A Fidesz szerint alapjaiban elhibázott, szakmailag vállalhatatlan a felnőttek fogpótlása, valamint a gyermekek fogszabályzásához szükséges eszközök társadalombiztosítási támogatásának megszüntetése.

Az egészségügyi tárca tervei szerint – a gyógyászati segédeszközökről szóló rendelet módosításával – augusztus 1-jétől nem támogatják a felnőttek részlegesen és teljesen kivehető fogpótlásának technikai díját – fejtette ki csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, a Fidesz egészségügyi munkacsoportjának helyettes vezetője. Eddig ez a támogatás 50 százalékos volt. Hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg a 18 év alatti gyerekek fogszabályzásához szükséges fogtechnikai eszközök támogatása is megszűnik.

E módosításokkal a kormányzat 400-400 millió forintot tervez megtakarítani – jegyezte meg Horváth Zsolt, aki maga is fogorvos.

Álláspontja szerint alapjaiban elhibázott döntésről van szó, amely rövid távú megtakarításokért helyrehozhatatlan károkat okoz a gyerekeknél, és jelentős életminőség-romlást az idősebbeknél.

Az ellenzéki politikus közölte: a fogpótlás támogatásának megszüntetésével járó, tízezer forintot is meghaladó többletköltség a zömében idősebb embereknek jelentős terhet jelent majd. Hozzátette, hogy becslések szerint a felnőtt korú lakosság körében 3,5-4 millió embert érint a részleges vagy a teljesen kivehető fogpótlás.

A gyerekek fogszabályzásával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a szükséges eszközök támogatásának megszüntetésével sok gyermek szülei nem tudják majd vállalni a fogszabályozás költségeit.

A Fidesz arra kéri a kormány szakembereit, hogy fogadják el a szakma álláspontját, és ne vezessék be ezt a rendelkezést – mondta Horváth Zsolt.

Azért kell visszafogni a fogpótlás, illetve a fogszabályozáshoz szükséges eszközök támogatását, hogy a legsúlyosabb fogyatékkal élők helyzetén javítani lehessen – közölte Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöke csütörtökön.

A szocialista politikus szerint a gyógyászati segédeszközökről szóló jogszabály módosításának az a célja, hogy “a rendelkezésre álló előirányzatból az érintett betegeknél a lehető legnagyobb mértékű legyen az életminőség javulása és méltányos a terhek elosztása”.

Mint közleményében írta, a segédeszközök támogatási kerete idén szerény mértékben nőtt és ebből az összegből a kormány továbbra sem tervez megtakarítást.

“A kérdés azonban az, hogy a legsúlyosabb fogyatékkal élők helyzetén tudunk-e javítani, akár azon az áron is, hogy más betegcsoportoktól áldozatvállalást kérünk. Így a mind a négy végtagra kiterjedő bénulás esetén rendelhető elektromos motorral meghajtott kerekes székek támogatását növeljük, akárcsak a kötszerek jelentős csoportjának közfinanszírozását” – tette hozzá.

Mint írta, “ezért kell visszafogni a fogpótlás, illetőleg a fogszabályozáshoz szükséges eszközök támogatását azzal, hogy a súlyos fejlődési rendellenesség, daganatos betegségek vagy balesetek következtében szükségessé váló műfogsorok továbbra is kapnak közfinanszírozást. Ez vonatkozik a 18 éven aluliak fogszabályozására is”.

A politikus szerint a fentieken túlmenően a rászorultak közgyógyellátás keretében jogosultak fogpótlás, illetőleg fogszabályozó készülékek térítésmentes igénybevételére.