Végrehajtás kérés jogossága

gerbera317 # 2016.01.19. 13:20

A választ megtalálod megszüntetésére irányuló kérelmet elutasító végzés indoklásában. Miért gondolod, hogy mi tudjuk, mi áll abban?

Zsuzsu_01 # 2016.01.18. 18:05

Tisztelt Jogi Fórum!

Elnézést, elírtam a dátumot. Az ingatlan eladása 2014. decemberében történt. A kulcsok átadása az új tulajdonosnak pedig 2015. januárban. Ha ő nem tette lehetővé egy évig, hogy hozzáférjek a pincéhez kiürítés céljából, akkor miért nekem kellene vállalnom ennek a költségeit?
Köszönettel:
r.zs

Immaculata # 2015.12.17. 11:31

Semmit. Már nem kell kiürítened a pincét, a vevő kapott erre jogot. Viszont a költségeket meg kell fizetned.
2 év haladék testvérek között is meglehetősen hosszú idő.

Zsuzsu_01 # 2015.11.09. 08:58

Tisztelt Jogifórum!

2013. decemberében került sor egy ingatlan értékesítésére. Miután a vevő fizetett kulcsot kapott a lakáshoz, hogy elkezdhesse a felújítási munkák tárgyalását a kivitelezőkkel. A lakáshoz tartozó pincerész még nem került kiürítésre, amikor a vevő élettársa megfenyegetett, hogy mivel van nála lakás kulcs, lecserélteti a zárat. Így átadtam a lakás még nálam lévő kulcsait is, hisz a lakás üres volt. Szóban abban állapodtunk meg a szerződéskötés előtt, hogy az amúgy használhatatlan pince kiürítésére majd lomtalanításkor kerül sor. Mivel a lakás konyha ajtaja pincében volt, a vevő elkérte a pince kulcsát is. Ezzel végképp ellehetetlenítette a pince kiürítését. Legnagyobb meglepetésemre a vevő végrehajtást kezdeményezett velem szemben meghatározott cselekmény végrehajtására. A szerződésben foglaltaknak megfelelően tértivevényes ajánlott levélben írtam meg neki álláspontomat. Erre egy SMS-ben reagált, hogy levette a pincéről a lakatot. Mivel a pincelejárót még egy közös ajtó is lezárja, így nem tudtam a pincét kiüríteni. Természetesen a vevő a lomtalanítás időpontjáról sem értesített. A Bíróságnak fentiek alapján egy végrehajtás megszüntetésére irányuló kérelmet terjesztettem elő, amit a Bíróság elutasított, (szerintük a végrehajtás megszüntetése iránti kérelem nem volt alapos) és feljogosította a végrehajtást kérőt (vevőt) hogy az adós költségére elvégezze a "meghatározott cselekményt". Sajnos, hiába kerestem, nem találtam semmi erre vonatkozó jogszabályt. A végrehajtást kérő van birtokon belül, és ő akadályozza, hogy kiürítsem a pincerészt. A végrehajtást kérő (a vevő) közjegyzőként dolgozik. Mit tehetek ellene, hisz visszaél a helyzetével, és akadályoz a végrehajtásban.
Köszönettel: r.zs