Ingóságok tulajdonjogának igazolása

kne1951 # 2017.10.02. 13:07

Tisztelt Fórumozok,

kérdésem az lenne, hogy egy végrehajtási eljárás során hogy lehet igazolni ingóságok tulajdonjogát. 10-30 éve a tulajdonunkban levő ingóságokról van szó.
Fiunk ellen végrehajtási eljárás indult, a végrehajtáskor még a mi tulajdonunkban álló ingatlanban volt állandó lakcíme, ezért ide jött a végrehajtó.
Fiunk már akkor sem lakott itt életvitelszerűen, közben meg is változott már a lakcíme. Időközben megállapodott a végrehajtást kérővel, havi részletekben törleszti a tartozását, viszont a végrehajtás során a mi tulajdonunkban álló ingóságokat vették jegyzőkönyvbe.
Van ami örökség útján került a birtokunkba, van amit mi magunk vásároltunk 20-30 éve, számla sajnos szinte semmiről nem maradt meg. Indítottunk egy igénypert, a végrehajtást kérő szerint az általunk megadott rokon és barát tanúvallomása nem elég a tulajdonjog igazolásához, mivel szerinte elfogultak. Szerintem egy idegen nem tudná igazolni, hogy a birtokunkban voltak ezek a vagyontárgyak már 20 éve is.

Várom szíves hozzászólásukat, véleményüket.

gerbera317 # 2017.10.02. 14:34

a végrehajtást kérő szerint az általunk megadott rokon és barát tanúvallomása nem elég a tulajdonjog igazolásához
Ezt nem a vh-kérő mondja meg, hanem a bíróság.

ide jött a végrehajtó
Máshová is így megy a végrehajtó, és mégsem foglal, mert elfogadja, hogy a szülők kizárólagos tulajdonában lévő ingatlanban megtalálható ingóságok a szülők tulajdona, nem pedig az életvitel-szerűen ott nem lakó fiúé. Ha mégis foglalt a végrehajtó, annak olyan körülmény lehet az oka, amit elhallgatsz. Hát kivele, miért borult el a végrehajtó agya, és foglalt olyat is, amit nem kellett volna?

kne1951 # 2017.10.02. 17:39

Kedves gerbera317,

köszönöm a választ. Néhány napja volt az igényper tárgyalása, amelyet elnapolt a bíróság februárra, arra hivatkozva, hogy túl sok rokoni, baráti igazolás van, és szinte semmi számla.

A végrehajtó agya egyáltalán "nem borult el", sőt, úgy éreztem, inkább velünk érez együtt. A jelen levő végrehajtást kérőt gyakorlatilag kiküldte az ingatlanból a végrehajtás során, ők vesztek inkább össze. Nem értem, miért gondolja, hogy elhallgatnék bármit is, csak tanácsot szerettem volna kérni egy ügyben, amelyhez gyakorlatilag semmi közünk mégis mi vagyunk a szenvedő alanyai.

gerbera317 # 2017.10.03. 16:19

miért gondolja, hogy elhallgatnék bármit is

Csak mert nem hangzott el eddig az sem, hogy a vh-kérő is jelen volt az ingófoglalásnál. :-/
Ha ott volt, és valamire rámutatott, hogy azt bizony kéri foglalni, és vállalja az igényper kockázatát, és nem teljesült a 86. § (2) szerinti feltétel, a végrehajtó köteles volt azt lefoglalni.

A bíróságon nem csupán a tanúk vallomására kellene hagyatkozni, hanem erre:
43. § (1) A végrehajtás során a végrehajtó megtekintheti és átvizsgálhatja az adós a) lakását és egyéb helyiségét, b) bármely vagyontárgyát. 44. § (1) A végrehajtó szükség esetén az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét (...) felnyithatja. 86. § (1) Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van.
Ebből következik, hogy a végrehajtás során vélelmezni kell, hogy az adós saját tulajdonú ingatlanában, illetve a tartózkodási helyéül szolgáló bármely ingatlanban az adósnak ingóságai találhatók. Csakhogy, olyan ingatlanban, amely nem az adós tulajdonában van, szintén vélelmezni kell, hogy az ott található dolgok a tulajdonos tulajdonai.
Adott esetben két vélelem ütközik egymással, és szerintem az ingatlan ott lakó tulajdonosának ingótulajdonához fűződő vélelme lényegesen erősebb, mint a nem ott lakó, és az ingatlanban nem is tulajdonos adósé. Ezt az igénypert az adós szüleinek meg kell nyerniük, legalább részben, legalább a régebbi (10 évnél régebbi) ingóságok tekintetében. Az sem volna hátrány, ha képzett jogász adja elő ezt az álláspontot.

Ja, és lécci ne vitatkozz velem, amikor lényeges körülmények közlését hiányolom.

bereizsolt # 2018.09.04. 16:39

Üdv Mindenkinek: kérdésem az lenne hogy
ha vannak blokkok az adott ingóságokról pl. gépekről ami a munkámhoz kell ez elegendő e arra hogy bizonyítsam hogy az én tulajdonom a adott dolog? A választ előre is köszönöm.

gerbera317 # 2018.09.05. 08:33

Ki előtt, és miért akarod bizonyítani, hogy tiéd az ingóság?