Lakhatási jog


drbjozsef # 2021.06.23. 18:41

Békéséva

Mondjuk pld. 1 milliós ingatlan és 67 éves lenne a haszonélvező.

Itv. 72.§.

Egy évi érték a forgalmi érték huszad része, 67 év felett a haszonélvezet értéke ennek a négyszerese. Vagyis 1 milliós ingatlannál 200.000.- Ft a haszonélvezet értéke. Lakásnál az illeték 4%, vagyis 8.000.- Ft.
(De ha a haszonélvezet alapítása a tulajdonszerzéssel együtt történik, akkor a tulajdonosnak ennyivel kevesebb illetéket kell fizetnie a tulajdonszerzéséért)

Zöldövezeti11 # 2021.06.23. 12:53

Békéséva problematikája.
Ha már az az öcs 27 évi együttélés után annyira jóhiszemű / tájékozatlan / nem előre látó volt, hogy nem gondolt a jövőre, akkor egy újabb járhatatlan helyzetbe belelavirozni nem éppen jó.
Tehát Békéséva és az öcs élettársának örökösei vennének egy lakást Lehet ilyen elképzelés, de hosszútávon sehová se vezet. Kizárt, hogy az örökösök csak úgy a semmiért pénzt áldoznának az elmenetre.
Perszenem tudjuk az érték arányokat. lehet az a lakás 100 millától lefelé egy leromlott kisértékű keco.
Nyilván az örökösök ez alapján fektetnek energiát - pénzt a jogos örökségük megszerzéséhez. mert igaz a kérdező kijelenti, hogy jogosan / Most az örökösök kirakják a lakásból. Elvileg jogosan. / Ja így van, de a bentlakó azért csak ott van, rendelkezik némi használati joggal.
Tehát az örökösöktől ne kívánjunk ésszerűtlent valamit. nyilván a lelépésre ( az eltünésre ) szánnak valamit, aztán annak segítségével csak megoldható az öcs lakhatása. pl. odavesszük magunkhoz... egy nagyon szerény lakást vásárolunk a számára. De olyant hogy több tulaj legyen.... nem vezet sehová.

Zöldövezeti11 # 2021.06.23. 12:34

A kérdés: eladhatja a feje fölül majd mégis a lakást?

A tulajdonos, a tulajdonosok mindig eladhatják a tulajdonukat - áron - áron alul, csak vevő kell rá.

Zöldövezeti11 # 2021.06.23. 12:29

pld. kikapcsoltatja az áramot??!

Villanyáram nélkül elég jól el lehet lenni !!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.23. 08:53

Az általános eljárási díjat kell megfizetni a földhivatalnak, 6600,- Ft.

Ha az a kérdés, akkor a jog megszerzőjének főszabályként vagyonszerzési illetéket kell fizetnie.

Békéséva # 2021.06.23. 07:41

A lakáshasználati jog bejegyzése is illetékköteles?
Erről nem találtam tájékoztatót.
Egyébbkéntvalaki meg tudná mondani,hogy a haszonélvezeti jog bejegyzésének mennyi az illetéke, amit fizetni kell a NAV-hoz,?
Mondjuk pld. 1 milliós ingatlan és 67 éves lenne a haszonélvező.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.22. 16:45

Használati jog lesz az.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.22. 16:45

Használati jog lesz az.

Békéséva # 2021.06.22. 12:39

Tisztelt Fórumozók!
Olyan helyzetbe került az öcsém, hogy meghalt az élettársa / 27 évi együttélés után/, de a lakásban nincs tuladonjoga, mert már amikor összejöttek a hölgy nevén volt a lakás., aztán együtt felújították., . Most az örörkösök kirakják a lakásból. Elvileg jogosan. Nincs ereje, se pénze ügyvédre, perre.
Most megállapodtunk, hogy a mi családunk segítségével és ők, felesbe vennénk egypici,, kissé leromlott lakást.Az örökös fiú ragaszkodik, hogy az ő nevén legyen, nehogy el tudja majd adni az öcsém. Először haszonélvezeti joggal beszéltük az öcsém javára. Most meg kitalálta, hogy csak lakhatási jogot adna.

A kérdés: eladhatja a feje fölül majd mégis a lakást? Esetleg el lehetítleníti az ott élést, : pld. kikapcsoltatja az áramot??!

drbjozsef # 2021.04.28. 09:40

Ha látjuk, hogy tönkreteszi az ingatlant, jogunk van-e fellépni ellene, és milyen módon? Hagynunk kell-e pl., hogy a teljes kertben és házban is haszonállatokat tartson?

Igen. Ptk. 5:152.§

Jogod van bemenni (nem zaklatás jelleggel kétnaponta, de egy-két havonta simán).

Bármi kárt okoz, ugyanaz, amit gerbera írt : felszólítás a javításra, vagy a javítás kifizetésére, fizetési meghagyás, per. Ha be sem enged, mehet a per egyből.

Gyors, olcsó, jó megoldás nincs. Jogi szempontból, legalábbis.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.28. 09:36

Ez így nem helytálló.

gerbera317 # 2021.04.28. 09:08

Használati díjat kell tőle követelni a 3/4-ed rész használatáért, ha pedig nem fizet, akkor fizetési meghagyás, majd pedig végrehajtás. Külön fizetési meghagyásokkal, majd külön végrehajtásokkal érvényesíteni ellene, hogy 50% legyen tőle letiltható. Közben felajánlgatni neki, hogy akár meg is lehet egyezni. Ugyebár. Mert a megegyezésnek akkor van alapja, ha kölcsönösen van egymással szemben követelés. Amíg csak ő követel egyoldalúan, addig ugyan miről kellene neki egyezkednie?

jukka67 # 2021.04.27. 17:53

Kedves Fórumozók!
A következő ügyben szeretnék Tőletek jogi szakvéleményt kapni. Tavaly a testvéremmel 50-50%-ban megörököltük szüleink családi házát egy általuk nevelt (már nagykorú) gyermek lakáshasználati jogával (az ingatlan ¼-ére) terhelten. Mivel mi távol élünk, jelenleg egyedül ő használja (gyakorlatilag inkább pusztítja) a teljes házat önhatalmúlag, nem szándékozik ezt a rá eső részre korlátozni, sem elköltözni, hiába kínáltunk fel neki többféle megoldást, köztük a csereingatlan-keresést. Pénzt követel a jogáról való lemondásért, még pedig egyre többet. Mindkettőnknek felnőtt gyermekei vannak, akik szívesen odaköltöznének, de tartanak az ő életmódjától. Később talán az eladás is szóba kerülhet.
Szeretném tudni, hogy tényleg ennyire kiszolgáltatottak a tulajdonosok, hogy semmi eszköz nincs a kezünkben a 100% tulajdonjogunkkal az ő 25% lakáshasználati jogával szemben?
Jogunk van-e legalább az ő lakrészét elkülöníteni, lezárni, hogy mi biztonsággal fel tudjuk újítani a ház ¾ részét?
Ha látjuk, hogy tönkreteszi az ingatlant, jogunk van-e fellépni ellene, és milyen módon? Hagynunk kell-e pl., hogy a teljes kertben és házban is haszonállatokat tartson?
Válaszotokat, tanácsaitokat előre is köszönöm.

nonolet # 2018.06.17. 11:27

Gabyka00

Tájképnek... mert lehet, hogy a részletek változtak.

HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁS
7.pont
https://epitesijog.hu/…eli-engedely

gerbera317 # 2018.06.17. 08:22

Nem egyszerűbb volna megkérdezni a helyi építési hatóságot?

Gabyka00 # 2018.06.17. 07:32

Kedves fórumozok!Érdeklődnék hogy új épitésű háznál, minek, milyen helyiségeknek kell meglenni hogy megkapjuk a lakhatási engedélyt?( Úgy hallottam ha nyáron van, fűtésnem kell, és a konyha sem feltétel) Ilyenkor ha falun vam, helyi önkörmányzat jön ki, vagy városi?Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.09. 13:37

A férjemnek lehetősége van a tulajdoni részt eltolni saját javára 25 75 % ra.
"És ezt itt így hogy?!"

Megszüntethető e a kizárolagos lakhatási jog
Kizárólagos lakáshasználati jog lesz az, és nem valószínű, hogy megszüntessék.

Misstica # 2014.09.09. 12:46

Egy nagyon bonyolult kérdésem lenne.
A Férjem exének kizárolagos lakhatási joga van a volt közös házon ami jelenleg 50-50 % tulajdonosok.A férjemnek lehetősége van a tulajdoni részt eltolni saját javára 25 75 % ra. Megszüntethető e a kizárolagos lakhatási jog ebben a formában ha van egy 13-éves közös gyermekük aki az exel lakik. Kirakható e az ex a lakásból ha ujra férjhez ment és a férjnek van lakása ? Én ugy tudom a gyermek miatt nem de akkor a 25% ér benne lakhat az egészben ugy hogy a férjem be sem teheti a lábát? Mit lehet tenni ilyenkor? Eladni nem hajlandó de mi sem szeretnénk.

MoZo1 # 2013.04.24. 17:40

Gerbera: Köszönöm, ez lényegében megválaszolta a kérdést, tudom mire számítsak!

KBS: Elméletben igazad van. Az előző esetben is lehet hogy csak a használati jog átvitelére kellett a hozzájárulásuk. Ezt ők nyilván nem kötötték az orromra. Ha sikerül így eladni, lesz pénzem ügyvédre, és felére csökken a rezsim. Külön köszönet! :) Ezzel a résszel viszont átmentem az ingatlanos topikba.


meowmeow

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.11. 09:10

De az csak az illetékkiszabás tekintetében mérvadó.

gerbera317 # 2013.04.10. 21:23

Az Itv. a vagyoni értékű jogoknál tárgyalja, hogyan kell ezeknek az értékét megállapítani.

MoZo1 # 2013.04.08. 04:42

Lehet… tényleg keverhetem a haszonélvezettel.

Nyilván az előző eladásnál sem maradhatott volna rajta, a tulajdonjogomtól függetlenül, úgy senki nem veszi meg.

A lényeg viszont ugyanaz: Mint kiderült most sem maradhat, így várhatóan ugyanúgy hivatalból támadni fognak mindent anyukám nevében.

Tehát van valakinek információja arról, hogy mennyi egy holtig tartó lakáshasználati jog értéke, valamint ilyen esetben ezt hogy intézik? Köszönöm!


meowmeow

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.06. 06:06

még arra is nehéz volt rávenni a gyámhatóságot, hogy azt elcserélhessem: Semmihez nem akartak hozzájárulni.
Nem is kell a hozzájárulásuk. Konfabulálsz?

MoZo1 # 2013.04.06. 01:48

Köszönöm a segítséget!

Azt a tizedáras információt honnan szerezted? Sürgősen el kéne felejteni!
Elnézést, csak egy véletlen szám volt. Nyilvánvaló, hogy aki meg akarja majd "venni" a lakást, az minél olcsóbban szeretné, és nem pedig a valós árán. Ha pedig ez a jog fennmarad, tudva hogy mennyit szenvedtem vele ezelőtt, ez tökéletes ürügy. Mostmár viszont tudom, hogy ez nem fog rajtamaradni, így erre senki nem hivatkozhat. Ezt nagyon köszönöm!

A megmaradó jogok között nem szerepel a használat joga. Ha valami miatt mégis fennmarad(na) a használat joga (nehéz elképzelni), a (2) bekezdés szerint azt is vizsgálni kell, a jelzáloghoz képest mikor alapították azt a jogot, és azt is, hogy a jog jogosultja egészen véletlenül nem adóstárs-e.
Nem adóstárs: Rokkantak otthonába lévő édesanyám, aki gyámság (vagy gondnokság?) alatt van, gyámhatóság által kirendelt hivatásos gondnoka van, aki gyakorlatban talán még életében nem látta.
(Csak érdekességként: Mikor az otthont intézetm, segítség kellett volna, és kiderült, hogy elérhetetlen: Kizárólag pénteken 10-től 12-ig van bent, de pénteken ki van téve, hogy épp szabadságon van. Az anyukámnak elérhetőségként adott telefonszám az üres irodában csöngött miközben harmadik hete kint ültem. Szociális munkást kellett megbízni, hogy felkutassa és aláírassa a papírokat, egy hónapba telt. Utólag vicces, de akkor nagyon nem volt.)
Az előző lakásomon is ugyanígy rajtavolt, és még arra is nehéz volt rávenni a gyámhatóságot, hogy azt elcserélhessem: Semmihez nem akartak hozzájárulni. Arra hivatkoztak, hogy természetbeni javat nem cserélnek pénzre, de gyakorlatilag csak mindenre kifogást kerestek, hogy ne kelljen felelősséget vállalni. Akkor még nem "Lakáshasználati jog", hanem "Lakhatási jog" volt a tulajdonlapon, de a lényeg, hogy a hozzájárulásuk nélkül nem lehetett eladni/elcserélni.

Ebből így kíváncsi vagyok mi lesz, mert az adott hogy nem maradhat rajta, csak az nem, hogy hová fog tűnni, és milyen jogalappal.


meowmeow

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.02. 06:45

Azt a tizedáras információt honnan szerezted?
Keveri a végrehajtó díjával. ;)