A bíróságokat ért támadások miatt nulla tolerancia meghirdetését sürgette a Somogy Megyei Bíróság elnöke hétfőn Kaposváron.

Ujkéry Csaba az elmúlt évi munkát értékelő összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón közölte: a bíróságokat ért támadások és egyéb rendkívüli események kapcsán arról beszélt a kollégáinak, hogy “ez így tovább nem maradhat, itt az ideje a bíróságokat ért támadások miatt a nulla tolerancia meghirdetésének”.

Ehhez minden eszköz rendelkezésre áll, élni kell a törvényes lehetőségeinkkel – szögezte le a megyei bíróság elnöke, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja, aki emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben 58 olyan rendkívüli esemény volt a bíróságokon, amikor bírákat köptek le, ütöttek le, nyomdafestéket nem tűrő szavakat használtak a tárgyalóteremben.

“Sokáig azt mondtuk, hogy sokat le kell nyelni, ez igaz is, de van egy határ” – mondta Ujkéry Csaba, annak a véleményének hangot adva, hogy ez tűrhetetlen, ez ellen a magatartás ellen fel kell lépni. Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese a sajtótájékoztatón a Somogy megyei bíróságok elmúlt évét értékelve azt mondta: kiegyensúlyozott munka folyik, rég feldolgozták az ügyhátralékokat.

Kiemelte: a bírók leterheltsége mind a helyi bíróságokon, mind a megyei bíróságon kifejezetten jónak mondható, aminek köszönhetően a megye ítélkezése nemcsak magas színvonalú, de időszerű is.

Az OIT elnökhelyettese közölte: a szokásos évértékelésen túl Somogy megye a tekintetben is górcső alá kerül az idén, hogy “mintabíróságként” részt vesz egy statisztikai adatszolgáltatási programban.

Ennek lényege, hogy külföldi példákat és gyakorlatot alapul vevő, a jelenleginél hatékonyabb, úgynevezett szignálásos pontrendszert kívánnak bevezetni, amely az egyes ügyek nehézségi foka alapján mutatja meg a bírák leterheltségét – fejtette ki Fazekas Sándor. Hozzátette: amennyiben kedvezőek lesznek a tapasztalatok, az év második felében valamennyi bíróságon bevezetik az új értékelési rendszert, amelynek segítségével nemcsak az elvégzett munka mennyisége, hanem annak nehézségi foka, bonyolultsága is szempont lesz a bírák egész éves munkájának az értékelésekor.