Lakhatási jog


Zöldövezeti11 # 2021.06.23. 12:53

Békéséva problematikája.
Ha már az az öcs 27 évi együttélés után annyira jóhiszemű / tájékozatlan / nem előre látó volt, hogy nem gondolt a jövőre, akkor egy újabb járhatatlan helyzetbe belelavirozni nem éppen jó.
Tehát Békéséva és az öcs élettársának örökösei vennének egy lakást Lehet ilyen elképzelés, de hosszútávon sehová se vezet. Kizárt, hogy az örökösök csak úgy a semmiért pénzt áldoznának az elmenetre.
Perszenem tudjuk az érték arányokat. lehet az a lakás 100 millától lefelé egy leromlott kisértékű keco.
Nyilván az örökösök ez alapján fektetnek energiát - pénzt a jogos örökségük megszerzéséhez. mert igaz a kérdező kijelenti, hogy jogosan / Most az örökösök kirakják a lakásból. Elvileg jogosan. / Ja így van, de a bentlakó azért csak ott van, rendelkezik némi használati joggal.
Tehát az örökösöktől ne kívánjunk ésszerűtlent valamit. nyilván a lelépésre ( az eltünésre ) szánnak valamit, aztán annak segítségével csak megoldható az öcs lakhatása. pl. odavesszük magunkhoz... egy nagyon szerény lakást vásárolunk a számára. De olyant hogy több tulaj legyen.... nem vezet sehová.

drbjozsef # 2021.06.23. 18:41

Békéséva

Mondjuk pld. 1 milliós ingatlan és 67 éves lenne a haszonélvező.

Itv. 72.§.

Egy évi érték a forgalmi érték huszad része, 67 év felett a haszonélvezet értéke ennek a négyszerese. Vagyis 1 milliós ingatlannál 200.000.- Ft a haszonélvezet értéke. Lakásnál az illeték 4%, vagyis 8.000.- Ft.
(De ha a haszonélvezet alapítása a tulajdonszerzéssel együtt történik, akkor a tulajdonosnak ennyivel kevesebb illetéket kell fizetnie a tulajdonszerzéséért)