Elévülés

Babett43 # 2016.08.08. 17:43

Ezt a mondatot olvasva itt a fórumban:
Végrehajtás megszüntetési pert kell indítani, abban hivatkozni kell az elévülésre. Ha 5 év alatt nem történt végrehajtási cselekmény, akkor a bíróság meg is fogja szüntetni a végrehajtási eljárást. Menjen be a helyi bíróságra panasznapon- általában ez péntek- és mondja jegyzőkönyvbe a keresetet. Kérjen költségmentességet és akkor ha megkapja még illetéket sem kell fizetni

Nálam tuti,hogy nem történt ez ügyben végrehajtás és mégis zárolták most a számlámat.
Ezt a bizonyos hitelt kb.8-9 éve vettem fel.Vagy ez ebben az esetben nem befolyásol semmit?
Azóta,ahogy bírtam mindig utaltam rá valamennyit,természetese a teljes összeget azt nem tudtam.
Egymillió kettőszáz ezret vettem fel és most négymillió háromszázezret követel a Bank!(Budapest Bank)

Dr.Attika # 2016.08.08. 17:47

Megindította a végrehajtás megszüntetése iránti pert?

Babett43 # 2016.08.08. 17:54

Nem indítottam meg,mert ez három napja történt,hogy zárolta a végrehajtó a számlaszámomat.

ObudaFan # 2016.08.08. 20:47

Ha biztos abban, hogy több, mint 5 évig nem történt végrehajtási cselekmény, akkor kérheti először a végrehajtót, hogy a végrehajtást kérőt hívja fel, hogy az nyilatkozzon, hogy elismeri-e az elévülést. Ha az nem nyilatkozik, vagy nem ismeri el, akkor el lehet indítani a végrehajtás megszüntetése iránti pert a végrehajtást foganatosító bíróságon. A keresetlevélben érdemes kérni a végrehajtás felfüggesztését.

Babett43 # 2016.08.09. 07:07

Azt szeretném még megkérdezni,hogy ha a végrehajtó nem nyilatkozik akkor tovább hova fordulhatok,egy címet vagy e-mailt kérhetek,ahova írhatok majd?
5 évig biztos nem volt a Bankkal végrehajtási cselekmény!

Babett43 # 2016.08.09. 07:07

Azt szeretném még megkérdezni,hogy ha a végrehajtó nem nyilatkozik akkor tovább hova fordulhatok,egy címet vagy e-mailt kérhetek,ahova írhatok majd?
5 évig biztos nem volt a Bankkal végrehajtási cselekmény!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.09. 07:19

a végrehajtást kérőt hívja fel, hogy az nyilatkozzon,
Ha az nem nyilatkozik, vagy nem ismeri el, akkor el lehet indítani a végrehajtás megszüntetése iránti pert a végrehajtást foganatosító bíróságon

Olvas is, nem csak ír.

Babett43 # 2016.08.09. 07:32

Köszönöm szépen!
Előtte azért azt megkérdezném,hogy a felszólító levelek és az,hogy átadtak egy külső cégnek az sem számít végrehajtás cselekménynek?
Cessio Zrt-nek adtak át.

ObudaFan # 2016.08.09. 08:08

Ha a végrehajtható határozat után csak a végrehajtást kérő szólítja fel, az nem szakítja meg az elévülést. Az engedményezés akkor, ha a végrehajtási eljráásban bejelentik a jogutódlást.

Babett43 # 2016.08.09. 08:29

Jól értelmezem akkor,hogy igen is van keresnivalóm az ügyben?
Lehet,hogy akkor elévült már ez az ügy?

Babett43 # 2016.08.09. 08:48

Még azt is megszeretném kérdezni,hogy ha Én a házunk haszonélvezője vagyok és ugye a hitelek az Én nevemen vannak,a végrehajtás is az Én nevemen szerepel a banki tartozások miatt akkor a házat is elvihetik egy haszonélvező -től?
Most,hogy zárolta a számlám a végrehajtó 3 napja így nem tudom utalni a másik végrehajtónak azt az összeget,amiben pár hónapja megegyeztünk!Eddig rendesen utaltam nekik az összeget még nem volt zárolva a számlám.
Nos,ilyenkor mi a teendőm?
Írtam nekik az előbb egy e-mailt bemásoltam a net bankomon a zárolást,hogy ezért nem tudok utalni.
Ön mit tanácsol?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.09. 11:29

A haszonélvezet nem foglalható jog.

gerbera317 # 2016.08.09. 13:21

Szerintem nem ezt kérdezi, hanem a Vht. 137. § (2)-től tart, nem is alaptalanul: Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.09. 13:31

Lehet. De eddig nem mondta, hogy jelzálog lenne a házon. (Azt meg, hogy a tulajdonos adós vagy kezes lenne, kifejezetten tagadja: „hitelek az Én nevemen vannak,a végrehajtás is az Én nevemen szerepel a banki tartozások” Márpedig anélkül nem foglalhatják le az ingatlant a haszonélvező tartozása miatt.

ObudaFan # 2016.08.09. 13:54

Jól értelmezem akkor,hogy igen is van keresnivalóm az ügyben?
Lehet,hogy akkor elévült már ez az ügy?

Lehetni lehet, de ennek az eldöntéséhez több adat kellene.