Tisztelt Jogi Fórum,
Igyekszem röviden összefoglalni a szituációt, amiben a segítségüket kérném.
Először is, van két lakás, az egyik, "A" lakás, a szüleim közös tulajdona, a másik, "B" lakás, édesapám szüleitől örökölt lakása. Édesapám kb. 15 éve elköltözött "A" lakásból "B" lakásba, de hivatalosan nem vált el édesanyámtól, és nem is jelentette át magát, minden hivatalos papírja "A" lakásba jön, feltételezem, hogy ez a bejelentett állandó lakcíme. A kapcsolatot egyre ritkábban tartottuk, az utóbbi 3-4 évben szinte már egyáltalán nem (sajnos volt, hogy kérte, hogy az én nevemre vegyek fel neki kölcsönt vagy adjak én kölcsönt neki olyasmire, ami fenntarthatatlan (régóta halódó vállalkozás), ez csak rontott az amúgysem túl jó kapcsolatunkon). Édesanyám jelenleg is "A" lakásban él, és mivel munkanélküli és lassan 2 éve súlyos beteg is, én továbbra is vele élek és ellátom.
Többször jött postán hivatalos irat értesítő papír, amit eleinte emailben, majd miután az általam ismert emailjét megszüntette, SMS-ben küldtem el neki, hogy jöjjön érte. Egyszer válaszolt, hogy nem foglalkozik vele, dobjam ki, azóta a telefont se veszi fel.
Tegnap érkezett egy végzés ide, az "A" lakásba, miszerint "B" lakáson ~170k HUF felhalmozott közüzemi tartozás van, és mivel az értesítők nem lettek átvéve, ezért a jelenlegi levelet már kezbesítettnek tekintik. Ismételten elküldtem ezt édesapámnak, de mint mindig, nem volt válasz.
Hiába nem vesz róla tudomást, végrehajtható lesz a tartozása. Édesanyám eddig nem foglalkozott a dologgal és a betegsége miatt már nem is fog tudni, én, mint a gyerekük és nem tulajdonosa a lakásnak, ha jól tudom, nem intézkedhetek semmit.
Az alábbi kérdéseim lennének:
- Általánosságban, mit tehetnék én? "B" lakás pontos címét eddig nem is tudtam (tizenéves voltam, amikor édesapám elköltözött), most a végzésből már tudom. El fogok menni személyesen átadni a papírokat, de ezen kívül? Ki nem szeretném fizetni édesapám helyett az adósságát akkor sem, ha módomban állna, a fent említett körülmények miatt.
- Ha végrehajtás alá kerül a végzés, akkor mire számíthatunk?
- "A" lakásban van számos nagyobb értékű ingóság, amit évek alatt én vettem a saját fizetésemből, többnyire személyes tárgyak (pl. számítógép) és néhány háztartási eszköz (pl. hűtő); ezek lehetnek-e tárgyai foglalásnak annak ellenére, hogy nem köthető a beszerzésük édesapámhoz, de az ő tulajdonában levő lakásban vannak?
- Hol keresik majd a kötelezettet (édesapámat), ha itt nem találják? Egyáltalán, elhiszik-e azt nekünk, hogy nem itt él, hiszen azon kívül, hogy nincs se ruhája, se semmije a lakásban, nincs semmi bizonyíték erre.
- Hogyan döntik el, hogy hogyan hajtják be a tartozást édesapámon? Fizetésből letiltás, ingóságfoglalás, jelzálog a lakáson?
- Ha megjelennek itt a végrehajtók, mit kell tennem? Akadályozni nem szeretném őket.
A fenti írásból látszik, hogy sokat nem értek a kialakult helyzethez. Nagyon köszönném, ha tudnának útmutatást adni.