Magyarország 2001. júliusában felkerült az OECD mellett működő Pénzmosás Ellenes Akciócsoport (FATF) pénzmosási szempontból nem együttműködő országok és területek “fekete listájára”. Ez a tény, illetve a 2001. szeptember 11-i tragikus események sürgős és azonnali törvényalkotási feladat elé állították a magyar törvényhozást.

A terrorizmus elleni törvény (2001. évi LXXXIII. törvény) felhatalmazza a mindenkor hivatalban lévő kormányt, hogy nemzetközi kötelezettségvállalás alapján gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi vagy egyéb korlátozó intézkedéseket hozzon. A korlátozások elrendelésére kizárólag az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata és az Európai Unió Tanácsának – a közös kül- és biztonságpolitikai együttműködés keretében elfogadott – Közös Álláspontja szolgálhat alapul. A Közös Álláspont elfogadásával olyan harmadik országokkal szembeni egységes fellépésre szólítják fel a tagállamokat, illetve a társult tagokat, amelyekben az emberi jogokat súlyosan és módszeresen megsértik. Az USA ellen elkövetett terrortámadások hatására az ENSZ BT az utóbbi időben több határozatot is hozott az Afganisztán által támogatott, illetve az Oszama bin Laden által irányított terrorista csoportokkal szembeni korlátozásokról.

A jogszabály értelmében a fenti feltételek fennállása esetén a kormány rendeleti úton ideiglenes korlátozó intézkedéseket hozhat. Amennyiben a korlátozások törvényi szintű szabályozására van szükség, erre 90 nap áll rendelkezésre.

A teljes cikk:
http://www.origo.hu/…torveny.html