Pénzbehajtás


alfateam # 2018.11.12. 15:27

Keress magadnak, itt van baloldalt SZOLGÁLTATÁSOK
ügyvédi szaknévsor.

feri20 # 2018.11.12. 15:23

Gondolom az ügy menete nem változott. Olyan ügyvédet keresek aki ebben a szituációban a segítségemre lenne.

feri20 # 2018.11.12. 14:47

Kedves fórumozok!Másfél éve leírtam a történetemet, lentebb elolvashatjátok. Nagymamám kérésére nem indítottam el az ügyet. (mert a fia) . Amit nagyon sajnálok mert azóta se történt semmi. Több összetett dolog is van, itt lakók a mamámmal. De ezt már tényleg nem lehet húzni tovább max pakolok, kicsúsztam az 5 évből, visszafizetési határidő nincs, csak szóban, hogy ekkor akkor de semmi. Ha valaki tudna nekem segíteni, kérem jelentkezzen. Üdv. Köszönöm

drbjozsef # 2017.07.17. 08:20

gerbera,

Értem, köszi.
Bár sok év után, egy FMH előtt egy fizetési felszólítás szerintem még nem minősül könyörgésnek, meg időpontegyeztetésnek, de a logikát értem.

Dr.Attika # 2017.07.17. 07:27

Lehet élni a régi ügyvédi trükkel. Küldeni kell levelet, hogy "Az Ön részére nyújtott 5 millió forint kölcsönt 8 napon belül fizesse vissza." Erre gyorsan válaszol az adós, hogy csak 1.700.000,- Ft-ot kaptam kölcsön." Nos ez az igazi tartozást elismerő nyilatkozat.

gerbera317 # 2017.07.17. 06:26

honnan tudhatod, hogy nem fogja vitatni?

Ha vitatja, akkor egy tartozáselismerő nyilatkozatot pláne nem fog aláírni. Ha viszont nem vitatja, akkor ott a jogerős fmh, mint tartozáselismerő nyilatkozat. Nem kell hozzá hónapokon keresztül könyörögni, időpontot egyeztetni stb.

drbjozsef # 2017.07.17. 05:51

gerbera,

ezt nem értem : „A nem vitatott fizetési meghagyás nem az?

Hogy a viharba ne lenne az, de ilyen jelenleg még nincs, és honnan tudhatod, hogy nem fogja vitatni? Sok értelme nincs vitatni, én is azt gondolom, de ha mégis, akkor peres eljárásban hasznos lehet a megírt cetlin túl felmutatni egy levelet, amiben legalább kvázi elismeri a tartozást mondjuk egy részletfizetés kérésével. Minden bizonnyal elég lehet bíróságon a saját kézzel írt átvételi, de ha lehet plusz mást is, miért ne?

nonolet # 2017.07.16. 22:07

1.
A kölcsön lejárttá tétele és egyben fizetési felszólítás. Tértivevényes levélben, rövid határidővel.

Plusz annak közlése is, hogy a határidő lejárat
után indul behajtás, ha netán nem fizet addig.

(és más alku nem születik köztetek esetleg időközben)

2.

HA a felszólításra fizet >> oké.

HA nem fizet, akkor fizetési meghagyás a közjegyzőnél.

Aztán abból lehet

  • fizetés
  • elismerés és nem fizetés

ekkor, ha akarod kérheted a végrehajtást

  • nem elismerés

ekkor (döntésed szerint) perré alakulhat át az ügy

Amit ez esetben simán megnyersz....

Aztán

  • vagy fizet az ítéletre
  • vagy végrehajtás lesz belőle

(ha kéred)

gerbera317 # 2017.07.16. 21:53

egy tartozás elismerés sose árt
A nem vitatott fizetési meghagyás nem az? És még csak közjegyzőhöz sem kell elrángatni a kötelezett, és nem kell neki könyörögni, hogy írja alá. Tudsz ennél jobbat?

feri20 # 2017.07.16. 19:27

Köszönöm a segítséget,megfogadom a tanácsokat.

drbjozsef # 2017.07.16. 16:04

Jogos, elvileg akkor elég az, bár egy tartozás elismerés sose árt, másrészt legyen nyoma az FMH előtt, hogy felszólította a fizetésre.

nonolet # 2017.07.16. 15:01

"az adós írta a papírt. Én xy (Tőlem) x időpontban x összeget átvettem, kézpénzben történt meg. Dátum és a két aláírás."

Saját kezű VÉGIG.
Azaz teljes bizonyító erejű.

A saját kézírását aligha tudja ellenbizonyítani...

Minek kéne még tanú is?!

drbjozsef # 2017.07.16. 13:49

feri,

egy ket tanuval aláírt kölcsönszerződés lényegesen jobb lenne, így vitathatja a papírt, bíróság előtt neked kellene bizonyítani, hogy tényleg kölcsön adtad neki. A pénz átadásának sem volt tanuja?

Egyébként az első nem a per.

Először szólítsd fel írásban, ajánlott-tértivevényes levélben, hogy a hamarosan lejáró tartozását XY időpontig fizesse meg részedre, ha nem teszi, jogi úton hajtatod be a tartozást. Én azt is megírnám, hogy ha nem tudja egy összegben kifizetni, akkor jelölje meg annak okát, illetve az igényelt részletfizetést, amit persze előzetesen nem áll módodban biztosítani neki, az megegyezés tárgya lehet.

Ez azért fontos, hogy ha nem vitatja az egész tartozást, és megírja, hogy jaj, most nem tud fizetni, de ZZ időpontig, WW részletekben esetleg tudná, akkor lesz a kezedben egy olyan papír, ami tartozáselismerő nyilatkozatnak minősül. Ezzel már van a kezedben valami, és csak úgy, utólag, bíróságon már nehezebb dolga lenne, ha vitatni akarná a tartozást.

Ha nem fizet, menj el egy közjegyzőhöz, és bocsáttass ki vele egy fizetési meghagyást.
Ennek vagy ellentmond, és akkor tényleg neked kell perelni, és a bíróság előtt elismertetni vele a tartozását, vagy ha nem mond neki ellent, akkor jogerőssé válik, és közvetlenül végrehajtható dokumentumod lesz, amivel mehetsz a végrehajtóhoz (fizetése letiltása, bankszámla inkasszó, ingatlanok jelzálogsítása ésvagy árverezése, ingóságok lefoglalása).

A költségeket minden esetben neked kell megelőlegezned, de ha sikerül végrehajtásra adni a dolgot, akkor abban az eljárásban minden költségedet (és a bíróságét, végrehajtóét) is megfizettetik vele.

Ha nincs jövedelme, vagyona, akkor lehetsz meglőve, mert ha nincs mit végrehajtani, akkor hiába a jogerős végzés/ítélet, nem tudod visszaszerezni a pénzedet, vagy csak hosszadalmas, több éves eljárással. Persze ott is figyelni kell, hogy az az eljárás ne évüljön el.

feri20 # 2017.07.16. 08:33

Kedves Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni. 1 millió 700 ezer forintot kölcsönadtam rokonnak. 22 éves voltam..(Külföldön mosogatok) Nem sokára lejár az 5 év,fizetés meghagyást kell kérnem..mert mivel elévül. Ha perré alakul mennyi esélyem van egy elismervénnyel? az adós írta a papírt. Én xy (Tőlem) x időpontban x összeget átvettem, kézpénzben történt meg. Dátum és a két aláírás.(Bankból vettem ki a pénzt és a pénztári kifizetés bizonylat hátulján áll) Nagyon köszönöm a segítséget,nagy szükségem lenne arra a pénzre,ennyit tudtam várni,muszáj lépnem.

Egyjogász # 2017.07.10. 06:53

Két és fél év alatt szerintem már megoldódhatott a probléma...:)))

Butter # 2015.02.24. 16:23

A Vaterán le voltam tiltva félreértés miatt, én is és a Vatera is hibás benne.
Sajnos enm olvastam az emaileket, amiket küldtek,(melyekból 2 felszólítást is tartalmazott) tudván, hogy le vagyok tiltva és nem tudván, hogy van 1600Ft körüli tartozásom feléjük. Mikoris felhív egy behajtó cég, hogy át lett nekik adva az ügy, 3 napom van befizetni a majdnem 6000Ft-os összeget.
Nem érzem korrektnek, hogy kb 4000Ft-tal többet fizessek, amikor a Vatera hibájából nem tudtam használni a felületüket. Természetesen az ő általuk írt díjat szeretném csak fizetni.
A behajtó cég informált, hogy amennyiben csütörtökig (2015.02.26) nem kapják meg tőlem a pénzt, bíróság/ ügyvéd elé viszik az ügyet.
Érdeklődni szeretnék, hogy van e minimum összeg arra, amikor valóban ügyvédnek adják át az ügyet? Valóban megteszik e, 6000Ft-os tartozásnál megéri e nekik?

Köszönettel