Ki előtt, és miért akarod bizonyítani, hogy tiéd az ingóság?
Ingóságok tulajdonjogának igazolása
Üdv Mindenkinek: kérdésem az lenne hogy
ha vannak blokkok az adott ingóságokról pl. gépekről ami a munkámhoz kell ez elegendő e arra hogy bizonyítsam hogy az én tulajdonom a adott dolog? A választ előre is köszönöm.
„miért gondolja, hogy elhallgatnék bármit is”
Csak mert nem hangzott el eddig az sem, hogy a vh-kérő is jelen volt az ingófoglalásnál. :-/
Ha ott volt, és valamire rámutatott, hogy azt bizony kéri foglalni, és vállalja az igényper kockázatát, és nem teljesült a 86. § (2) szerinti feltétel, a végrehajtó köteles volt azt lefoglalni.
A bíróságon nem csupán a tanúk vallomására kellene hagyatkozni, hanem erre:
43. § (1) A végrehajtás során a végrehajtó megtekintheti és átvizsgálhatja az adós a) lakását és egyéb helyiségét, b) bármely vagyontárgyát. 44. § (1) A végrehajtó szükség esetén az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét (...) felnyithatja. 86. § (1) Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van.
Ebből következik, hogy a végrehajtás során vélelmezni kell, hogy az adós saját tulajdonú ingatlanában, illetve a tartózkodási helyéül szolgáló bármely ingatlanban az adósnak ingóságai találhatók. Csakhogy, olyan ingatlanban, amely nem az adós tulajdonában van, szintén vélelmezni kell, hogy az ott található dolgok a tulajdonos tulajdonai.
Adott esetben két vélelem ütközik egymással, és szerintem az ingatlan ott lakó tulajdonosának ingótulajdonához fűződő vélelme lényegesen erősebb, mint a nem ott lakó, és az ingatlanban nem is tulajdonos adósé. Ezt az igénypert az adós szüleinek meg kell nyerniük, legalább részben, legalább a régebbi (10 évnél régebbi) ingóságok tekintetében. Az sem volna hátrány, ha képzett jogász adja elő ezt az álláspontot.
Ja, és lécci ne vitatkozz velem, amikor lényeges körülmények közlését hiányolom.
Kedves gerbera317,
köszönöm a választ. Néhány napja volt az igényper tárgyalása, amelyet elnapolt a bíróság februárra, arra hivatkozva, hogy túl sok rokoni, baráti igazolás van, és szinte semmi számla.
A végrehajtó agya egyáltalán "nem borult el", sőt, úgy éreztem, inkább velünk érez együtt. A jelen levő végrehajtást kérőt gyakorlatilag kiküldte az ingatlanból a végrehajtás során, ők vesztek inkább össze. Nem értem, miért gondolja, hogy elhallgatnék bármit is, csak tanácsot szerettem volna kérni egy ügyben, amelyhez gyakorlatilag semmi közünk mégis mi vagyunk a szenvedő alanyai.
„a végrehajtást kérő szerint az általunk megadott rokon és barát tanúvallomása nem elég a tulajdonjog igazolásához”
Ezt nem a vh-kérő mondja meg, hanem a bíróság.
„ide jött a végrehajtó”
Máshová is így megy a végrehajtó, és mégsem foglal, mert elfogadja, hogy a szülők kizárólagos tulajdonában lévő ingatlanban megtalálható ingóságok a szülők tulajdona, nem pedig az életvitel-szerűen ott nem lakó fiúé. Ha mégis foglalt a végrehajtó, annak olyan körülmény lehet az oka, amit elhallgatsz. Hát kivele, miért borult el a végrehajtó agya, és foglalt olyat is, amit nem kellett volna?
Tisztelt Fórumozok,
kérdésem az lenne, hogy egy végrehajtási eljárás során hogy lehet igazolni ingóságok tulajdonjogát. 10-30 éve a tulajdonunkban levő ingóságokról van szó.
Fiunk ellen végrehajtási eljárás indult, a végrehajtáskor még a mi tulajdonunkban álló ingatlanban volt állandó lakcíme, ezért ide jött a végrehajtó.
Fiunk már akkor sem lakott itt életvitelszerűen, közben meg is változott már a lakcíme. Időközben megállapodott a végrehajtást kérővel, havi részletekben törleszti a tartozását, viszont a végrehajtás során a mi tulajdonunkban álló ingóságokat vették jegyzőkönyvbe.
Van ami örökség útján került a birtokunkba, van amit mi magunk vásároltunk 20-30 éve, számla sajnos szinte semmiről nem maradt meg. Indítottunk egy igénypert, a végrehajtást kérő szerint az általunk megadott rokon és barát tanúvallomása nem elég a tulajdonjog igazolásához, mivel szerinte elfogultak. Szerintem egy idegen nem tudná igazolni, hogy a birtokunkban voltak ezek a vagyontárgyak már 20 éve is.
Várom szíves hozzászólásukat, véleményüket.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02