Külföldi kereset vs. hazai behajtás

Arensz # 2016.03.08. 09:53

Tisztelt Jogi fórum!

Következő kérdéssel fordulnék Önökhöz.
Otthon van egy tartozásom, magasabb összegről (számomra legalábbis, összértéken olyan 5 millió forint körül). Én kint élek lassacskán fél éve egy külföldi országban ahol dolgozom. Ez egy szimpla banki tartozás.
Édesanyámat felkeresték az otthoni lakcímén (ahol jelenleg még magam is be vagyok jelentve) és hagytak egy levelet nála, hogy azonnal vegyem fel a kapcsolatot velük mert azután bírósági úton fognak a követelésnek eleget tenni (árverezés).
Kérdéseim a következők:

Mit tudunk tenni, hogy ez befejeződjön, édesanyám lakcímén?
Mert azon túl, hogy ott be vagyok jelentve, nekem ott semmim sincs, tehát azt mind el is vihetik (továbbá az országban sincs semmi a nevemen). Részesedésem nincs a házban. Működik-e az, hogy kényszer kijelentenek engem arról címről? (idén ősszel terveztem amúgy magam is hazamenni megtenni ezt, de ezen "megkeresés" apropóján nem várnánk ezzel addig).

Lévén ez egy tartozás nem BTK-s történet, így a családom a legjobb tudomásom szerint nem köteles közölni, hogy merre távoztam az országból. Jól tudom ezt?

Másik milyen hatalma van egy követeléskezelőnek külföldön? Gondolom semmi. Tilthat-e az itteni fizetésemből (már ha megtalálnak, természetesen)

Félreértés ne essék. A hitelemet rendezni szeretném csak nem most hanem jövő ilyenkor terveztem azt egy összegben kifizetni. Erre lévén követeléskezelőkről van szó, belemenni úgyse fognak, így inkább meg se próbálom az egyezkedést velük.

Köszönöm tisztelet teljes válaszukat!