Ingatan árverés

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.12. 11:48

Tényleg kérdés, hogy behajtják-e az adóson a tartozását, ha van miből? Hát be!

gerbera317 # 2015.01.12. 11:44

Az ingatlanárverés csak azzal támadható meg, hogy az nem szabályos volt, vagyis az arra vonatkozó szabályokat a végrehajtó betartotta-e, illetve a megtarthatóság feltételei fennálltak-e. Ha az árverési hirdetmény szabályszerűen kézbesítésre került mindenkinek, akinek azt kézbesíteni kell, akkor az árverés megtartható volt.

Neked nem ezzel van a problémád, hanem az árverés kitűzésével, ami egy 60 nappal korábbi eljárási cselekmény. Azt pedig az árverési hirdetménnyel szemben előterjesztett kifogással lehetett volna megtámadni, de csak lehetett volna.

A végrehajtás során egyébként nem a végrehajtónak kell igazolnia, hogy az adós tartozik (azt eleve közokirat mondja ki, és az a végrehajtónak rendelkezésére áll), hanem az adósnak kell igazolnia, hogy nem, vagy már nem tartozik, és mindezt nem végrehajtási kifogás formájában, hanem megvannak az erre alkalmas eljárások.

Sokat írsz, de keveset közölsz. Az alapján pedig a fenti választ kaphatod, többet nem.

Van itt egyébként egy szaki, aki a hozzád hasonló kérdezők ügyét szokta felkarolni. Ha olvassa a témát, talán még hozzá is szól azzal, hogy hívd fel telefonon.

Felis # 2015.01.12. 06:52

Szép napot mindenkinek.

Az ügyben szeretnék segítséget kérni hogy az ingatlanunk árverése vajon szabályosan zajlott-e le.

A végrehajtó január 6-ai dátummal elküldött egy levelet (9-én vettük kézhez) miszerint sikeres licittel eladta az ingatlanunk egy árverésen.
Megjegyzem aláírva csak a végrehajtó és a vevő által volt, se tanu, se senki más nem volt jelen.

Az árverési összeg több kisebb tartozásból tevődik össze, melyek közül van ami már ki lett fizetve (ezt jeleztük is a végrehajtó felé) illetve van amire részletfizetési megállapodás jött létre, és a törlesztést is megkezdtük.
Mégis továbbra is szerepel a végrehajtási tételek közt. Mi több ezek okán jan 5-én az árverés szüneteltetésére irányuló kérelmet is adtunk be.

Ráadásul a végrehajtást kérő irányában fennálló tartozás összege vitatható mivel édesanyám (1/2 arányú tulaj) részére úgy lett ráterhelve a tartozás hogy ő arról előzetes értesítést (se fizetési meghagyás se más) nem kapott. Utólag kiderült hogy küldtek ilyen levelet de a címzett neve helytelen volt (a férje neve+né, mikor ezt a nevet soe vette fel) így nem volt módja átvenni, a posta volt hogy ki se hozta. Később hiába kértük ennek az összegnek az igazolását a végrehajtást kérőtől semmilyen hivatalos irattal nem támasztotta alá a követelést. Ezt a problémát a végrehajtó felé is jeleztük.
Valamint többször próbáltunk részlet fizetési megállapodást kötni, de érdemi választ nem kaptunk.

A lakást lakottan (az amúgy is alacsony becsérték fele volt a kikiáltási ár) árverezték el a kikiáltási ár 50%-ért (ami azért is fura mivel édesapámnak aki a másik adós ez az egy (1/2arányú) lakás tulajdona van, és úgy tudom ilyen esetben a becsérték 70%-ára csökkenthető csak a kikiáltási ár. Megjegyzem felbecsülni se jött a lakásba senki, mint ahogy megtekintési időpontot se kért tőlünk az árverést végrehajtó, sőt odaírta hogy bármikor megtekinthető, így volt hogy vasárnap hajnal 6-kor csöngettek idegenek hogy megnéznék a lakást.

Lehet valamit tenni ez ellen az eljárás ellen?

Más részről:
Én a haszonélvező vagyok, jelenleg is lakom az ingatlant. Minden számlát rendesen fizetem tartozásom nincs. Ha a tulajdonos váltás bekövetkezik engem az mennyiben érint? Tudtommal semmiben, életem végéig itt lakhatok, a haszonélvezetet az árverés nem érinti.
De felmerült hogy a vevő ha kell bírói kényszer útján kivásárolna ebből engem...
Érdekel hogy ha nem akarok lemondani/eladni a haszonélvezet kötelezhet-e rá?
Más részről azt hallottam hogy a haszonélvezet értéke a lakás egy éves díjának 10x-ese (elég fiatal vagyok még). Ez a gyakorlatban mit jelent, hogyan kell értelmezni?
Ugyanis a vevő 1-2 millió forint kompenzációt ajánlott ami szerintem igen kevés (Budai központi helyen fekvő tégla építésű közepes méretű 2 szobás lakás mind 2 szoba rendesen galériázva is van)
Illetve olyat is hallottam hogy ha elköltözök akkor a tulajdonostól bérleti díjat kérhetek amíg haszonélvezője vagyok a lakásnak, ez igaz?

Előre is köszönöm a segítséget.