Végrehajtási per követelés behajtása Vht. 113. §.

assistante # 2016.03.07. 20:57

Adósomat letöltendő börtönbüntetésre ítélték, melynek végrehajtását 5 évre felfüggesztették. Büntetőperben benyújtott polgári jogi igényemet a bíróság a törvény egyéb útjára utasította. A folyamatban lévő kártérítési perben pénzkövetelésem biztosítását rendelte el a bíróság, mely alapján végrehajtási eljárás indult adós ellen. Tudomást szereztem arról, hogy adós második éve cégvezetője a két gyermeke tulajdonában lévő Kft-nek. A Kft. ügyvezetője az adós fia.
Kértem a végrehajtót, hogy foglalja le a kft-nél az adós munkabérből származó követelését javamra. Az ügyvezető (adós fia) nem ismerte el a követelést. Nyilatkozata szerint apja ingyenes megbízási szerződéssel nyugdíjasként látja el a cégvezetői feladatokat.
Az adós rajtam kívül több száz embert károsított meg, így károsultak sokasága fog ellene kártérítési pert indítani. Az ügyvezető nyilvánvalóan összejátszik apjával, az ingyenes szerződéskötés célja annak megakadályozása, hogy a károsultak ne juthassanak kielégítéshez apja béréből.
A Vht. 113. §. alapján követelés behajtása iránti pert indítanék a kft. ügyvezetőjével szemben a fedezet elvonó célzattal kötött színlelt szerződéssel okozott károm megtérülése érdekében. Apját nem is alkalmazhatta volna megbízási szerződéssel, mert a cégvezetői feladatok csak munkaviszonyban láthatók el, amiből következően munkabér illeti meg. Cégvezető azért sem lehet, mert még a büntetés jogkövetkezményei alól nem mentesült.
Az ügyvezető az ingyenes megbízással költségvetési csalást is elkövetett.
Szeretnék tanácsot kérni, hogy a követelés behajtása iránti perben jelen esetben mire célszerű elsősorban követelésemet alapozni? Kérjem a színlelt szerződés munkaszerződéssé minősítését, mely során megállapítják az elmaradt munkabér összegét, és így juthatok hozzá az adós kft-vel szembeni követeléséhez, vagy van olyan lehetőség, hogy a kft ügyvezetőjének törvénysértő magatartása miatt a kft-től kérjem a károm megtérítését?