A testi épség megvédéséhez páncéling kell, nem videókamera. És ugyanígy a jogszerű intézkedéshez is: ott pedig be kell tartani a szabályokat. Az egyik (páncéling) a te dolgod, a másik (szabályok betartása) a végrehajtóé.
Egyébként pedig, a végrehajtó fogja eldönteni, hogy videózhatsz-e ott, de nem fogja megengedni. Ő készíthet felvételt, amit kizárólag a bíróságnak, megkeresésre adhat ki. A végrehajtást kérő csak jelen lehet az eljárásnál, és ragaszkodhat dolgokhoz, amihez a végrehajtó nem ragaszkodna, de egyékbént kuss a neve.
A végrehajtási lap kiállítása utáni határidők
Köszönöm a válaszokat! Felmerült még egy kérdés. A jogszerű intézkedés és a testi épségem védelme érdekében vajon készíthetek videó felvételt a foglalásról?
Én ezt nem érzem kettős mércének.
A végrehajtó, ha utólag észleli, hogy a vh-kérő jelen kíván lenni a helyszíni eljárásnál, több módon is megoldhatja, hogy így legyen. Az fmh. kötelezettjének viszont valóban jogvesztő a figyelmetlensége. De megismétlem: utóbbinak 15 napja van arra, hogy észrevegye a pipát, felfogja a jelentőségét, és cselekedjen.
Ez nem kettős mérce. Az egyetlen közös pont, hogy pipa-pipa, egyébként semmi közös nincs bennük. Nem lehet összehasonlítani, hogy a vajon a bálna tud-e jobban úszni, vagy a pacsirta jobban énekelni.
De nem téged akarlak *szogatni, ne haragudj, maximális riszpekt amit itt végzel, csak olyan nehezen veszi be a gyomrom ezt a számomra kettős mércének tűnő valamit - de simán lehet, hogy csak tévedek. Nem vagyok én azért akkora igazság bajnoka, azt azért be kell ismerjem.
Értem. Nem, nem ismerem, valóban. De ezek szerint tehát vannak rubrikák, ahova írni lehet, vannak kockák ahova pipálni, esetleg kifejtős részek vagy karikázósak is akár, de valójában mind tökmindegy, úgyis gépi feldolgozás van, vagyis úgyse nézi senki. Világos.
Ugyammá. Ezek szerint nem is tudod, hogy a vh-lapok iktatása gépi úton történik, a végrehajtó nem is ellenőrzi azt, csak ha valami nagyon nem kerek. Az fmh kötelezettjének 15 napja van, hogy nézegesse és tanulmányozza az fmh-t, és adott esetben megtalálja azt a pipát. A végrehajtó legfeljebb néhány másodpercig nézi azt, és ha nézi, akkor sem a pipa miatt nézi, hanem valami sokkal fontosabb dolog miatt. Cserébe a végrehajtó korrigálhatja a hibáját, erre van a Vht. 224. §, az fmh kötelezettje viszont nem.
Teljesen igazad van, de érzésem szerint pont ezért illene egy hivatásszerűen ezzel foglalkozónak figyelemmel lennie a részletekre is, és pont ezért nem várható el egy full laikus, esetleg nem is igen kvalifikált egyéntől az ilyen, számára érthetetlen és ismeretlen apróságokat elvárni.
A végrehajtónak évente 3-5 ezer vh-lappal van dolga, az fmh kötelezettjének meg életében egyszer. Azért az nem ugyanaz.
„ de mivel ez csak egy szar pipa, amit vagy észrevesz, vagy nem,”
Érdekes, ha a végrehajtónak kellene valamit csinálni, akkor egy szar pipa, ha a kötelezett FMH-ján van, akkor meg élet-halál kérdése, és fasz aki nem nézi meg jó alaposan (mondjuk a kézbesítési vélelem előtti rubrika).
Sok szerencsét.
Ha megnézed akkor a második eset pont ez.
Az elsőnél viszont mivel leszüneteltetett ezért csak kifogást tudok tenni, mert a lebegtetésre csak a szüneteltetés marad.
A végrehajtást kérő részéről a végrehajtási kifogásnál van egy sokkal hatékonyabb megoldás is. Ez pedig a végrehajtási kifogás kilátásba helyezése. Tessék elgondolkozni azon, hogy ez mi a búbánatot jelenthet...
Most adok fel egy vh kifogást egy ügyben mert bejelölés ellenére nem szólt, még foglalási jegyzőkönyvet sem küldött (pedig vht 88 § szerint kéne).
Arra viszont volt esze hogy ezen mulasztások mellett leszüneteltessen.
Másik végrehajtó küldi a jegyzőkönyvet hogy kint voltak és nincs ott semmi.
Ennek csak egy szimpla levél ment tértivel, hogy vagy tart foglalást úgy hogy én is ott lehessek vagy vh kifogást teszek.
Szóval szerintem nagyon nem lesz elég a bejelölés.
A végrehajtónak macera a foglalás, csomót kell vele baszkodni és nem éri meg (időben).
Sokkal könnyebb sorozatban incassózni, letiltani akit lehet, meg ingatlant, kocsit árverezni.
Tipikusan ha a végrehajtó egyedül van akkor az előszobában megáll, körbenéz hogy itt nincs foglalni való. Közben szépen átnéz a laptopon, tv-n, festményeken.
Adós nem reklamál, vh kérő meg általában nincs ott, és ez nekik így jó is.
Az jó, ha megjelölöd a vh-lapon ezt az igényedet, de mivel ez csak egy szar pipa, amit vagy észrevesz, vagy nem, ezért mindenképpen hívd fel rá a figyelmét, add meg hozzá a gyors elérhetőséget stb.
Rá kell vennem? Szerintem elég, ha megjelölöm a végrehajtási lapon, hogy jelen kívánok lenni. Gondolod, hogy megengedi magának azt, hogy nem szól?
Kíváncsi leszek hogyan veszed rá a végrehajtót hogy szóljon neked mielőtt foglal... :)
Kérdeztem, hogy megy ez. Erre nem tértek ki, csak segítettek kitölteni a lapot. Én kértem végrehajtást bárhol fellelhető vagyontárgyra, szándékosan nem munkabérre, vagy ingóságra. Nincs az embernek munkabére, ilyen megváltozott munkaképességűként kap valami alamizsnát, 50 ezer forint körül, de nekem nem jó ha ötezer forintonként 20 évig szedegeti le a végrehajtó a pénzem. Az volna a terv, hogy együtt a végrehajtóval kimegyünk hozzá lefoglalni dolgokat. Elvileg van aranya, mobilja stb.
„rákerült egy új dátum 2017. V. 31., meg az ügyintéző aláírása.”
Ez a végrehajtás elrendelésének dátuma. Ezt követően kiosztják az eljárni jogosult végrehajtóra. A végrehajtóhoz történt beérkezést követően a végrehajtó haladéktalanul felhívja költségelőlegezésre az arra kötelezhető személyt vagy szervezetet. Ha ez bűncselekménnyel okozott kár, akkor valószínűleg költségmentes vagy, tehát akkor az MBVK-t fogja felhívni előlegezésre. A végrehajtás foganatosítására a költségek megelőlegezését követően fog sor kerülni.
Amikor beadtad a végrehajtás iránti kérelmedet, miért nem kérdezted meg ott? És miféle foglalásról beszélsz itt? A végrehajtás =/= foglalás. A foglalás egy eljárási cselekmény a sok közül. De ahhoz a végrehajtást előbb el kell kezdeni.
Tisztelt fórumozók!
Büntető ügyben volt egy jogerős marasztaló ítélet, melynek egy részében polgári jogi igénynek adtak helyt. Az elítéltnek azt hiszem április 15.-ig kellett volna fizetnie de nem tette. Ezt követően május 8.-án a bíróságon beadtam hat példányban a végrehajtási lapot, amit május 12.-én érkeztettek (ez van a pecséten). Most a posta vissza hozta az egyik példányt, annyiban változott, hogy rákerült egy új dátum 2017. V. 31., meg az ügyintéző aláírása. Most ez mi, és mikor várhatom a foglalás foganatosítását? A végrehajtási lap beadásától számítva mennyi időn belül köteles a végrehajtó a foglalást megtenni?
Előre is köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02