Vízumkényszer bevezetésével fenyegette meg a cseheket a brit kormány, ha nem csökken a szigetországba kivándorló csehországi romák száma – állítja szerdai számában a prágai kormányhoz közel álló Právo című baloldali-liberális napilap a brit külügyminisztérium magas rangú, magát megnevezni nem kívánó tisztviselőjére hivatkozva.

“Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a munkáspárti kormány alatt erre nem kerül sor” – mondta a brit tisztviselő, aki úgy véli, hogy Tony Blair kormánya ebben a kérdésben megőrizheti szolidaritását a cseh baloldali kormányzattal. A Právo úgy tudja, hogy a kérdésről Anne Pringle prágai brit nagykövet asszony a múlt héten már bizalmas megbeszéléseket is folytatott az illetékes cseh politikusokkal. “A nagykövetség ezt a témát nem kívánja kommentálni” – reagált az újságírói kérdésekre Karolína Rezková követségi szóvivő.

A brit bevándorlási hivatal már tavaly nyár óta ellenőrzi a prágai repülőtéren a Nagy-Britanniába tartó utasokat, s eddig több száz utazni kívánót nem engedtek a gépek fedélzetére. Míg a brit és a cseh hivatalok természetesnek tartják az ellenőrzéseket, addig a prágai sajtó gyakran rasszizmusnak minősíti a vizsgálatokat, mert az elutasítottak döntő többsége roma nemzetiségű. Az idei első félévben ismét mintegy 1800 csehországi roma kért menedéket a szigetországban, ami jóval meghaladja a tavalyi második félévi adatokat. A legnagyobb menekülthullám azonban 1999-ben volt, amikor több ezer csehországi roma próbált meg letelepedni Nagy-Britanniában. Korábban a csehországi romák ezrei Kanadába menekültek, ezért Ottawa vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárok számára. Prága később hasonló intézkedéssel válaszolt, s a kétoldalú vízumkényszer ma is érvényben van.