Bírósághoz fordul a Pécsi Vízmű Zrt. – közölte az MTI-vel Nyirati István, a cég vezérigazgatója. A Tettye Forrásház Zrt. is a bíróságon keresi igazát: birtokvédelmet kért. A pécsi MSZP szerda reggelre bizottsági ülést hívott össze a kialakult helyzet miatt.

A Pécsi Vízmű Zrt. sérelmére elkövetett hétfő reggeli akció bűncselekmény – mondta Nyirati István. Hozzátette: a vállalat jogászai már fogalmazzák a bírósági beadványt, amit szerdán reggel juttatnak el az illetékesekhez. ”Bízom benne, hogy az igazság győz” – tette hozzá.

A Tettye Forrásház Zrt. is a bíróságon keresi igazát, a Pécsi Városi Bíróságtól kért birtokvédelmet – közölte Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Birtokvédelmet kért még hétfőn a Pécsi Vízmű Zrt. is, de ők Pécs jegyzőjétől. Választ egyelőre nem kaptak.

A kialakult helyzet miatt szerda reggelre a gazdasági és önkormányzati bizottság együttes ülését hívta össze a pécsi közgyűlés szocialista frakciója – mondta Tóth Bertalan, az MSZP városi elnöke. Hozzátette: Winkler Tamástól, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójától, Szabó Iván ügyvédtől és Páva Zsolt polgármestertől többek között arra szeretnének választ kapni, hogy a vízszolgáltatás biztonságára milyen garanciákat tudnak adni; milyen összegű kártérítést kell fizetni a városnak a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi, francia tulajdonosának; valamint mivel tudják alátámasztani, hogy jogszerű volt a hétfői akció.

Az ügy előzménye: kedd reggel kitessékelték a biztonságiak a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatóját, Nyirati Istvánt, amikor több munkatársával együtt megpróbált bejutni a cég épületébe, miután hétfő reggel egy őrző-védő cég emberei lezárták a Pécsi Vízmű Zrt. bejáratát, és azóta csak az alkalmazottakat engedik be, a vezetőséget nem. Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón közölte: törvényesen jártak el. Mint mondta: azért volt sürgős a birtokbavétel, mert jogellenes állapot állt fenn október elseje óta. Akkor hozta meg az önkormányzat azt a döntést, hogy a jövőben a Tettye Forrásház Zrt. a vízszolgáltatásra jogosult cég. A kisebbségi, francia tulajdonos, a Suez azonban többszöri kérésre sem járult hozzá, hogy az új zrt. szolgáltatni tudjon.

A vízművel kapcsolatban a legnagyobb problémát az jelenti – mondta még korábban Páva Zsolt polgármester – , hogy a cég nem Pécs és a hozzá közvetlenül kapcsolódó települések szolgáltatásfejlesztésén és az árszínvonal csökkentésén dolgozott, hanem a terjeszkedést tűzte ki célul, és 17 társaságban szerzett részesedést.

Pécs közgyűlése múlt csütörtöki ülésén hozott létre egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére. Az 5 millió forint tőkéjű Tettye Forrásház Zrt. a képviselők elképzelése szerint átvenné és tovább működtetné a helyi vízközművet, s alkalmazná a Pécsi Vízmű dolgozóit. A Tettye Forrásház ügyvezetőjének Winkler Tamást, a Biatorbágyi Vízművek Zrt. ügyvezetőjét, a Nemzeti Lóverseny Kft. egykori ügyvezetőjét választották. Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Suez, a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról.