Végrehajtó nem válaszol

kávézós # 2016.08.09. 10:50

Tisztelt Szakértők!

Ez év elején egy rendeletre hivatkozva lakóhelyemen egy ellenem folyamatban lévő vh-ügy iratait A-végrehajtó átadta B-végrehajtónak. Ez az ügy már régóta folyik, fizetem a megállapodás szerinti törlesztőrészleteket, legalábbis fizettem eddig az eredeti A-végrehajtónak.Sajnos, nincs nálam a levél, amelyben B-végrehajtó értesített, hogy átkerült hozzá A-végrehajtótól az xyz-számú VH-ügycsomag, és ezentúl egy új VH-számra hivatkozással neki fizessem a megállapított törlesztőrészleteket.

A problémám nekem ezzel a következő :
az eddigi A-végrehajtónak is fizettem már kicsivel több, mint 1 éve a havi törlesztőket, azonban ezekről soha egyetlen írásbeli elszámolást nem kaptam. Rövidebben szólva : jelenleg nem tudom, mennyi még az annyi : mennyit kellene még fizetnem összesen. Ezen a kérdésem felbuzdulva 2016.05.21-i dátummal ajánlott levelet küldtem B-végrehajtónak, akihez átkerült az ügycsomagom, és kérdésemben megfogalmaztam a fenn leírtakat, miszerint ad1: nem tudom, mennyit fizettem eddig A-végrehajtónak, ad2 : nem tudom, mennyi még a hátralékom, és ad3 : nagyon nem szeretném, ha most ezt az egészet pl. új ügyként kezelnék, új kamatokkal és egyebekkel.

A konkrét kérdésem az is lenne : erre a lassan több, mint 3 hónapja elküldött ajánlott levelemre egy betű nem sok, annyi válasz nem érkezett B-végrehajtótól.

Mit tehetek? Kihez fordulhatok?

Előre is köszönöm segítségeteket.

gerbera317 # 2016.08.09. 13:28

Ez így nem kerek. Egy végrehajtási ügy nem vándoroltató hasraütés-szerűen. Jellemzően akkor kerül sor a vh-ügy áttelepítésére, ha a végrehajtó elfogultságot jelent valamelyik féllel szemben, annak pedig mindig valami komoly oka van. Az áttelepítésnek szigorúbbak a szabályai, mint a te légből kapott "év eleji" rendeleted (ami nincs). Az pedig nem információ, hogy "sajnos, nincs nálam a levél". Enélkül pedig inkább meg se írtad volna a kérdésedet.

kávézós # 2016.08.09. 14:26

gerbera,

közben előkerült a levelük, idézem, a személyes adataim kicsillagozásával :

"hogy a 00x.V.0xxx/2016/xx (régi: xxx.V.xxxx/2014) ügyszámon nyilvántartott ügy iratanyagát a VÜSZ.34. c-pontja értelmében foganatosítás végett átvettük xxx.yyy ÖBV-től".

Ennyi a hivatalos indoklás, nem több, nem kevesebb.
Egyébként szerinted miért találnék ki ilyesmit?

A kérdésem továbbra is fennáll : a vh nem köteles válaszolni hivatalosan, tértis-ajánlott küldeményre, de én köteles vagyok minden füttyentésére ugrani?

kávézós # 2016.08.09. 14:34

Egyébként hol írtam én olyat, hogy "év eleji rendelet" kedves gerbera?

Azt írtam, hogy év eleje körül kaptam egy levelet, egy rendeletre hivatkozva.

Szövegértés rulez......

gerbera317 # 2016.08.09. 14:54

Jó, túl gyorsan olvastam a posztodat.
Hanem a Vüsz. 34. § c) csak egy befejezési mód, nem pedig maga az ok. Miért nem kérdezed meg a végrehajtót pl. telefonon, miért került átadásra a végrehajtás.

köteles vagyok minden füttyentésére ugrani?
Erre a füttyentésre éppen köteles vagy, de ez nem jelenti azt, hogy nincs jogod tudni a dolog hátterét. De azt ne itt akard megtudni, hanem a végrehajtótól. És ne úgy akard megtudni, ahogy edig, hanem okosan. Okos kérdésre a végrehajtónak is van válasza.

kávézós # 2016.08.09. 15:02

Szia még egyszer :-)

Telefonon elég nehéz őket elérni, próbálkoztam már, de általában leráznak azzal, hogy telefonon nem adnak ki infókat.

Én fizetném továbbra is, mert elismertem, hogy sáros vagyok, de kicsit "koszosnak" érzem azt, hogy semmilyen pénzügyi elszámolást nem látok egy lassan 2 éve fizetett tartozásomról.

Ha jól tudom, Te is VH vagy, de ha nem az lennél : nem szeretnéd tudni, mi miért és hogyan történik a dolgaiddal, még akkor is, ha Te vagy a rosszfiú, az adós?

Igazából azt szerettem volna megtudni, hogy:

• köteles-e az ügyfélnek egy VH egy hivatalos levélre válaszolni, felteszem, írásban?
  • ha nem kapok érdemi választ, és legfőképpen pénzügyi kimutatást, akkor melyik felettes szerv az, akihez fordulhatok panasszal? Esetleg a Kamara az illetékes?

Őszintén szólva : nagyon bűzlik nekem valami, pedig hidd el, nem egy négytételű dologról van szó : mindössze pár 100.000 Ft-os elmaradásom van/volt, viszont nekem ez is rengeteg pénz, és talán joggal szeretném tudni : mi lett a befizetéseimmel, a VH-t kérő megkapta-e megfelelően a neki járó (levonások utáni) összegeket).....

gerbera317 # 2016.08.09. 15:36

Éppenséggel azt a végrehajtót is megkérdezheted, amelyiktől elkerült az ügy.

semmilyen pénzügyi elszámolást nem látok
Hát miért nem készítesz magadnak egyet? Kell hozzá egy vh-okirat (megkaptad). Azon megnézed:

tőke: valamennyi
kamat: valamennyi x évi valahány%, dátum-tól kezdődően (hatodikos számtan)
perköltség: valamennyi + valamennyi (általában illeték + ügyvédi díj)
elrendelés költsége: valamennyi + valamennyi (általában illeték + ügyvédi díj)
előlegezett költség: a végrehajtótól kapott legelső iraton, ami a vh-lappal együtt érkezett, rajta van.
vh-költség: ld. 35/2015. IM. rendelet (egyszerű számtan.

ezután jönnek a teljesítéseid, kétfelé bontva: mit kapott a végrehajtó, mit kapott a vh-kérő. A vh-kérő a Ptk. 6:46. § szerint köteles a teljesítéseket jóváírni.

Mi a kérdés?

kávézós # 2016.08.09. 15:46

A kérdés továbbra is ez :

• miért nem küld a VH egy hivatalosan, követhetően feladott levelemre választ?

Ez így feneketlen kút is lehet : fizessek, de meddig? Mennyit kell még? Lehet, ki tudnám egyben is fizetni, ha tudnám, még mennyit kell...

És igen : továbbra is az a kérdésem : miért nem kapok hivatalos választ a VH-tól? Miért csak akkor jön tőle levél, ha Ő akar tőlem valamit?

Ennyire semmibe nézik az adóst?

A második kérdésem (mert úgy látom, nem érted, mit szeretnék): mely az a hivatalos szerv, "akitől" ugyanezt megkérdezhetem, és akik esetleg hivatalosan továbbítják panaszomat az illetékes VH felé bízva abban, hogy arra majd válaszolni fog, különben ejnyebejnyét kap?

Szerencsére azért ott még remélem, nem tartunk, hogy egy adósnak csak kötelességei lennének, és semmi máshoz nincs joga...

gerbera317 # 2016.08.10. 09:32

Talán, mert nem jól kérdezel. Kérdezd meg a végrehajtót újra, de így:
K. Végrehajtó, a végrehajtás kezdete óta megfizettem ennyi-annyi forintot, szíveskedjék tájékoztatni, mennyit kell még megfizetnem. Tájékoztatására azért van szükségem, hogy fontolóra vehessen a hátralék egyösszegben történő rendezését. Ha így kérdezel, kapsz rá választ. Ha mégsem kapsz, akkor a végrehajtói karhoz fordulhatsz panasszal, hogy a kutya végrehajtó nem válaszol.

kávézós # 2016.08.10. 09:41

Köszi.

"Ha mégsem kapsz, akkor a végrehajtói karhoz fordulhatsz panasszal, hogy a kutya végrehajtó nem válaszol."

Szerinted mennyi az esélye annak, hogy a kamara válaszolni fog?

Szerintem erősen a nulla felé konvergál ennek a valószínűsége.

Egyébként nehogy már csak akkor válaszoljon egy kérdésre a VH, ha pénzszagot érez : "hogy fontolóra vehessen a hátralék egyösszegben történő rendezését."

Basszus, tényleg ekkora szar jogállamban élünk? Már bocsánat a kirohanásomért, ez természetesen nem a személyed ellen irányul gerbera.

gerbera317 # 2016.08.10. 10:02

Szerinted mennyi az esélye annak, hogy a kamara válaszolni fog?
100%

Szerintem erősen a nulla felé konvergál ennek a valószínűsége.
Ezzel tessék valami mesefórumra menni.

Egyébként nehogy már csak akkor válaszoljon...
A végrehajtás valószínűleg szünetel azzal, hogy részletekben teljesítesz. Egy szünetelő ügyben nehogymá' érdem nélküli levelezésre kelljen időt és pénzt pocsékolni. Ha megpendíted az egyösszegű teljesítést, azzal érdemibe fordul az egyébként érdemtelen dologra irányuló kérdésed. Hát ezér'.

tényleg ekkora szar jogállamban élünk?
Értetlenkedőknek ez jár. Az értőknek pedig ez is megfelel... Mi a problémád?

kávézós # 2016.08.10. 13:29

Azt még elfogadom, hogy a kamara válaszolni fog.A kérdés : mit?

Mivel tudjuk : a kamara is VH-kból, saját magukból áll, és ugye a mundér becsülete.....

Elfogadom, amit írsz, de nem értek vele egyáltalán egyet. Legyek emiatt az "értetlenkedők" táborának tagja, de ha megkérdezel rajtam kívül még vagy 100 hasonló "értetlenkedőt", ők is ugyanazt fogják kérdezni : miért nem válaszol a VH, ha megkérdezik? Hisz itt pénzről van szó.....akár a sajátjáról is....
Talán nem említettem, de addig egy kanyit sem vagyok hajléandó fizetni tovább, ameddig az új VH-tól erről nem látok vmi iratot.....Tudod : a VH-k zsebei feneketlen kutak...

ius latratus # 2016.08.10. 13:55

Mindent megteszel, hogy senki ne akarjon válaszolni neked, mi? Tényleg itt kérdezed, hogy mi fog válaszolni a Kamara?

Off

Ha én lennék a Kamara, nemes egyszerűséggel csak annyit válaszolnék: elmész te a pics@ba...

On

kávézós # 2016.08.10. 16:15

Még szerencse, hogy nem Te vagy a Kamara....ha figyelmes vagy, 1 emberke válaszolgatott, aki a barikád innenső oldalán áll, tehát VH.

Ha szerinted a szerintem normálisan, érthetően feltett kérdésemre, miszerint kihez fordulhatok olyan panasszal, hogy a VH tojik válaszolni, értelmes választ adott, akkor tényleg bajban van ez az ország....

Elég nagy baj az, hogy az adós mindenhol le van nézve, a VH-k meg kiskirálykodnak....akár úgy is, hogy érdemi infóval nem szolgálnak, ami pedig kutya kötelességük lenne...ha jól tudom....

ON

remélem, egyszer Te is kapsz majd hasonló tartalmú választ valamelyik hivatalos szervtől, aztán vakarhatod azt az okos fejedet.

OFF

gerbera317 # 2016.08.10. 16:35

Ha szerinted a szerintem normálisan, érthetően feltett kérdésemre, miszerint kihez fordulhatok olyan panasszal, hogy a VH tojik válaszolni, értelmes választ adott, akkor tényleg bajban van ez az ország...

Fejtsd ki, lécci, bővebben, hogy azt, hogy "a végrehajtói karhoz fordulhatsz panasszal", hogyan lehet ennél is értelmesebben megválaszolni! Kíváncsian várom az ötleteidet.
Kezdek egyetéreni ius kukaccal (@) leplezett véleményével.