A szervezett bűnözésről és a kiemelt bűnügyek nyilvánosságban történő kezeléséről tanácskoztak Közép-Európa nagyvárosainak rendőri vezetői a magyar fővárosban – közölte a BRFK főkapitány-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az idén 24. alkalommal megrendezett háromnapos konferencián részt vettek többek között Bécs, Berlin, Kijev, München, Pozsony, Prága és Varsó magas rangú rendőrei.

Bodnár Zsolt ezredes elmondta: egy müncheni rendőri vezető a külföldi kábítószer-terjesztő csoportokról, a Bécsből érkezett delegáció előadója a bevándorlók által létrehozott bűnszervezetekről, a Pozsonyból érkezett szakember pedig az ottani szervezett bűnözői csoportok jellemzőiről és az ellenük alkalmazható eszközökről tartott előadást.

Több más résztvevő, köztük a magyar is, a kiemelt bűncselekmények “sajtókezelésével” foglalkozott a konferencián.

A berlini delegáció vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő, 2008. tavaszán megrendezendő konferencia két központi témája a gyermekek, idősek és más kiszolgáltatott emberek sérelmére elkövetett bűncselekmények, illetve a közterületi, parkokban, pályaudvarokon zajló drogkereskedelem lesz.