Végrehajtás önkormányzati lakás esetében?

gerbera317 # 2016.04.25. 15:14

Lécci-lécci, ne értetlenkedjünk már!

172. § (1) Ha a végrehajtás meghatározott cselekmény elvégzésére vagy meghatározott magatartásra, tűrésre, abbahagyásra (a továbbiakban: meghatározott cselekményre) irányul, a bíróság a végrehajtható okiratban az adóst, illetőleg a kötelezettet (e fejezetben a továbbiakban: kötelezett) - megfelelő határidő kitűzésével - felhívja az önkéntes teljesítésre.
(2) A végrehajtható okiratot a végrehajtó a feleknek postán kézbesítteti.
(3) A végrehajtó a végrehajtható okiratot azzal a felhívással küldi meg a végrehajtást kérőnek, hogy az önkéntes teljesítésre kitűzött határidő eltelte után a teljesítést vagy elmaradását közölje a végrehajtóval.
173. § (1) Ha a végrehajtást kérő közlése szerint a kötelezett a meghatározott cselekményt önként nem teljesítette, a végrehajtó ezt - szükség esetén - a helyszínen ellenőrzi.

Ez megtörtént az első körben, és nyilván azt jelentetted be, hogy az embered nem ment sehová. Igaz?
Nos, ekkor kezdődik a második kör:

173. § (2) A teljesítés elmaradása esetén a végrehajtó a végrehajtást kérő közlését és a helyszíni ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet haladéktalanul beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz.
174. § A bíróság végzéssel határoz a végrehajtás módjáról, így:
a) a kötelezettet a meghatározott cselekmény pénzegyenértékének megfizetésére kötelezheti,
b) feljogosíthatja a végrehajtást kérőt, hogy a meghatározott cselekményt a kötelezett költségére és veszélyére elvégezze, vagy mással elvégeztesse; egyúttal a kötelezettet az előreláthatólag felmerülő költség előlegezésére kötelezheti,
c) a kötelezettel szemben 500 000 Ft-ig terjedő pénzbírságot szabhat ki,
d) a rendőrség közreműködésével kényszerítheti ki a meghatározott cselekményt.

Ezt nevezed te úgy, hogy „beadta sürgősségi kilakoltatásra”, de ténylegesen arról van szó, hogy a bíróságnak kell döntenie a végrehajtás folytatásának módjáról, és komoly fejtörtést okoz neki, hogy a 174. § a)-d) szerinti szankciók közül melyiket válassza. "Sürgősségi" akkor lesz a dologból, ha a b) vagy d) szerinti folytatás mellett dönt. Töszmörgés a c) szerinti folytatásból lesz, mert akkor szükség lesz egy harmadik körre is.

De miért nem állsz a sarkadra, és kéred te magad a bíróságot, hogy ne tököljön már, és igenis a d) szerinti cselekményt kéred?

krisz18 # 2016.04.25. 11:16

Úgy látom nagyon elment a téma rossz irányba.
Elhihetitek, hogy nem trollkodni jöttem fel ide.
Ahogy leírtam, úgy történt minden.
Nem értem mi nem érthető a témán amúgy.
Önkormányzati bérlakás = Önkormányzattól kaptam, hogy ott lakjak, cserébe bérleti díjat fizetek. Ha az lenne a cél, hogy kirakassam magam is, akkor nem adtam volna bírósági útra az ügyet, hanem szépen visszamondom az egészet.
Az akit elakarok távolítani nincs bejelentve oda, azonban életvitel szerűen ott lakik, ezért a rendőr visszaengedi ha kirakom. (Már próbáltam!)
Nem tartozik ide a téma, de egy régi rossz döntés következménye ez az egész, kapcsolatról volt szó, de a házat már akkor is béreltem amikor Őt még nem ismertem.
Csak ugye neki megfelel ez az élet, én fiztek (vagy kiraknak engem is), őt meg nem lehet kirakni.
Az önkormányzatot nem érdekli ki van a házban, számára az fontos, hogy a bérleti díj belegyen fizetve, mert ha nem akkor repül mindenki (én is), amit nem szeretnék.
Az önkormányzatnál is voltam már bent, nem csináltak semmit, bármennyire is vertem az asztalt. Egyik helyről a másikra küldtek, és a bírósági pert ajánlották fel végül.
A per döntése megszületett, hogy elkell hagyja a házat a nem kívánatos személynek.
Az ügyet a bíró átadta a bírósági végrehajtónak.
A végrehajtó aki kijött, azt mondta, hogy gyorsítottra adja be, (szerintem is itt a pénzbírságok, felszólítgatások megkerülését értette), hogy minél hamarabb zárjuk le a témát.
Ezután 3 hónapja semmi se történt. Hiába hívom Őket, "a papír az ügyintéző előtt van". Kérem hívjon a jövőhéten.

Nem vagyok tapasztalt a témában, egyszerű paraszt nyelven írom le, ahogy én látom és benne vagyok.
Annyi lett volna a kérdésem, hogy mennyi ideig fog még tartani ez a herce-hurca?
Milyen felszólításokat küldhet ki, és hányszor ha mégse tudja ezeket megkerülni?
Mennyire tudja elhúzni a "kedves" ingyenélő a dolgot, ha valahogyan fellebez, stb.
Nem vágyok én pontos dolgokra, főleg hogy ahány helyzet annyi féle eljárás. Csak egy általános időtartamra, vagy egy folyamat leírásra, hogy hogyan is történik ez a kilakoltatás.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.25. 06:09

Ne okoskodj...

szafika # 2016.04.25. 05:17

Bakker ! akit el akar távolítani a krisz18 , hogy került a lakásba ? be is van oda jelentkezve ? h a rendőr " visszaengedi " oda ?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 18:49

ha tényleg úgy van ahogy írod.
De nincs úgy.

Grave7 # 2016.04.24. 16:28

@gerbera317: Igaz nincs túl sok bíróságról információm, de nem gondoltam volna, hogy van olyan ami pénzbírságoltat ingatlan kiürítés esetében, főleg ha végrehajtást kérő konkrétan kiürítést kér.
Szintén nem tudtam, hogy ezzel több hónapot is szórakoznak egyes bíróságok. Úgy látszik jobban meg kell becsülnöm az általam ismert titkárokat :)

@krisz18: Bíróságtól és végrehajtótól függ ennek a gyorsasága. A bírósági részt már látod és átbeszéltük, a végrehajtói rész attól függ, mennyire van előre betáblázva a végrehajtó naptára (bíróság rendelkezésétől függően a kiürítést elrendelő végzés jogerejét sem kell bevárni). Ha van szabad időpont, úgy vélem egy hónapon belülre fogja kitűzni a végrehajtó, miután egyéb feltételek (pl. végzés jogereje, ha szükséges) teljesültek.

Írod:
A bérleti díjat meg az önkormányzatnak fizetnem kell, mert ha nem teszem akkor kilakoltatnak engem is azonnal. (Érdekes.. ha nem kapnak pénzt akkor pár hét alatt bárkit kitudnának onnan rakni..)
Veled együtt minden más bentlakót is kirakna az önkormányzat (ha nincs külön bérleti szerződése vele), szóval ez a gyors megoldás - ha tényleg úgy van ahogy írod.

krisz18 # 2016.04.24. 16:05

Észrevettem, hogy mi lesz a tényleges megoldás be is megyek, de ma vasárnap van, mint tudjuk.
Az ember meg alapból kíváncsi természet, ezért kíváncsi vagyok, hogy mégis mire számíthatok, kb. mit fognak mondani. Ezért kérdeztem, hogy átlagosan mennyi idő egy ilyen kilakoltatás?
Szerintem ez egy egyszerű kérdés, és simán megválaszolható egy olyan személynek aki kellő kompetenciával rendelkezik a hasonló dolgokban.

gerbera317 # 2016.04.24. 15:53

Akkor nagy nehezen kitaláltuk a tényállást, pedig akár közölhető is lett volna.
Én feladom. Ugyanazt a nótát fújod, mint a nyitókérdésben, és észre sem veszed, hogy Grave már elárulta a megoldást. Sok szerencsét.

krisz18 # 2016.04.24. 15:39

Gerbera, pontosan a pénz bírság elkerülése miatt adta be gyorsítottan, hogy minél hamarabb végezzünk a dologgal. De 3 hónapja semmi se történt.

A tulajdonos az önkormányzat, illetve a főbérlő én vagyok. A személyt akit elszeretnék távolítani nem köteleztem soha bérleti díj hozzájárulásának vagy egyéb díj fizetésére. Illetve nem is tehetném, mert önkormányzati lakás. Csak annyit akarok, hogy menjen el. De sem az önkormányzat nem távolítja el, se én nem tehetem mert a rendőr visszaengedi.
A bérleti díjat meg az önkormányzatnak fizetnem kell, mert ha nem teszem akkor kilakoltatnak engem is azonnal. (Érdekes.. ha nem kapnak pénzt akkor pár hét alatt bárkit kitudnának onnan rakni..)

Szerintetek mennyi idő még amire lesz ebből valami? Átlagosan mennyi idő szokott lenni attól a ponttól, hogy átadták a bírósági végrehajtóhoz az ügyet?
Esetleg nem tudtok valami praktikát, hogy hogy lehetne ezt az egészet meggyorsítani?

gerbera317 # 2016.04.24. 13:31

@grave

"Beadta sürgősségi kilakoltatásra" = beterjesztette a bírósághoz a végrehajtás további módjának meghatározása végett, valószínűleg azzal, hogy javasolja a pénzbírság mellőzésével mindjárt a kilakoltatás elrendelését. A bíróság még vidéken is fél-egy év alatt hoz meg egy ilyen "nehéz" döntést, mi lehet akkor a fővárosban...

@Krisz
Krisz, ugye nem vagy akkora lúzer, hogy közben még bérleti díjat is fizetsz a tulajdonosnak?

Grave7 # 2016.04.24. 10:39

@gerbera317: Világosíts fel kérlek, én nem értem ezt a "sürgősségi kilakoltatást" (ha önkényesen elfoglalt lenne, akkor kérdező nem írta volna először, hogy „Egy hosszú bírósági per után, megszületett a jogerős ítélet”).

Így szerintem inkább az történhetett, hogy a bérlő beengedett valakit, aki nem hajlandó elhagyni a bérelt önkormányzati lakást.

@krisz18: A végrehajtást kérő menjen be személyesen a bíróságra panasznapon, kérjen iratbetekintést, konzultáljon a bírósági tikárral, tényleg az történt-e, hogy a végrehajtó már X hónapja megküldte az iratokat (bíróság rendelje el kilakoltatást), de a bíróság nem csinált semmit.
Írd majd meg, milyen eredményre jutottál - ha a bíróság a ludas, más válaszoló tud segíteni, hogy bírósággal szemben mit lehet lépni.

krisz18 # 2016.04.24. 10:31

Azért én kértem a pert (a jelenlegi bérlő), mert a tulajdonos (önkormányzat!), ezzel nem foglalkozik. Voltunk bent számos alkalommal a bírósági herce-hurca előtt, mindig elutasítottak minket, hogy ez nem az Ő dolguk. Ezért ment bírósági perre. Onnan meg átadták a bírósági végrehajtóhoz. Szóval ez a valós tényállás.

Aki kint volt végrehajtó, pedig azt mondta, hogy gyorsított eljárást fog kérelmezni. Így mondta, ha Ő hazudik akkor utána hazudok.

gerbera317 # 2016.04.24. 08:13

Ezt kivételesen értem. Amit nem értek, hogy-hogy az új bérlő kért végrehajtást, és miért nem a tulajdonos? Nem véletlenül hisztiztem valós tényállásért.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 07:53

Már csak az lenne a kérdés, hogy hova adta be a végrehajtó "sürgősségi kilakoltatásra". Mert hogy ez az ő dolga, nem adhatja gebinbe.

krisz18 # 2016.04.23. 21:35

Adott egy ember akit el szeretnék távolítani a lakásból. Bíróságra adtuk a dolgot, meghozták a döntést miszerint mennie kell. Átadták a végrehajtó bírósághoz. A végrehajtó kijött, hogy hagyja el a házat, nem tette. Ezért gyorsított eljárásra adta be a végrehajtó. Eltelt 3 hónap és semmi.
A kérdés, mennyi ideig fog még ez menni, mi ennek a folyamata?
A hosszabb szöveg azért volt, hogy jobban átlássák a helyzetet.

gerbera317 # 2016.04.23. 21:24

Nem lehetne ehelyett a maszlag helyett valami érthető és valós tényállást felvázolni?

krisz18 # 2016.04.23. 19:57

Tisztelt szakértők!

Egy hosszú bírósági per után, megszületett a jogerős ítélet, miszerint egy személynek el kell hagynia az általam önkormányzattól kapott bérlakást. Az ügy átkerült a végrehajtóhoz.
A végrehajtó beadta sürgősségi kilakoltatásra. Három hónap telt el és döntés nem született, sem semmi más.
Már számos alkalommal betelfonáltam, de mindig csak azt a választ kapom, hogy az ügyintéző előtt van a papír.
(Számomra ez hihetetlenül hangzik, és nem is értem az egészet. A bíróság meghozta a döntést, én is szívesen kiraknám, de akkor a rendőr őt engedi vissza.)
Ilyen esetben mi a hivatalos út? Hogy történik a kilakoltatása, vagy ez az egész, hogy működik? Mennyi idő amire már tényleg kirakják onnan?