Jogerősen elutasította a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki ítéletében Eger városának azon keresetét, amely arra irányult, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a hevesi megyegyűlés, illetve a HospInvest által az egri kórház működtetésére tavaly márciusban kötött szerződést – tájékoztatotta Heves Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön.

Az ítélőtábla ezzel megváltoztatta a Nógrád Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét, amely az egri önkormányzat keresete alapján érvénytelenítette a kontraktust – írta közleményében Sós Tamás (MSZP).

Az ítélet szerint Eger alaptalanul indított pert a megyei önkormányzat ellen és ezért 1,5 millió forint perköltség megfizetésére kötelezték a várost a Heves Megyei Önkormányzat javára – tette hozzá.

Sós Tamás kiemelte: az összeget az önkormányzat az általa létrehozott kórházfenntartó kft. számlájára utalja át, így az felhasználható az intézmény működtetésére.

“A jogerős döntés után azt szeretném, ha a kórházon kívül is megnyugodnának végre a kedélyek és nem csupán a kórházon belüli munkabéke valósulna meg, hanem a politikai béke is helyreállna” – közölte a politikus.

Sass Barna Attila, a megyei közgyűlés aljegyzője elmondta: a bíróság azért változtatta meg az elsőfokú döntést, mert megítélése szerint Egernek nem áll fenn a “kereshetőségi joga”, ugyanis a szerződés megsemmisítéséből sem előnye, sem hátránya nem származik.

A Nógrád Megyei Bíróság első fokon 2009. március 17-én meghozott ítéletében érvénytelenítette a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. között létrejött, az egri kórház működtetésére kötött szerződést. Az indoklás szerint azért mondta ki érvénytelennek a kontraktust, mert a HospInvest nem a tenderben meghatározott formában csatolta pályázatához a fizetőképességét igazoló banki igazolást.

A tenderkiírás szerint ugyanis olyan banki igazolást kellett volna bemutatnia, amely igazolja, hogy a pályázó számláján három évre visszamenőleg nem volt “sorban állás”. A HospInvest igazolását viszont 2008. január 3-án állították ki, csupán két évre visszamenőleg. A banki igazolás pótolható lett volna, de ezt csak határidőn túl tette meg a HospInvest – állapította meg indoklásában első fokon Nógrád Megyei Bíróság.

Habis László, Eger jobboldal által támogatott polgármestere a történtekre reagálva azt mondta, hogy a leírt ítélet birtokában döntenek a további lépésekről.

A HospInvest Zrt. 2008 novemberében vette át az intézmény üzemeltetését. Augusztus 1-jétől viszont ismét a megye, illetve az általa létrehozott nonprofit társaság működteti a kórházat, miután csőd közeli helyzetbe jutott a HospInvest.

Az eredeti tenderre egyébként a HospInvest mellett pályázatot nyújtott be a Debreceni Egyetem is, illetve ajánlatot tett Eger városa.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a szerződést, illetve tiltakozott a funkcionális privatizáció ellen több civil szervezet is.