rövid Vht. 211.§ (1) kérdés

BataG # 2014.04.30. 07:10

Helytálló az a nézet, hogy a Vht. 211.§ alapján - elvben - nem csak a szorosan vett vh. lap, hanem a Vht. 10.§ c) pontja értelmében végrehajtható okiratnak minősülő - és végrehajtás-elrendelést egyébként tartalmazó - jogerős másodfokú bírósági végzés is visszavonható ? Akár önmagában is ?
Miért?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 07:37

Milyen végrehajtás az, amelyet a bíróság végzéssel rendel el végrehajtási lap vagy záradék kiállítása nélkül? S miért állítanának ki végrehajtási lapot vagy záradékot, ha a végrehajtást már végzéssel elrendelték?

Miért nem konkrét tényállást és konkrét kérdést írsz?

BataG # 2014.04.30. 08:39

Kedves KBS:

1. a háttér ügyet -állítólag- ismered.
  2. amiket most írtál/kérdeztél, azokat én nem értem, mert (szerintem) nem állítottam azokat az állításokat, amire Te visszakérdezel, vagy kérdést fogalmazol meg. Így pl. szerintem nem írtam olyat, hogy (akár a kérdezett ügyben) a bíróság vh. lap nélkül rendelt el végzéssel végrehajtást, vagy hogy a végzéssel már elrendelt végrehajtás után a bíróság kiállított vh. lapot. (Persze ha tévesen/félreérthetően fogalmaztam, bocs. És persze a 'törődést' kösz.)

Miért nem konkrét tényállást és konkrét kérdést írsz?
(Valójában: mert nem tudom eldönteni, hogy segíteni akarsz, vagy másra vagy kíváncsi.)

Konkrétan a kérdés:

Vh. kérő előterjeszt vh. lapot amely útján kéri a végrehajtás elrendelését "A" és "B" tételre (tehát a vh. lapon együtt, mindkettőre).

Vh. elrendelő bíróság a vh. lapot (egy végzéssel) a kérelemtől eltérően állítja ki, s azt monda, hogy "A" tételre OK, "B" tételre pedig nem rendeli el, mert a végrehajtás alapjául megjelölt jogerős ítélet nem tartalmaz marasztalást a "B" tételre.

Fellebbez a vh. kérő, és kéri a "B" tételre is a végrehajtás elrendelését.

Másodfokú bíróság a fellebbezést elbíráló végzése meghozatala napján több végzést hoz. Kijavítja a vh. lapon megjelöl, hivatkozott másodfokú ítéletet, és elrendeli a végrehajtást a "B" tételre is, és azt mondja, hogy a hivatkozott másodfokú ítélet egyébként tartalmaz döntést a "B" tétel vonatkozásában.
((Tehát - ha jól értem - az én olvasatomban a "B" tételre a végrehajtás egy másodfokú végzéssel került elrendelésre. !))

Dönget a végrehajtás.

Kiderül, hogy adós bizony bizony már előzetesen részletfizetést kért a bíróságtól...

Adós megkapja a részletfizetést, és fizetget...

Érkezik egy felülvizsgálati ítélet a vh. lapon megjelölt másodfokú ítéletet érintően, amely azt nemcsak hogy hatályon kívül helyezi, hanem (indokolásában) megállapítja/közli, hogy a másodfokú ítélet hatályon kívül helyezése oka az, hogy a "B" tétel vonatkozásában a másodfokú bíróság elmulasztott rendelkezést hozni, ami jogszabálysértő is.

MINDEZEK alapján merül fel az alap kérdés:
hogy a Vht. 211.§ (1) alkalmazásával - vh. lap visszavonásával (a "B" tétel körében) - orvosolható-e a kialakult szituácija. (Hiszen a felülvizsgálati ítélet említett részéből kiderül, hogy - ítéleti rendelkezés hiányában - kizárt hogy lett volna jogerős marasztalás "B" tételre, ergó a végrehajtás elrendelése a "B" tételre - a felülvizsgálati ítélet értelmében - csakis a jogszabály megsértésével (végrehajtás általános feltételei megléte hiányában) kerülhetett sor.

Lerövidítve a kérdés:
Helytálló az a nézet, hogy a Vht. 211.§ alapján - elvben - nem csak a szorosan vett vh. lap, hanem a Vht. 10.§ c) pontja értelmében végrehajtható okiratnak minősülő - és végrehajtás-elrendelést egyébként tartalmazó - jogerős másodfokú bírósági végzés is visszavonható ? Akár önmagában is ?
Miért?

Kérlek adj érdemi választ, vagy segítsd a megfelelő kérdezést. Köszönöm.

gerbera317 # 2014.04.30. 09:24

A vh-lap nem gyűjtőfogalom, hanem egy konkrét végrehajtható okirat: végrehajtási lap. Ha a 211. § szerint a vh-lapot lehet visszavonni, akkor csak ezt lehet visszavonni, mást nem.

Milyen végrehajtás az, amelyet a bíróság végzéssel rendel el

Konkrétan egy ilyen létezik: a jelzálogjogosult bekapcsolódásával indult végrehehajtás. Ezt végzéssel rendelik el, és nincs mit visszavonni rajta. Az ilyen ügy vagy befejeződik(részben vagy egészben megtérül), vagy pedig az alapügy befejeződésével és 2 további feltétel teljesülésével megszűnik (ld. 114/A. § (11)-(12)).

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 09:30

OFF
a háttér ügyet -állítólag- ismered.

Nem tudtam róla, hogy ismerem. :) De most hogy így mondod, valóban: az utóbbi időben feltett kérdéseidhez hasonló borzalmakkal egy konkrét ügyben tényleg találkoztam már. Egy egész csapat jogász (több ügyvéd, hivatásos bíró) és jó pár laikus (ellenérdekelt fél, ülnökök) tépte a haját az ebben a stílusban és módon megírt beadványok miatt.
Nem tudtam, hogy fertőző. :)
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 09:34

OFF
Ja, és ha jól tippelem, melyik ügyről van szó, akkor leginkább a pártfogoltad és értelmezhetetlen beadványai tehetnek róla, hogy olyan helyzet alakult ki, amilyen. Most már abbahagyhatná.
S ha ez az ügy az az ügy, akkor nagyon jól tudod, hogy ha akarnék, se segíthetnék. De nem is akarok.
ON

BataG # 2014.04.30. 09:35

Gerbera317:
Kösz hogy írtál.
De:
Ha a jogszabály (Vht. 211.§ (1)) a vh. lapra megadja a visszavonhatóság lehetőségét - lényegében esetlegesen csak később feltáruló komoly okcsoportra - akkor tulajdonképpen nem tesz mást, mint a végrehajtás elrendelése általános alapesetére megengedi ezt a fajta (visszavonásos) jogorvoslatot, korrekciós lehetősége.
Mi lehet a jogpolitikai, akármilyen érv arra, hogy e tekintetben a vh. lappal ne essék egy tekintet alá az a másodfokú végzés, amely újszerűen és elsőként hoz döntést, és rendel el végrehajtást egy adott marasztalási tételre ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 09:37

Jézusom! Embereld már meg magad! Ez a nyelv, amelyen írsz egyszerűen nem létezik!

BataG # 2014.04.30. 09:57

OK.
De, azért az ügy az AB-t is megjárta, és az ítélet maradt.

gerbera317 # 2014.04.30. 20:13

De miért nem tárod az álláspontodat élesben a bíróság elé, kipróbálva, beveszik-e vagy sem. Nincs helytelen álláspont, amíg azt jogerősen el nem utasítják, nemde?

BataG # 2014.05.01. 16:55

Egyesek szerint a jogerős elutasítás nem feltétlenül érinti az álláspont helyes vagy helytelen voltát.

Vh. kérő már eléggé frusztrált, és szerettet volna az itteni fórumvélemények útján is megerősítve - de legalább tesztelve - látni a nézetét. Érveket a Te (Gerbera317) válaszaidból lehetett leginkább meríteni.

Jogirodalmat -ami elérhető- átnassolgatva nehéz azt mondani, hogy túlzottan feldolgozott a terület. Sok a fogalmi tévesztési lehetőség (szerintem).
Ritka lehet az a végrehajtás, ahol a vh.kérő eljut odáig, hogy a Vht.211.§ (1) -en tépődjön.

Továbbra sem tiszta, hogy a Vht.211.§ (1) -ben említett vh. lap visszavonási lehetőség valóban csak a vh. lapra, vagy akár a Vht. 10.§ c) pontbani döntésre is fennáll-e, s ha nem annak mi a szándékolt oka.

És ... a vh. költségekre is - noha jó volt megismerni amit abban a körben írtál - én hiányolom, hogy nincs egy jogeset, ami ezt a témakört taglalná, a Te (Gerbera317) és a Vht.9.§-Pp.157.§-130.§ álláspont között markánsan meghúzná elvi éllel a vonalat, hogy mikor melyik, és miért.
Te tudsz ilyen ítéletet ? Oktatási segédanyagot?, akármit?

Válaszaid egyébként kösz, azok hasznosak voltak, és látszik, hogy otthonosan mozogsz a témakörben.
Összegezve: kösz.

gerbera317 # 2014.05.03. 22:27

Továbbra sem tiszta, hogy a Vht.211.§ (1) -ben említett vh. lap visszavonási lehetőség valóban csak a vh. lapra

Ha a 211. § (2) a vh-záradékot nevesíti, és kizárólag és csakis arra vonatkozik, akkor az (1) bekezdésben nevesített vh-lapon is kizárólag és csakis a vh-lapot lehet érteni, mást nem.

Ritka lehet az a végrehajtás, ahol a vh.kérő eljut odáig, hogy a Vht.211.§ (1)-en tépődjön.

A 211., az 56., a 41. § is olyan - nevezzük így - megszüntetés, ami az adós érdekkörében merül fel. Ha a megszüntetés iránti igény a vh-kérő érdekkörében merül fel, arra ott az 55. § (1) a) pont.

Te tudsz ilyen ítéletet? Oktatási segédanyagot?, akármit?

Például ezt a topiktémát. Éppenséggel nem könnyíted meg a kereső dolgát azzal, hogy eddig 3 (vagy 4?) szálat indítottál ugyanabból az 1 kérdésből.

a Vht.9.§-Pp.157.§-130.§

A Pp. alkalmazásának a Vht.-ban nem szabályozott esetekben van helye. Az általad felhozott vh-ügy a Vht. szerint megszüntethető, úgyhogy a Pp. itt teljesen felejtős.

Ha szakdolgoznál, vagy zh-t vagy vizsgát kiváltó dolgozatot készítenél a témából, vagy valami nagyobb durranásra készülnél, akkor is nehezen érteném meg a szőrszálhasogatásodat. De mivel egy konkrét pöcs ügyben keresel kivitelezhető jogi megoldást a zugügyfeled problémájára, pláne nem értem, mi a bánatot akarsz ezzel az agymenéssel. Szerintem kérdezd meg az ügyfeledet, mit akar, válaszd ki számára a legcélravezetőbb (és csak az egyik!) eszközt a felvonultatott készletből, és szüntessétek meg végre azt a nyomorult végrehajtást!

BataG # 2014.05.04. 13:58

Gerbera317:
Azt magyarázd el légy szíves, hogy a vh. lap kiállításán pontosan mit kell érteni, és mit nem kell érteni. Illetve pontosabban:
hogy milyen cselekmények tartoznak a bíróság részéről a vh. lap kiállítása körébe. És hogy azok milyen cselekmnényekben nyilvánulnak meg.

Azért kérdezem, hogy tisztán láthassam, hogy a Vht. 211.§ (1) -ben említett körben - a bíróság részéről történő végrehajtási lap kiállítás körében - mi az az elvégzendő tevékenység/cselekmény-sor amiben a Vht.211.§ (1) alkalmazása szempontjából érdemes átgondolni, hogy történt-, vagy történhetett-e a törvény megsértésével történt vh. lap kiállítás.

A vh. lapot - mint kérelem~blankettát - elsőként a vh. kérő tölti ki. (A kérdezett konkrét esetben is ez történt).
Utána - sablon-alap esetben - mi történik ? Lepöcsételi a bíróság, és mehet a végrehajtás; vagy hoz egy végzést, hogy minden OK, mehet a végrehajtás a kérelem szerint, és pecsétel, és mehet a végrehajtás?
Gondolom mindenképpen van egy körös jogorvoslat legalább.
Ha kell végzést hoznia a bíróságnak (akár, hogy minden OK, mehet a végrehajtás), akkor az a végzéshozatal is a vh. lap kiállítási procedúra része?
Fellebbezés esetén a fellebbezést elbíráló végzés is a vh. lap kiállítási procedúra része?

gerbera317 # 2014.05.07. 18:14

a vh. lap kiállításán pontosan mit kell érteni

Azt, hogy a jogosult beadja a végrehajtás iránti kérelmet (12. §), a bíróság (vh-ügyintéző vagy titkár) megvizsgálja, formailag és tartalmilag megfelel-e a feltételeknek (11-12/A. §) nem terjeszkedik-e túl a végrehajtandó határozatban foglaltakon (19. §), és ha rendben van, „lepöcsételi a bíróság, és mehet a végrehajtás”. Ha itt nem vét a bíróság, a 211. §-t örökre elfelejtheti az adós.

Gondolom mindenképpen van egy körös jogorvoslat legalább.

Rosszul gondolod. Nagyon rosszul. A végrehajtás elrendelésének feltételei: 1. legyen marasztalás 2. legyen jogerős 3. a teljesítési határidő eltelt legyen. Ha e három feltétel fennáll, mivel tudnád megtámadni a végrehajtás elrendelését? Nagyjából semmivel. Akkor meg mire fel gondolod, hogy van még egy jogorvoslati kör? Hát nincs. Ha az adós nem fizetett, a jogosult kéri a végrehajtás elrendelését, és az adós erről úgy szerez tudomást, hogy kézhez kapja a végrehajtható okiratot, a fizetési felszólítással együtt. Komolyan gondolod, hogy ide még volna mit beiktatni?
Egyébként van. Ha a jogosult túlterjeszkedik a végrehajtandó határozat keretein, a bíróság is és a közjegyző is a kérelemtől eltérően állítja ki a vh-okiratot (magyarán: kijavítja), ami ellen jogorvoslatnak van helye. Az adós ezt a vh-lappal és a végrehajtó felhívásával együtt kapja kézhez (19. § (2)), de mivel ez a kijavítás mindig az adós javára történik, kötözni való bolond az az adós, aki ezt megtámadná.

De miért itt kérdezed meg ezeket? Nehéz lenne egyszer végigolvasni a Vht. végrehajtás elrendeléséről szóló fejezetét a 10. §-tól kezdődően a 23/C. §-ig? Nem több hatodfél oldalnál. Ne gondold, hogy én itt fejből válaszolgatok neked - én is ugyanezeket a paragrafusokat nézegetem, legfeljebb annyi előnyöm van hozzád képest, hogy tudom, hol kell keresni a szabályt. Amikor újra és újra megkérdezed ugyanazt a sületlenséget, tisztára olyan érzésem van, hogy nemcsak vak vagy, de talán még süket is, és csak azért nem halljuk a fórumtársak röhögését, mert a kibertér egész' jó hangszigetelő.

BataG # 2014.05.08. 11:51

Gerbera317:
Kitüntető türelmed, válaszod kösz.

Írod, hogy:
Akkor meg mire fel gondolod, hogy van még egy jogorvoslati kör? Hát nincs. (...)
Egyébként van. Ha a jogosult túlterjeszkedik a végrehajtandó határozat keretein, a bíróság is és a közjegyző is a kérelemtől eltérően állítja ki a vh-okiratot (magyarán: kijavítja), ami ellen jogorvoslatnak van helye. Az adós ezt a vh-lappal és a végrehajtó felhívásával együtt kapja kézhez (19. § (2)), de mivel ez a kijavítás mindig az adós javára történik, kötözni való bolond az az adós, aki ezt megtámadná.

Bingó! Erről beszélek.
A kérdezett esetben vh.kérő támadta meg az (elsőfok által túlterjeszkedőnek ítélt kérelmet elbíráló) redukált végrehajtést elrendelő végzést. Másodfok helyt adott vh.kérő fellebbezésének, és nem találta túlterjeszkedőnek vh.kérő kérelmét. ... és elrendelte a végrehajtást az elsőfok által túlterjeszkedőnek ítélt körben is.
Ennek a másodfokú határozatnak a jogsértő volta vált ismertté utóbb, a felülvizsgálati ítélet indokolása által, hiszen a felülvizsg. ítélet szerint nem volt jogerős marasztalás, következésképp a végrehajtás elrendelése általános feltételei sérültek. Ennek a másodfokú végzésnek az orvoslására kérdezek, hogy az vajon mehet-e a 211.§ alapján.

gerbera317 # 2014.05.08. 12:23

Ennek a másodfokú végzésnek az orvoslására kérdezek, hogy az vajon mehet-e a 211.§ alapján.

Szerintem nem. A vh-lap visszavonásának az a feltétele, hogy az elrendelés jogsértő legyen. Amikor a végrehajtást elrendelték, annak a feltételei maradéktalanul fennálltak, tehát maga az elrendelés nem volt jogsértő. Utóbb kiderült, hogy mégiscsak az volt, de csak részben, ezért ilyenkor a 224. § szerinti kijavításnak van helye, illetve az 56. § szerinti korlátozásnak. Teljesen mindegy melyik, a lényeg az, hogy a jogsértő követelésrészre ne follyon tovább a végrehajtás.

A felülvizsgálati határozat - álláspontom szerint - csak korlátozást alapoz meg, ami a vh-lap nem jogsértő részét nem érinti. Így az adós sérelme is orvoslást nyer, és a végrehajást sem kell elölről kezdeni. Ez utóbbi pedig a végrehajtást kérő végrehajtáshoz való jogát sértené, sokkal nagyobb mértékben, mint ahogy a túlterjeszkedés sérti az adós jogát.

Egyébként mi volt az a vitatott tétel? Mást nem tudok elképzelni, csak a törvényes késedelmi kamat, mert ebben nem tud egységes lenni az álláspont, olyannyira, hogy egyik bíróság a másiknak simán alátesz miatta.

BataG # 2014.05.08. 13:40

Egyébként mi volt az a vitatott tétel? Mást nem tudok elképzelni, csak a törvényes késedelmi kamat, mert ebben nem tud egységes lenni az álláspont, olyannyira, hogy egyik bíróság a másiknak simán alátesz miatta.

Hát ... nem egészen.

Egyik (A) tétel (amire kapásból elrendelték a végrehajtást): 238.000.- Ft munkabér-különbözet;
másik (B) tétel (amire csak másodfok rendelte el a végrehajtást): 4,5 M Ft elmaradt munkabér.

A 4,5 M Ft elmaradt munkabér az, amelyre - mint írja a felülvizsg. ítélet - nem volt ítéleti rendelkezés másodfokon.

Más:
Egyébként ae elsőfokon kérelemtől eltérően elrendelt vh.lap kiállítás elleni fellebbnek van halasztó hatálya? (Akárcsak részben is? Hogy pl. a végrehajtó ~foglal,vagy inkasszál, de nem fizet ki semmit vh.kérőnek?)

gerbera317 # 2014.05.08. 21:22

Tehát van egy ítélet, amelyből három bírói fórum sem tudja egységesen kihámozni, hogy mi az ítélet? Nem semmi.

De úgyis az utolsó szó számít, annak alapján pedig az 56. § alkalmazásának van helye - szerintem.

vh.lap kiállítás elleni fellebbnek van halasztó hatálya?

Nincs. Ha a vh-lap megérkezett a végrehajtóhoz, az haladéktalanul köteles megkezdeni a végrehajtást (az általános szabályok szerint), és mindaddig folytatni köteles a végrehajtást, amíg azt fel nem függesztik. A foglalt vagy befolyt pénzeszközök letétben tartásához elegendő egy vh-kifogás benyújtása, de ez nem azonos a végrehajtás felfüggesztésével. A foglalt egyéb vagyontárgy árverezésének ez nem akadálya, azonban a befolyt vételár letétben marad a vh-kifogás elbírálásáig.

BataG # 2014.05.09. 06:26

a)
Tehát van egy ítélet, amelyből három bírói fórum sem tudja egységesen kihámozni, hogy mi az ítélet? Nem semmi.
De úgyis az utolsó szó számít, annak alapján pedig az 56. § alkalmazásának van helye - szerintem.

De hát hogy miért, azt azért nem értem, mert a felülvizsgálati ítélet - mint legutóbbi, s a ~legfelsőbb bírói fórumtól származó vélemény/megállapítás - kb azt alapozza meg, hogy a vhtás ált. feltételei ("B" tétel kapcsán) biztosan nem álltak fenn.....

b)
„vh.lap kiállítás elleni fellebbnek van halasztó hatálya?”
Nincs. Ha a vh-lap megérkezett a végrehajtóhoz, az haladéktalanul köteles megkezdeni a végrehajtást (az általános szabályok szerint), és mindaddig folytatni köteles a végrehajtást, amíg azt fel nem függesztik.

b1) - OK, de a Vht.221.§ alól mentesítő jogszabhely itt konkrétan mi?
b2) - Vht. 19.§ (2)..... . Lehetséges az, hogy ... vh.kérő és a vhtó egyszerre kapja meg a kérelemtől eltérően kiállíott vh.lapot, a vhtó 'rákattan', eljár (gondolom inkasszó elsőként), esetleg kimegy szétnézni, kézbesíteni - és a vh.kérő (van 15 napja) még csak ez után fellebbez ?

c)
(előbbi/korábbi írás)
gerbera317 # e-mail 2014.05.08. 14:23
„Ennek a másodfokú végzésnek az orvoslására kérdezek, hogy az vajon mehet-e a 211.§ alapján.”
Szerintem nem. A vh-lap visszavonásának az a feltétele, hogy az elrendelés jogsértő legyen. Amikor a végrehajtást elrendelték, annak a feltételei maradéktalanul fennálltak, tehát maga az elrendelés nem volt jogsértő. Utóbb kiderült, hogy mégiscsak az volt, de csak részben, ezért ilyenkor a 224. § szerinti kijavításnak van helye, illetve az 56. § szerinti korlátozásnak. Teljesen mindegy melyik, a lényeg az, hogy a jogsértő követelésrészre ne follyon tovább a végrehajtás.

Ez egyre érdekesebb, ezek szerint nem csak a 211., és az 56. elhatárolása, hanem az 56. és a 224. elhatárolása is fölmerül. A 224. számomra új horizontot nyit. Eddig azzal traktáltak, hogy kijavítás a vh.lap kapcsán az nincs, nem lehet.
A jogkövetkezményekben (szerintem) nagyon nem mindegy, hogy 211, vagy 56. (a 224-be még nem gondoltam bele) ... akkor is, ha a jogsértően elrendelt vhtás ~blokkolása az abszolút priorált cél.
A 224. említését külön kösz.

BataG # 2014.05.09. 06:33

Bocs, a Vht.224.§ alkalmazása hogy nézne ki a konkrét esetben? Lesztornóznák a ~vitatott "B" tételt ? Egy külön végzéssel?
Mennyiben más ez, mintha a 211. alapján teszi ugyanezt (részlegesen, csak a "B" tételre) ?

BataG # 2014.05.09. 09:22

Vht.224.§ alkalmazásánál - végrehajtás elrendelése körében - ~határozati kötöttség mennyiben játszik?

gerbera317 # 2014.05.10. 20:19

Igazából nem jó, amit a 224. §-ról írok, mert az itt nem alkalmazható. A 224 alkalmazásánál a kijavítás vagy kiegészítés nem hoz érdemi változást, hanem csak tartalmilag teszi helyre a dolgokat, nehogy valaki az elírt adatra vagy körülményre akarjon hivatkozni előnyszerzés céljából. Pl. 20 milliót kijavítja 2 millióra, de enélkül is tudja minden érintett, hogy ténylegesen 2 millióról van szó; vagy a Horváth Ferencnét kijavítja Horváth Józsefnére, de enélkül is tudja minden érintett, hogy ténylegesen Horváth Józsefnéről van szó; vagy a 2004-et kijavítja 2014-re, de enélkül is tudja minden érintett, hogy ténylegesen 2014-ről van szó; vagy az elírt ügyszámot kijavítja a helyes ügyszámra.
Egyébként a bíróság is elég gyakran kényszerül a határozatok komplett fejlécének a kijavítására, mert már a leírók is copy-paste-tel dolgoznak, és másolnak mindent ész nélkül. A kijavítás nyilván nem a Vht., hanem a Pp. 224. § szerint történik (véletlenül egyezik a paragrafusszám).

Tehát a 224 itt azért nem alkalmazható, mert a nem érvényesíthető követelésrész lehúzása a vh-lapról, vagyis a vh-lap kérelemtől eltérőem történő kiállítása nem kijavítás, hanem igenis érdemi változtatás.

Egyébként, amikor feldobtam a 224 lehetőségét, akkor is az 56-ot részesítettem előnyben, úgyhogy nincs túlzott okom az érdemi visszakozásra.

Ezzel a 224-re vonatkozó kérdésed itt is, a polgári jognál is okafogyottá vált.

Továbbra sem értem, miért nem olvasod a Vht.-t, és miért én javítom magamat, miért nem te? Ha már ennyire beleásod magadat konkrét jogesetekbe, ennyi igazán elvárható volna tőled.

BataG # 2014.05.10. 21:01

Kedves Gerbera317:
Én nagyon köszönöm amiket írtál, mert felnyitottad egyes részletekre, kérdésekre a szememet. Ilyen a 224. is. (Fölmerült, hogy visszakérdezzek, Pp., vagy Vht, ... de - hála ~javallatodnak - beszereztem egy kb. hatályos Vht-t. ((Címlapon rajta van, hogy ... (kb.) a vonatkozó jogesetekkel, vagy kollégiumi állásfoglalásokkal - na de azokból semmit nem tartalmaz, ha van olyan egyáltalán, ... ~Novissima...)) )
Amit kérdezek, soha nem 'piszkálódásból' kérdezem, hanem, mert nem értem, vagy mert némi ellentmondást vélek - s azért. Válaszaid és türelmed (pláne az egyéb ellenszélben) valóban, és őszintén köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.11. 07:17
gerbera317 # 2014.05.11. 12:20

Ó igen, én is javasolni akartam.
A nemzeti jogszabálytárnál itt a Vht.:
http://njt.hu/…/njt_doc.cgi?…

A net.jogtar.hu-n a Vht.:
hhttp://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400053.TV
Ezt szívesebben használom, mert #szám hozzáfűzésével közvetlenül a §-t lehet linkelni, pl. 41. §:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Hátránya, hogy bizonyos időszakokban alig látni a jogszabályt a reklámoktól.

Innen a fórumról is, rögtön itt balra, elérhető az Optijus törvénytára:
http://www.jogiforum.hu/torvenytar
Paragrafust nem lehet belinkelni.

És van még az Optijus nem ingyenes felülete, ami egy komplex keresőszolgáltatás, és a jogszabályok tetszőleges időbeni állapota lekérhető vele. Ehhez van ugyan hozzáférésem, de nincs türelmem a bejelentkezéshez, ezért inkább a fentiek valamelyikét (általában a net.jogtar.hu-t) szoktam használni.