Az Európai Unió a közép- és kelet-európai tagjelöltek közül utolsóként Romániával szemben is feloldotta a vízumkényszert. A bel- és igazságügyi miniszterek tanácsának pénteki ülésén hozott döntés jövő év január 1-jén lép érvénybe.

Az ülésen elfogadott állásfoglalásuk szerint a miniszterek arra a következtetésre jutottak, hogy Románia “pontos és konkrét” kötelezettségeket vállalt határai biztonságának szavatolására és az uniós tagországokba irányuló illegális bevándorlás megfékezésére. Reményüket fejezték ki, hogy a bukaresti kormány ezzel kapcsolatos legutóbbi intézkedései a helyzet “valódi javulását” eredményezik.

Az Európai Bizottság még júniusban javasolta a tanácsnak, hogy a jövő évtől kezdve mentesítsék Románia állampolgárait a vízumkötelezettség alól, ha az unió 15 tagországának valamelyikébe akarnak utazni. Akkor előterjesztett jelentése szerint a román hatóságok nagymértékben javították a határok őrizetét, a belépők ellenőrzését, és így csökkentették annak a kockázatát, hogy Románia az uniós országokba igyekvő illegális bevándorlók tranzitállomása legyen.

Azóta Románia új idegenrendészeti törvényt fogadott el, új, nehezebben hamisítható útlevelet vezettek be, és vállalták, hogy visszafogadják az országból Nyugatra távozott illegális bevándorlókat, köztük a hontalanokat is.

A döntés Magyarországot is érinti, amennyiben most már bizonyossá vált, hogy EU-csatlakozásakor nem kell vízumkényszert bevezetnie Romániával szemben.

A csatlakozási tárgyalások bel- és igazságügyi fejezetének ideiglenes lezárásakor Magyarország vállalta, hogy legkésőbb a csatlakozás időpontjában teljes mértékben alkalmazkodik az unió közös vízumpolitikájához. Ez vízumkényszer bevezetését jelenti többek között azokkal a szomszédos országokkal, amelyekkel szemben akkor az EU is érvényben tartja még ezt az intézkedést. A szóban forgó szomszédos országok köre most Ukrajnára, Jugoszláviára és Horvátországra szűkült.