Hatékony lépéseket tettek az eljárások gyorsítása érdekében a Csongrád megyei bíróságokon – mondta Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese szerdán Szegeden.

A Csongrád Megyei Bíróságra kerülő fellebbviteli ügyek 93 százaléka három hónapon belül befejeződik, ez rendkívül gyors ügyintézést jelent, ami számos megyében nem jellemző – mondta az elnökhelyettes a 2008-as munkát értékelő összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

Jelenleg a helyi bíróságok büntető ügyszaka az, amely a legnagyobb munkateherrel szembesül, leterheltségük országos összehasonlításban is kiemelkedő – közölte az elnökhelyettes.

Czene Klára megyei elnök közölte, tavaly jelentősen emelkedett a bíróságra érkező felszámolási és cégügyek száma. A tavaly ősszel kezdődött pénzügyi válság kapcsán arra számítanak, hogy ezek mellett tovább fog növekedni a gazdasági perek száma, valamint a végrehajtási eljárásokkal kapcsolatos munka is.

Az elnök kifejtette, a megyei és a Szegedi Városi Bíróság peres ügyeinek helyet adó épület műszaki állapota rendkívül leromlott, teljes felújításra és bővítésre szorul. A rekonstrukcióhoz kapcsolódó tervezési munkák elindultak, s remélhetőleg a kivitelezés is elkezdődhet hamarosan. Pályázati forrásból azonban már idén megtörténhet öt megyei bírósági épület teljes akadálymentesítése.

A biztonsági helyzettel kapcsolatban Czene Klára közölte, tavaly a megyei bíróság épületeibe belépőktől közel kétezer, emberi élet kioltására alkalmas eszközt – köztük 27 pisztolyt, tíz viperát, pálcatőrt, lőszereket, boxert – vettek el.