A polgári igazságszolgáltatás európai napját idén Budapesten is megrendezték. A Legfelsőbb Bíróságon tartott nyílt napon az igazságszolgáltatás működését kívánják bemutatni az érdeklődőknek.

Az Európa Tanács és az Európai Bizottság tavalyi kezdeményezésére október utolsó hetében tartják a polgári igazságszolgáltatás európai napját. A rendezvényt idén Budapesten is megtartották. A megnyitón Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: az állampolgárok általában kevésbé ismerik a jogaikat, és még kevésbé a polgári igazságszolgáltatás működését. A nyílt nap segítségével ezen szeretnének változtatni. Mario Paulo Tenreiro, az Európai Bizottság polgárjogi csoportvezetője beszédében kifejtette: az igazságszolgáltatásról az embereknek elsősorban a büntetőjog jut eszükbe.

Mario Paulo Tenrerio azonban fontosnak tartja, hogy az igazságszolgáltatás a köztudatba ne így, hanem egy olyan szolgáltatásként vonuljon be, amely elősegíti az állampolgárok jogi ügyeinek intézését.

Baka András, az Emberi Jogok Európai Bíróságának magyar bírója megnyitó előadásában a nemzetközi szervezet működését vázolta. Baka András elmondása szerint a strasbourgi székhelyű bíróság az első ítéletét 1960-ban hozta meg. Ma már 44 országból évente 30 ezer panasz érkezik a szervezethez. A bírósághoz magánszemélyek és államok is fordulhatnak, amennyiben az adott országban már minden jogorvoslati lehetőséget kimerítettek. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése az államokra nézve kötelező, és három hónapon belül végre kell hajtani.