A kormány elfogadta az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénytervezetet – közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a törvényjavaslat parlamenti tárgyalása még e hónapban megkezdődhet.

“Egy ilyen törvényre azért van szükség, mert a jelenleg hatályos antidiszkriminációs szabályozás nem eléggé hatékony” – mondta az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter.

Lévai Katalin hozzátette: a mostani szabályozás nem szolgálja kellőképpen a kormány kiemelt célját, hogy mindenki egyenlő bánásmódban részesüljön az élet nagyon sok területén.

Tájékoztatása szerint a törvény előkészítése két évvel ezelőtt kezdődött meg, s kidolgozása során a szövegbe beépítették a civil szervezetek véleményét is.

A miniszter elmondta: a törvényjavaslat meghatározza azokat a területeket, ahol kötelező az egyenlő bánásmód érvényesülése, továbbá azokat a fogalmakat, amelyekre az értelmező rendelkezések vonatkoznak.

A fogalmakat illetően példaként említette egyebek mellett a munkaviszonyt, a foglalkoztatást, a személyi alapbér megállapítása során felvetődő kérdéseket, valamint a szociális biztonságot.

Közlése szerint a törvényjavaslat a következő területeken tiltja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját: foglalkoztatás, szociális biztonság, egészségügy, oktatás-képzés, lakhatás és a lakhatási jogokhoz való viszony, az áruk és szolgáltatások igénybe vétele, közhivatalok eljárásai.

Bővebben: http://hirek.mti.hu/news.asp?…