Ingatan árverés

Anonymus007 # 2021.05.18. 16:33

Tisztelt fórumozók!

Árverésen vettem egy lakóingatlant május 8.-án, minden rendben volt, bementem aláírtam, rá egy hónapra megkaptam a hivatalos árverési jegyzőkönyvet viszont a földhivatal elutasította a 112/2021 (III/6) illetve 229/2021 (V.5) kormányrendelet alapján mivel az eljárás megindításának jogszabályban meghatározott feltétele hiányzik és e törvény ahhoz más jog következményt nem fűz.
A tulajdonjog bejegyzése alapját képző árverési jegyzőkönyv 2021 március 8.-án kelt, tehát a fent hivatkozott jogszabályhelyek alapján a végrehajtó a megkeresést már nem nyújthatta volna be ezért a tulajdonjog bejegyzés iránti megkeresését visszautasítottam.

A kérdés az lenne, hogy jól értelmezem a fent írtakat és az árverés szabálytalan volt? Illetve mit tehetek ilyenkor?

Sevcsix # 2021.05.12. 13:03

drbjózsef! Még egyszer köszönöm.

drbjozsef # 2021.05.12. 07:47

De ha már, akkor konkrétan :

Ha bejegyeznek, kijelenthetek onnan mindenkit?
Nem.

Ezek után bárki aki ott tartózkodik tilos önhatalommal van ott, nem?
Nem. Illetve, nem tudhatjuk, akár az is lehet, de nem valószínű. (Megjegyzem, amire gondolsz, az az önkényes, mert a tilos önhatalom az valami teljesen más) Meglepne, ha nem lenne semmilyen jogcímük.

Bemegyek a tulajdonomba, és azzal, hogy bementem, birtokba is vettem. Innentől kezdve jogos önhatalommal kirakhatok mindenkit a francba?
Nem, dehogy.

Végül is, ha anno nem kérem a végrehajtótól az ingatlan átadását, magamnak kellene intézkednem nem?
Nem.

Tehát intézkedek, aztán szólok a végrehajtónak, hogy birtokba vettem ami az enyém. Ez járható út önök szerint?
Semmi esetre sem.

drbjozsef # 2021.05.12. 07:37

Semmi jelentősége.
Ó, dehogynem - majd idővel meglátod.
Amúgy szívesen.

Sevcsix # 2021.05.12. 07:15

.. kinek az információi alapján..
drbjozsef! Semmi jelentősége. De, ha ennyire érdekel neked megsúgom: Szegény, megboldogult nagymamám unszolására vágtam bele a licitálásba. Remélem ettől az infótól jobban fogsz aludni!
De a válaszodat neked is köszönöm, bár semmi hasznos tartalommal nem bírt.

Sevcsix # 2021.05.12. 07:13

Ha valójában ott lakik akkor nem lehet a bejelentett lakcímét fiktiválni

Wers! Utána jártam, igazad van, köszönöm a válaszod.

drbjozsef # 2021.05.11. 10:00

Végül is, ha anno nem kérem a végrehajtótól az ingatlan átadását, magamnak kellene intézkednem nem?

Nem. Akkor fordulhatsz a bírósághoz.

Mondd, te kinek az információi alapján fogtál bele az árverésen licitálásba?

wers # 2021.05.11. 09:01

Ha bejegyeznek, kijelenthetek onnan mindenkit? Gondolom igen.

Rosszul gondolod. Az csak az egyik feltétel, hogy te rendelkezzél a ingatlannal. A másik, hogy a fiktiválandó személy(ek) ott lakik-e. Ha valójában ott lakik akkor nem lehet a bejelentett lakcímét fiktiválni.

Sevcsix # 2021.05.11. 08:46

Tisztelt hozzáértők! Még tavaly novemberben nyertem meg egy árverést. Egy házról van szó, az adós nem ott lakik. Valakik mégis laknak bent. A végrehajtótól május elején levelet kaptam, hogy a határidők újra kezdődnek, így hatvan nap után lehet csak a lakáskiürítésről intézkedni. Én ezt már nem szeretném megvárni.. A tulajdoni lapon széljegyzeten vagyok. Ha bejegyeznek, kijelenthetek onnan mindenkit? Gondolom igen. Ezek után bárki aki ott tartózkodik tilos önhatalommal van ott, nem? Bemegyek a tulajdonomba, és azzal, hogy bementem, birtokba is vettem. Innentől kezdve jogos önhatalommal kirakhatok mindenkit a francba? Végül is, ha anno nem kérem a végrehajtótól az ingatlan átadását, magamnak kellene intézkednem nem? Tehát intézkedek, aztán szólok a végrehajtónak, hogy birtokba vettem ami az enyém. Ez járható út önök szerint?
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2021.05.11. 08:02

Igazad van, javítom magam : 4 éve kitolták a moratórium végét, és az elmúlt négy évben az úgy is maradt.

Grave7 # 2021.05.11. 07:25

Hm, az MBVK összehasonlító statisztikája alapján 2018. II. negyedévében nem volt más évekhez képest alacsonyabb a kiürítések/birtokba adások száma.
Ha az OGY választás ismét áprilisban lesz, akkor a májusi kilakoltatások már nem befolyásolják a szavazatokat...

drbjozsef # 2021.05.11. 07:11

Választási évben a moratórium is hosszabbodott 4 éve, most is az lesz. Minimum.

Vety # 2021.05.11. 05:18

drbjozsef,

köszönöm a választ, majd meglátjuk hogy alakul.

Ezzel együtt, ha a médiában megjelent információk szerint a vészhelyzet az őszi parlamenti ülésszak első napján jár le és ahhoz képest + 15 nap a jegyző értesítése, akkor ez az év már biztosan skipp :(

Jövő májustól pedig "dömping", ami annak tükrében, hogy választások lesznek, egészen érdekes lesz...

szni # 2021.05.10. 18:21

Tisztelt Fórumozók,

Tanácsot kérnénk, mert férjemmel megvettünk egy nem lakott családi házat, ahol a bentlakóval fel tudtuk venni a kapcsolatot és sikerült vele (300 ezer Ft ellenében) aláíratni egy birtokba adási jegyzőkönyvet, mely alapján 05.15.-ig kiürítve átadja az ingatlant annak kulcsaival. Jelenleg máshol él, de a pince és a garázs tele van a munkaeszközeivel. Erre tett ígéretet, hogy a pénz fejében elviszi őket. Azonban, gondolom a rádióban harsogott meghosszabbított kilakoltatási moratórium alapján már nem veszi fel a telefont és nem reagál. A végrehajtói birtokba adást még márciusban megkértem. A végrehajtó bevallása alapján a "nagy veszély" miatt csak áprilisban továbbították a kérést a jegyző felé. Kérdésem az lenne, hogy vajon mit tehetünk? Van-e bármilyen jogunk bármire? Vagy várnunk kell, amíg tönkre teszi a házat. Hencegett vele, hogy ha nem fizetünk, kiszereli a tetőablakokat, mert darabjáért 50 ezret ígértek neki...

Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2021.05.10. 05:42

Vety,

Ez a mondat a végrehajtóknak sem teljesen világos, a törvényalkotás színvonala sajnos csak ilyeneket (meg még ilyenebbeket) enged.

Az itteni konszenzus az, hogy ha még a vészhelyzet előtt letelt a jegyző értesítésének 60 napja, csak a kilakoltatás nem történt meg, akkor azt nem kell újraindítani.

De ha a vészhelyzet alatt kérted a birtokba adást a Vht.154/A.§ szerint, akkor nem is tájékoztatják a jegyzőt, a vészhelyzet vége után teszi ezt meg a végrehajtó, és 15+60 nap után lehet birtokba adni legkorábban.

Ha július 1-én véget ér a vészhelyzet (vagy mi van most, fokozott járványügyi izé), akkor szeptember közepe a legkorábbi időpont a helyszíni cselekményre. De hogy ez lehetséges-e, azt leginkább a végrehajtótól tudhatod meg, ha van harminc másik ügye is sorban, akkor nem túl valószínű szeptember vége sem.

Vety # 2021.05.09. 19:15

Sziasztok Vadvirág kérdéséhez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy pontosan hogyan kell értelmezni a kapcsolódó kormányrendeletet? A vészhelyzet vége + 15 nap és már lehetséges kilakoltatás vagy csak onnan van számolva a jegyző értesítésétől számolt 60 nap.

Tehát ha kérem a végrehajtót júliusban az ingatlan átadására, akkor az teljesülhet szeptember végéig vagy nem?

Ez a mondat nem világos: Az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik

Köszönöm a választ előre is

Vadvirag0000 # 2021.05.06. 13:32

Köszönöm,igen erre gondoltam!
Igen....aztán ha az már megszünik...már ott lesz hogy téli moratórium kezdődik! Áhhh.....

drbjozsef # 2021.05.06. 11:54

Vadvirag0000,

Ha arra gondolsz, hogy a helyszíni megjelenéssel járó cselekmények - mint például a kilakoltatás, helyszíni átadás - továbbra sem megengedett a vészhelyzet végéig, akkor igen.

Vadvirag0000 # 2021.05.06. 10:39

Üdvözlök Mindenkit!
Segitseget szeretnek kerni ismet...
Valoban ujra meg hosszabitottak 60nappal a szigoritott vedekezest? Koszonom a valaszokat!

drbjozsef # 2021.05.04. 16:31

Talán már önmagában az, hogy csak résztulajdont árvereznek megrostálja a licitálókat.

Laci6711 # 2021.05.04. 15:20

drbjozsef

Köszönöm a segítséget, csak egy gondolat volt de szabálytalanul nem akarok eljárni.

drbjozsef # 2021.05.04. 13:14

Laci6711,

Vht.141.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Az, hogy bejelentkezel ELVILEG kevés, ott is kellene laknod életvitelszerűen. De ha oda szól a lakcímed, és ezt a tulajdoni lapon is feltüntetted (bejelented), akkor lehet rá esélyed, hogy a végrehajtó lakottan tűzi ki, mert nem nagyon jár utána, hogy most a valóságban mi a helyzet, nem érdekli az őt.

Természetesen ez nem szabályos. Ha kiderül, az adós lehet hogy érvényesen meg tudja majd támadni kifogással az árverést utólag.

Laci6711 # 2021.05.04. 12:52

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék tanácsot kérni Önöktől! A szomszédunk házának felét árverésen megvettem 2019-ben. Most úgy néz ki, hogy a másik fele is árverésre fog kerülni. Amikor megvettem a ½ tulajdon részt akkor nem beköltöztetően volt meghirdetve, mivel csak az ½ tulajdon rész lehetett megvenni. Mi várható a másik ½ rész meghirdetésénél,lakottan lesz megállapítva a becsérték vagy beköltözhetően? Ha bejelentkezek állandóra, akkor az számít a becsérték megállapításánál?

Tisztelettel várom szíves válaszukat!

papinianus88 # 2021.04.22. 15:11

Csinálják úgy :)

Vadvirag0000 # 2021.04.22. 14:25

Köszönöm a válaszokat! Viszont felhivtam a végrehajtót és egyik ügyintézőtöl az a választ kaptam,hogy május 25.-én fogják ujra inditani az árveréseket....