A magyar lakosság nem tud eleget a dohányzás kockázatairól, és amit tud, azt sem veszi komolyan. Benyújtottak egy olyan módosító javaslatot, amely a várandós nők esetében a születendő gyermek veszélyeztetésére figyelmeztető mondat feltüntetésére kötelezné a cigarettagyártókat.

A szociális és családügyi bizottság alelnöke megjegyezte: a várandós nők nincsenek tisztában azzal, hogy milyen hatása van a cigarettafüstnek a magzatra, mennyire nagyobb a spontán vetélés esélye, mennyivel több a koraszülött és mennyivel magasabb a csecsemőhalálozás dohányzás esetén. Sok fiatal lány azt hiszi, hogy a terhességkor majd le tudja tenni a cigarettát, de addigra már olyan erős függőség alakul ki, hogy egyes esetekben a kismama idegi állapotát féltve az orvosok is azt javasolják, ne hagyja abba a dohányzást. Az SZDSZ-es politikus kiemelte a kismamák környezetében dohányzók felelősségét. Béki Gabriella szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény nem eléggé hatékony, így az is módosításra szorul.

Vajó Péter, a Magyar Rákellenes Liga tudományos tanácsadója utalt arra, hogy a világ rákos halálozásra adatokat szolgáltató 58 országa közül Magyarország a férfiak megbetegedési és halálozási arányában az első helyen áll, a nők a megbetegedések tekintetében a második, a halálozások arányában pedig a harmadik helyet foglalják el. Elmondta, évente Magyarországon 50-55 ezer új megbetegedést regisztrálnak, és mintegy 30-35 ezer ember – egy Esztergom nagyságú város teljes lakossága – hal meg daganatos betegségben.