelenlegi lakcímem. Szóval nem tudom hogyan tovább. Már a múlt hónapban elvitték egy részét a nyugdíjamnak, de akkor kaptam a bankban 63ezer forintot, de most ebből a maradékból mit lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.11. 09:44

Annál azért többnek kellene a számlán maradni - igaz, csak a pénztárban tudod felvenni.
Nem hagytál ki egy számjegyet?

www.kbs-ugyved.hu

fa.evica # e-mail 2020.01.11. 07:17

Üdvözletem! Szeretnék tanácsot kérni. A végrehajtó inkasszót tett a számlámra, már decemberben elvitte a nyugdíjam egy részét, tegnap pedig az egész nyugdíjam át, maradt a számlámon 2280 Ft. Az lenne a kérdésem lehet-e elvenni egy ember teljes jövedelmét. Most nem tudom hogy fogok megélni a következő nyugdíjig. Tudok-e valamit tenni? A múlt hónapban legalább kifizetett a bank 63ezer forintot, de most semmi nincs, csak a 2280 Ft. Köszönöm szépen előre is a segítséget.

Gozonlajos # e-mail 2020.01.11. 05:30

Ügyirat azonosítóval ellátott kérelmet írtam az ügy kivizsgálását kérve az ehez tartozó iratok (Megállapodás, befizetési elszámolások éves bontásban időrendi sorrendben) csatolva. Paragrafusokat nem írtam neki mert hentes vagyok nem ügyvéd és jogász. Az MKK megértette igyis hogy mi az én problémám azóta sorban hívnak vagy írnak levelet. MKK első körben elnézést kér és türelmet míg kivizsgálják hogy ki hibázott. Az Alpha Financial services elősször telefonon hívott hogy a tartozásom megszűnt kilett egyenlítce az MKK ezáltal feléjük erről a határozat megjött. Most az MKK és a Vh boxolják le hogy mi a probléma pedig a papírokat/ letiltásról szóló doksin feketén fehéren szerepel hogy az MKK kérte a végrehajtást. Csak még a számokkal barátkoznak mivel 50500 as tartozásra vontak 671280 Ft ot elsőkörben inkasszóval majd 69983 Ft ot fizetésből való letiltással. MKK azzal nyugtat hogy visszautalják a pénzt ami rendben is van addig meg dögöljek éhen. 20 napja más használja a pénzem. Jár valami kártérítés ilyen esetben? Mindenkinek köszönöm a segítséget még ha néha kesze kuszán is fogalmazom meg a dolgokat amiérg elnézést kérek.

gerbera317 # e-mail 2020.01.09. 08:45

az összes papírt amit összetudtam szedni de semmi válasz
Ha csak összeszedted és odavágtad neki azzal, hogy "nesze paraszt, bogarászd ki", akkor nem is fog rá válaszolni.
A Vht. 41. § szerinti kérelem nem irat megküldése a végrehajtónak, hogy aztán ő találja ki, mit akarsz! Ha jobban beleolvasol a topikokba, akkor megtudhatod, hogy a végrehajtó sokszor még úgy is vonakodik lefolytatni a 41. § szeirnti eljárást, ha a szájába rágod, hogy te azt kéred tőle.
Ezért az ilyen kérelemnek tartalmaznia kell: 1) rövid tényvázlat /ahol a kérelmező tisztában van azzal, ki az adós, ki a vh-kérő (illetve annak jogutódja), és ki a végrehajtó/; 2) azt a kulcsmondatot, hogy kéred a végrehajtást kérőt nyilatkozatra felhívni Vht. 41. § szrint, és kéred az eredmény közlését is; 3) be kell csatolni a kérelmet megalapozó okiratokat, mégpedig időrendi sorrendbe rendezve őket, hozzátéve egy egyoldalas összefoglalót ezekről.
Ne gondold, hogy ezzel te teszel szívességet a végrehajtónak! Mert ha ezeket elmulasztod, a végrehajtó jegyzőkönyvben fogja megállapítani, hogy az a hányás, amit beadtál, ügyintézésre alkalmatlan, és mellőzi az intézkedést - és ha esetleg arra kerül sor, a bíróság is osztani fogja az álláspontját.

Gozonlajos # e-mail 2020.01.08. 22:18

Bocsánat! Igaz végrehajtó én írtam el.

Gozonlajos # e-mail 2020.01.08. 19:19

Holnapi napon megint próbálkozok a személyes megkereséssel. Mivel a mai napon jött a fizetésem a párom bankszámlájára és abból is vont az ügyvédúr. Kikészít ez az ember remélem nincs megint hűvösön és mihamarabb lezajlik ez az ügy mert így csak egyre rosszabb helyzetbe kerülünk. A végén nem tudom a közműveket a lakástörlesztőmet kifizetni de még a munkahelyre járás is kérdéses lessz.

oligaliga # e-mail 2020.01.07. 05:54

Nem e-mailben, hanem rendes tértivevényes levélben kell keresni. Mindössze 800 ft körúl van.

Gozonlajos # e-mail 2020.01.06. 22:20

A végrehajtójoz intézett összes megkeresésem eddig 0 írtam emailt olvasta csatoltam az összes papírt amit összetudtam szedni de semmi válasz. Telefont felveszi majd mellérakja irodájában már 1 idelye nem volt. Most eljutottam odáig hogy az MKK belső levelező rendszeren felszólítja hogy vonja vissza az inkasszót és utánna visszakapom a pénzt is. Erre azt mondták hogybkb 30 nap a válaszadás.
MKK nem tudja letagadni az összeget mivel az ellenoldali számlaszám amire érkezik végül az összeg hozzájuk tartozik.

A kérdésem az lenne hogy ilyen esetben lehet kérni kártérítést? Pl telefonszámlában 7000 nél járok + üzemanyag költség + mivel így nem tudták levonni a lakástörlesztőm részletét így késedelmi kamatot számítanak fel. Vagy ezeket mind bekell nyelnem és örüljek ha visszakapom a pénzem?

oligaliga # e-mail 2020.01.06. 20:16

Ebben az eserben tájékoztatni kell a végrehajtót, és kérni, hogy nyilatkoztassa a végrehajtást kérőt a tartozásról. A kérelmedhez csatold a részletfizetési megállapodást, a befizetések igazolását, és ha van, akkor az éves értesítőket.

Két lehetőség van: 1. az MKK elismeri, hogy fizettél, gyorsan visszakapod a pénzed. 2. Az MKK letagadja, és pert indíthatsz, ami hosszabb ideig, de a kimenetele ugyanaz, mint az előzőnek.

Dióhéjban ennyi, a részletesebb tájékoztatást elolvashatod a végrehajtási topikokban, vagy valaki más elmondja.

Gozonlajos # e-mail 2020.01.06. 16:35

Kedves oligaliga az ön meglátása a helyes és igen az Alphának fizetek 4 éve. Az MKK a felfüggesztő nyilatkozatban nem taglalja a miérteket anno 2017 ben én kérdeztem őket hogy lehet az hogy fizetek 1 megállapodásnak eleget téve és emellett a másik végrehajtó akkor fizetésemből vont 2 esetben. Erről az MKK nyilatkozott hogy felfüggesztették ezügyben a végrehajtót és fizessem tovább az alphának a megállapodás szerint. Ma telefonáltam az MKK nak és az Alphának. Mint kiderült az MKK nem közli az Alpha felé hogyan áll a tartozásom tehát nem tudnak arról hogy 2 alkalommal már a végrehajtó vont a béremből 2017. 03 és 04. hónapban. De jelenleg az összeg 50230 Ft ami még tartozásom van. És erre inkasszózott a végrehajtó 830000 Ft ot. Persze mindenki azt mondja hogy nem érti hogy történhet ilyen meg kivizsgálják ami 30 nap. Az Alpha annyit mondott hogy addig ne fizessek nekik amíg nem tisztázódik az ügy addig rövidebb vagyok pár százezer forinttal.

oligaliga # e-mail 2020.01.06. 12:29

Gozonlajos

Biztos, hogy a végrehajtót függesztették fel? Nem a végrehajtást?

Ha jól értjük, amit írsz, akkor a tényállás a következő:

Van egy tartozásod az MKK felé.
Az MKK nevében eljár az Alpha Financial Services, és a nekik teljesített befizetésedet az MKK is teljesítésnek ismeri el.
Ettől függetlenül (talán még az egész előtt) az MKK végrehajtási eljárást kezdeményezett, amiben a végrehajtó jár el.
2014 óta rendesen, megállapodás szerint fizetsz az Alpha Financial Servicesnek.
A végrehajtási eljárást (?) 2017-ben és 2018-ban is felfüggesztették. (Miért? Az indokot a felfüggesztésről szóló döntésben találod.)
Ehhez képest 2019. december 16.-án inkasszóztéák a számládat.

Helyes ez így?

gerbera317 # e-mail 2020.01.06. 11:07

Eljárni csak a végrehajtó jogosult, mindenki más legfeljebb csak követelhet, de egyszerre csak az egyikük.
Természetesen, egyik helyett és nevében eljárhat a másik (mint például az ügyvéd az ügyfele helyett és nevében), de ettől nem lesznek rögtön ketten, hanem jogilag még 1 személy maradnak.
Miért tartod szükségesnek minden alkalommal megjegyezni, hogy a végrehajtót felfüggesztették? És ki függesztette fel, és miért rögtön kétszer is?
És egyáltlán: most miiivaaan???

Gozonlajos # e-mail 2020.01.06. 10:54

Kedves gerbera írok emailt. csatolok pár fájlt hogy tisztán lásd a dolgot. Mert nálam én vagyok az adós van a követelő az Magyar Követelés Kezelő és most jön a csavar! Egy azon ügyben jár el az Alpha financial Services és egy egyéni bírósági végrehajtó akit ugyan ezen ügyben 2017 és 2018 évben is felfüggesztettek.

gerbera317 # e-mail 2020.01.06. 08:44

Figyu, ha nagyon az alapokból indulunk ki, akkor a végrehajtásnak három (3) szereplője van: 1) a végrehajtást kérő (röviden: vh-kérő), aki a követelés jogosultja, akinek az adós tartozik, és akinek a kérelmére indul a végrehajtás; 2) az adós (nincs rövidítése), aki a végrehajtást kérőnek tartozik; 3) a végrehajtó (röviden: vhtó), aki állami hatóság, és aki az adóstól behajtja - de legalábbis megkísérli behajtani - a végrehajtást kérő javára a követelés összegét. És azt a procedúrát, aminek ez a három személy a szereplője, hívják végrehajtási eljárásnak, vagy csak röviden végrehajtásnak, még rövidebben pedig vhtásnak, legrövidebben pedig vh-nak. Ez nem lehet annyira bonyolult, hogy írni-olvasni-számolni tudóként eltévedj az itteni fogalmak között.
Tehát mi is történt valójában?