végrehajtási kifogás


mancsali # 2017.12.10. 10:58

Kedves KBS

Hurrá, csupa jó hír! (Persze, ironikusan)
Köszönöm a válaszod.

Le a kalappal, azok előtt akik a jog e “varázslatos” világában eligazodnak.

Most már fogalmam sincs, hogy mit csináljak. ???? Természetesen a tartozást meg kell fizetnünk, de nem mindegy melyiket.
A végrehajtást kérő - Pest Megyei Kormányhivatal Gyámügyi Osztálya : 800e (2017.12.08 napjáig)
Vagy
A végrehajtó - NAV: 1,2millió (2017.11.22 napjáig)

De ez már szerintem nem ennek a fórumnak a témája.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
További szép napot.
Mancsali

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.09. 18:20

A végrehajtási kifogás egyébként sem alkalmas eszköz a tartozás összegének vitatására. Arra a Vht. 41. § szerinti eljárás és a per szolgál.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.09. 18:15

halasztó hatálya van
Általában nincs.

mancsali # 2017.12.09. 15:28

Kovács_Béla_Sándor

Köszönöm a válaszod, igazad van.
Csak elborította az agyamat a düh. Mert tulajdonképpen nem feltétlenül a végrehajtóval van problémám, hanem a végrehajtást kérővel. És ha jól tudom ez már nem végrehajtási kifogás tárgya.

Annyit még hadd kérdezzek,
Nagyjából mikor lehet számítani bármilyen jellegű válaszra a vh kifogással kapcsolatban? Azt már megtudtam, hogy a további végrehajtási cselekményre halasztó hatálya van, de a befizetési határidőt is befolyásolja?
hogy
Mivel 15 napos határidőt kaptunk a befizetésére. A 8 napon küldtem a végrehajtási kifogást, melyben elküldtük annak a hivatalos papirnak a másolatát, miszerint végrehajtást kérő szerint 800e a tartozás összege, 1,2 millió helyett.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.09. 11:24

Mire mész vele, ha - tegyük fel - megállapítja a bíróság, hogy mulasztott a végrehajtó? Kevesebb lesz a tartozás?

(Másképp is kérdezhetem: bölcs dolog-e olyan kifogásokkal bosszantani a végrehajtót, ami neked előnnyel nem jár, számára viszont hátrányos lehet? Ne felejtsd le, hogy továbbra is ő végzi a végrehajtást.)

mancsali # 2017.12.09. 09:41

Kedves Fórumozók

Először is köszönöm az eddigi segítséget és hozzászólásokat.

Bementünk a Gyámhivatalhoz (végrehajtás kérő), hogy betekintést kérjünk az iratokba. Először el akartak hajtani minket, hogy lezárt ügy. Majd megemlítettük, hogy végrehajtási kifogással kívánunk élni, azonnal készségesen segítettek.
Az utolsó hivatalos értesítés 2016 májusi volt, melyben felhívták a figyelmünket, hogy 455e tartozásunk keletkezett az állam által megelőlegezett gyerektartás miatt (amit anyukának fizetnek).
A gyámügyi és igazságügyi osztálytól lekérték a hivatalos összeget, melyben 2017.12.08 napjáig 800e forint tartozásunk van. Ez azért mégiscsak kevesebb, mint 1,2 millió (ami biztosan korábbi időpontra korlátozódik mint 12.08).
További végrehajtással kapcsolatban semmilyen hivatalos irat nem készült részükről. Az idő rövidsége miatt (8 nap) az összegre való hivatkozásra beadtuk a vh kifogást, befizettük az illetéket.

  • Kérdésem az lenne, hogy adhatok e be további vh kifogást (8 napon túl) arra hivatkozva, hogy nem kaptunk előzetes felszólítást, tájékoztatást a végrehajtásról?
  • És ha igen, ezt meddig lehet megtenni? - mivel ezek után szeretnék jobban utána nézni az ügynek (mert minden egyes elküldött kifogás, újabb illetéket jelent)
  • Továbbá azt a szóbeli tájékoztatást adták, hogy 2016 januárjától átvette a megelőlegezett gyerektartás behajtására irányiuló ügyeket a fővárosi hivatal. Erről nem kellett volna minket, mint adóst tájékoztatni? Ezzel kapcsolatban is lehet esetleg kifogással élni?

Előre is köszönöm a segítséget
Mancsali

Vadsuhanc # 2017.12.06. 07:36

mancsali

.."A végrehajtási kifogás szünetelteti a végrehajtást?..”"

Nem szünetelteti a végrehajtást viszont a további végrehajtási cselekményekre halasztó hatálya van.

Emlékezetem szerint az adó végrehajtásban a fokozatosság elve nem érvényesül, de ennek utána kell nézni.

Én személyesen bemennék a gyámügyhöz kérve az iratokba történő betekintést a nekem megküldött iratok ( állítólag át nem vett ) megküldéséről szóló tértivevények bemutatását. Ugyanis még ebben az eljárásban több jogod is lett volna ( részletfizetés, elengedés stb )

A részletfizetést illetve az adósság csökkentését most is kérheted főleg, ha már fizettél is.

mancsali # 2017.12.06. 02:13

Elnézést Vadsuhanc hogy elírtam a neved.

mancsali # 2017.12.06. 02:11

nonolet
Természetesen személyesen is megyünk be a gyámhivatalhoz.
Amennyiben nem hajlandók fogadni, kérhetünk arról bármilyen “igazolást”, hogy ott jártunk?
Hogy miért nem fogadnának? - mert már volt rá példa; csak előre bejelentkezett időpontban lehet. Már kértünk azt is, de az január 10.

Vadauhanc
Elnézést, de rosszul fogalmaztam: nincs tudomásunk értesítésről. A legvalószínűbbnek azt tartom, hogy ugyfélkapun keresztül értesítettek. Amennyiben postai úton is megtették, csak arra tudok gondolni, hogy aki kivette a postaládából az értesítőt elfelejtette odaadni (családi ingatlan), emiatt csak a fejünket verhetjük a falba.
Az hogy Nav párti vagy, vagy sem; engem személy szerint hidegen hagy.
Abban viszont nem látok semmi logikát, hogy segítség kérés alkalmával valótlant állítsak. Számunkra is elég hihetetlen, hogy nem találkoztunk értesítővel, felszólítással. És de, hidegzuhanyként ért minket a letiltás.

És azt hadd kérdezzem meg, hogy (egyenlőre a 2, 4 pont kivételével) a többire lehet hivatkozni?
És a végrehajtási kifogás szünetelteti a végrehajtást?

Vadsuhanc # 2017.12.05. 12:40

mancsali

Ugye nem gondolod, hogy hihető az, hogy semmi előzménye nem volt a dolognak? ( felszólítás stb? )

Mielőtt megvádolsz azzal, hogy NAV párti vagyok nekem is volt velük gondom, de azt nem hiszem el, hogy derült égből villámcsapásként ért benneteket a letiltás.

nonolet # 2017.12.05. 10:56

Előbb lépj túl a 2. ponton...

Ne telefonon baszakodj!!!!!!!

Hanem menj be a papírjaiddal és kérj betekintést az iratokba.

4.

Inkább a költség a sok.
Amit a jogi úttal okoztál magadnak!!!!
(a végrehajtást kierőszakolni nagyon drága dolog)

mancsali # 2017.12.05. 02:42

Tisztelt Fórumozók

Kaptunk a napokban (Dec 1) egy foglalása jegyzőkönyvet a Nav-tól 1.2 milliós tartozás ügyében. Azonnal hívtuk az ügyintézőt, hogy ez mégis hogy lehetséges. Az ügyintéző csak annyit mondott, hogy ő nem tud semmit, neki csak kiadták. Kérdeztük, hogy ki kérte a végrehajtást - a gyámhivatal.
Felhívtuk a gyámhivatalt, ahol annyit mondtak, hogy ez egy lezárt ügy, erről nem tudnak információt adni. ????
Végül addig hivogattuk a Gyámhivatalt (az összes létező telefonszámukat felhívtuk) hogy sikerült annyit kiszedni az egyikből, miszerint megelőlegezett gyerektartásdíjról van szó. De azt, hogy pontosan mettől meddig terjedő időszakra vonatkozik, azt nem volt hajlandó elmondani. Ami azért lett volna fontos, mert sokaljuk az összeget. (Ráadásul a 3 év le se járt, még bő egy év van hátra - 28500.-/hó/2 gyerek) Folyamatosan azt hajtogatta, hogy ezt az összeget kell befizetni és nyomatékosan megjegyezte - szó szerint idézem - “eszükbe se jusson a végrehajtás megszüntetése, mert úgy is elbukják”. Ez nem is állt tervünkben, mi csak tájékozódni szerettünk volna.
Élhetünk-e végrehajtási kifogással, miszerint a

  1. Nav ügyintéző (aki a foglalási jegyzőkönyveken szerepel) nem tud tájékoztatást adni az ügyről,
  2. végrehajtást kérő nem volt hajlandó tájékoztatást adni a tartozasról -ha egyáltalán lehet e egy telefon-beszélgetésre hivatkozni,
  3. nem értünk egyet az összeggel,
  4. 2016 májusában került az ügy a Nav-hoz akkor még 500e forintos tartozásról volt szó, azóta semmilyen értesítést nem kaptunk, (ekkora kamat lenne)
  5. arányosság elvének be nem tartása (2 autó és 2 ingatlan tulajdoni részének foglalása 1.2 millió forint miatt),
  6. nem szerepel becsérték a foglalási jegyzőkönyvben (személyesen nem jött ki senki).

A végrehajtási kifogás szünetelteti a végrehajtást? Mivel 15 napunk van befizetni az összeget.

És tudjuk, hogy a gyerektartást meg kellett volna fizetnünk (amit meg is tettünk többször), de szerencsére a férjem első házasságából származó középiskolás gyerekek nem voltak veszélyeztetve, mert anyuka sokkal jobb anyagi körülmények között él, mint mi a kislányainkkal.

Előre is köszönöm a válaszokat és elnézést, hogy túl hosszúra nyúl.
Mancsali

drbjozsef # 2017.10.18. 11:13

Nem tudom, hogy a biztonság kedvéért - már a saját maguk eljárásának lefedezéséhez - nem lett volna-e jobb, ha a nyilvántartóból lekért állandó lakcímedre is elküldik a felszólításokat. De hogy bíróság előtt nehezen védhető részedről, az biztos, hiszen önként, TE adtad meg nekik a levelezési címedet, ami, furcsa módon leginkább levelezésre szolgál. Ezért kerestek ott levélben.

És az tuti, hogy az apróbetűben - talán nem is olyan apróban - benne van, hogy minden adatváltozásodat köteles vagy azonnal jelenteni nekik, különös tekintettel a lakcímedre. És ezt aláírtad.

Úgyhogy sok reményt nem fűznék semmilyen jogorvoslathoz, ha egyáltalán lehetne. Az pedig, hogy vársz, sok jóval nem kecsegtet, egyszercsak kopogtatni fog a végrehajtó, hogy akkor elárvereztük a lakást, tessen kiköltözni 15 napon belül...
(na jó, ez nem ennyire egyszerű lesz, de lesz még derült égből meglepetés)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.18. 09:16

Mi akadályozott abban, hogy szerződésszerűen teljesíts? Úgy fel se merült volna a végrehajtás lehetősége.

bertsz # 2017.10.18. 09:04

Vadsuhanc 2017.03.15. 20:30-i válaszára szeretnék reflektálni.
Volt egy banki személyi hitelem.
Albérletben laktam, levelezési címként ezt adtam meg (ez semmilyen okiratomban nem szerepel és nem is szerepelt).
Majd elköltöztem.
Ez év elején az állandó címemen egy végrehajtásról szóló levelet találtam. Felhívtam a végrehajtót, mi ez. Arról tájékoztatott, hogy már indítványozta a a gépkocsim elidegenítési tilalmát, valamint a lakásomra a végrehajtási jog bejegyzését.
Azt monda az ügyintéző, gyorsan fizessek a számlájukra a tartozás 12-ed részét, mert már viszik tovább az ügyet: gépkocsi kivonás, árverezés, illetve a lakás irányában is (ezt mondjuk nem részletezte). És hogy egyezkedjek a bankkal.
Felhívtam a bankot. Kérdeztem, ugyan mondják már meg, hogy rendben van-e úgy valami, hogy csak a végrehajtás tényéről értesülök?
Azt a választ kaptam, hogy ők 2szer is kerestek, amire nem reagáltam, ezért indultak neki az 5 éves elévülés lejárta előtt pár hónappal ennek az igényérvényesítésnek.
Kérdeztem, milyen címen. Sorra a levelezési címként rögzített címet hajtogatták.
Kérdeztem, hogy ugyan az állandó címemen miért nem kerestek meg?
Arra azt mondták, mert az a címem nincsen meg nekik.
Az a cím, ami a hatósági igazolványomban szerepel, az nincs meg nekik...?
És mivel egy nem létező címre küldözgettek nem tudom, hogy miket, így egy 180.000-es tartozásból lett 620.000-es végrehajtás, egyezkedni nem voltak hajlandóak, és természetesen minden határidőből kicsúsztam.
Ez történt áprilisban.
Azóta sem kaptam - kérésem ellenére - semmilyen papírt: nincs a banktól semmim, nincsen a közjegyzőtől semmim, a végrehajtótól pedig 1 db egyenlegközlő.
Szóval: igen megteheti, ezek szerint.
Nekem meg csak az van, hogy reménykedem, ha egyszer neki kezdek, akkor valahogyan elégtételt kapok, mert a tartozás jogosságát nem vitattam, viszont a BB bank eljárását, későbbi velem szembeni magatartását már igencsak nehezményezem, nehezményeztem.

graffer # 2017.03.16. 09:10

Tisztelt gerbera317!

Nagyon köszönöm kimerítő válaszát, tehát a sorrendiség változásban semmi kivetnivaló nincsen.

Szép napot!
graffer

gerbera317 # 2017.03.16. 07:28

@graffer

Amíg az adós a tulajdonos, és ő van birtokban, ő azt enged birtokon belülre, akit akar. Akár az árverési vevőt is. Az egy dolog, hogy a tulajdonjog utólag keletkezik, de akkor már a vevő van birtokban.
Helytelen az a szóhasználat, hogy a végrehajtó birtokba adja a vevőnek az ingatlant, és ebben a te esetedben, nem is értelmezhető (feltéve, hogy valóban birtokba kapod). A törvény is úgy fogalmaz, hogy „átadja”. Az szintén csak egy dolog, hogy ezzel egyidejűleg birtokba is adja, de a te esetedben ekkor ő már csak átadja. Nyilván előtte be kell jelentened a végrehajtónak, hogy az adós együttműködése folytán birtokon belülre kerültél.

graffer # 2017.03.16. 07:23

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a megtisztelő válaszát, így már képben vagyok.

Üdvözlettel
graffer

Grave7 # 2017.03.15. 19:48

Leone510 témája a Végrehajtási jog - Ingatan árverés témában (http://www.jogiforum.hu/forum/41/39695) megy tovább, itt már felesleges kommentelni hozzá.

Vadsuhanc # 2017.03.15. 19:30

Ide is beírom neked melyik bolygón vagyunk.

Gondolod itt elhiszi valaki azt, hogy a TB tartozás óta egy levelet sem kaptál, csak egyszer hopppp, el van árverezve a házad ?

Ne butáskodj.

gerbera317 # 2017.03.15. 17:59

De szar ez a telefon. Tehát újra:
9,2 volt a kikiáltási ár, és felverték 9,8-ra. Mi ebben a maffia?
A Nav megkapja a követelését, te pedig kapsz több mint 9 milliót. Legalább lesz miből kifizetni az ügyvédedet. Arra ügyelj, hogy ne húzzon le nagyon.

gerbera317 # 2017.03.15. 17:57

9,2 volt a kikiáltási ár, és felverték 9,8-ra. Mi ebben a maffia?
A Nav megkapja a követelését, te pedig kapsz mint 9 milliót. Legalább lesz miből kifizetni az ügyvédedet. Arra ügyelj, hogy húzzon le nagyon.

Vadsuhanc # 2017.03.15. 17:54

Látom több helyen is megkérdezted ugyanezt....

Nagyon mellébeszélsz...

Vadsuhanc # 2017.03.15. 17:32

Leone510

Ez a történet szerintem nagyon hiányos. Elárverezték, úgy a lakásod, hogy benne laktál és semmiféle iratot nem kaptál róla ?

Ne haragudj, de az általad leírtak alapján a történet nem lehet igaz. Sok dolgot szerintem nem közölsz!

Tisztelettel és megértéssel.

Dr.Attika # 2017.03.15. 16:44

Már lépnie kellett volna a bíróságnak. Hová adták be a kifogást? A végrehajtóhoz? Ha a bíróságra, akkor érthető a késedelem, mert a bíróság a végrehajtóhoz küldi meg az iratok csatolása végett.