Minden év október 25-én ünnepeljük az Igazságszolgáltatás Európai Napját, melynek keretében az Európai Bizottság és az Európai Tanács Hatékony Igazságszolgáltatás Bizottsága (CEPEJ) koordinálásában a tagállamok bíróságai információs programsorozatokat szerveznek, hogy ezzel is közelebb hozzák az igazságszolgáltatást a polgárokhoz, tájékoztassák őket a jogaikról és az igazságszolgáltatást támogató európai szervezetek munkájáról. Magyarország bíróságai 2003 óta nyílt napok és különféle tájékoztató programok szervezésévelcsatlakozak a nemzetközi kezdeményezéshez.

A hosszú évekre visszanyúló hagyományoknak megfelelően a Gyulai Törvényszék dolgozói az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából 2023. október 24. és 27. között ismét változatos programokkal várták az érdeklődő csoportokat. Ebben az évben is több száz tanuló látogatott el valamely Békés vármegyei bíróságra, amely jól mutatja a rendezvény népszerűségét.

A koronavírus járvány miatti pár éves kihagyás után az idén ismét megrendezett programokon a diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy körbejárják a bírósági épületeket, megtekintsék a tárgyalótermeket, a fogvatartotti váróhelyiséget, valamint a bíróságok által gyakran használt távmeghallgató rendszer működésébe is bepillantást nyerhettek. Általános jogi ismeretekről tartott előadások keretében hasznos információkkal gazdagodhattak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, és annak területeiről, valamint felhívták figyelmüket a fiatal korosztályt érintő aktuális problémákra, így például szóba került az elektromos roller használatának jogi szabályozása, valamint az internettel kapcsolatos bűncselekmények. A vállalkozó kedvű csoportok perszimulációban is részt vettek, így játékos formában ismerhették meg a bírósági eljárások menetét.

A Gyulai Törvényszék a társadalmi szerepvállalás jegyében kiemelten fontosnak tarja, hogy a diákok hiteles és közérthető tájékoztatást kapjanak a jogi témákban. Ennek megfelelően a rendezvény kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők nemcsak elméletben szerezzenek információkat, hanem a mindennapi bírósági munkavégzésbe is bepillantást nyerjenek.