Aggasztóak a bírákat ért minősíthetetlen támadások – mondta Baka András hétfőn, a Fővárosi Bíróság összbírói értekezletének szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerint a verbálisan, szóban és írásban, levélben, iratokban, interneten elkövetett agresszió lehet a felforrósodott társadalmi feszültségek terméke, ugyanakkor egyenes összefüggés mutatható ki a bírákat ért fenyegetések és a bírósági épületek állapota között is.

Baka András magyarázata szerint ahol elhanyagoltabbak a bírósági épületek, ott magasabb a rendkívüli események száma, és ezekkel a jelenségekkel szemben nincs olyan szintű jogi védelem Magyarországon, mint Európa más országaiban.

Kérdésre válaszolva a főbíró kiemelte: a tárgyalások nyilvánossága alapvető követelmény, ez azonban nem jelenti azt, hogy “a nyilvánosság összes eszköze” a tárgyalás egészén jelen lehet. A legalapvetőbb érdek ugyanis az, hogy a konkrét ügy, az elbírálandó jogvita érintettjei tisztességes eljárásban vehessenek részt.

Európa legtöbb országában a tévékamerák, fotósok legfeljebb a tárgyalás kezdetén és az ítélet kihirdetésekor lehetnek jelen – jegyezte meg.

Baka András szerint szükség van igazságügyi, tájékoztatási törvényre, illetve e vonatkozásban a polgári és a büntetőeljárás összehangolására.

Az országos viszonylatban egyenetlen ügyelosztásról szólva a főbíró kifejtette: elfogadhatatlan, hogy az ország középső régiójában – a fővárosban és Pest megyében – tovább tart a bírósági ügyek intézése mint másutt, ez azonban egy olyan strukturális probléma, ami csak egy komplex, strukturális válasszal kezelhető, egyedi intézkedésekkel, például bírák kirendelésével nem. Az átfogó megoldás része lehet például a túlcentralizáltság megszüntetése a Pesti Központi Kerületi Bíróság vonatkozásában, továbbá az illetékességi szabályok megváltoztatása – vélekedett.

Baka András kiemelte: az igazságszolgáltatás az Állami Számvevőszék szerint évek óta alulfinanszírozott, ehhez járulnak az elvonások, a növekvő költségek, például a közüzemi díjak, és a többletfeladatok. Az időarányos felhasználás azt mutatja, hogy az idén – szigorúan takarékos gazdálkodás mellett is – problémák lehetnek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Kulcsár-ügy hét éve húzódó eljárásában a Fővárosi Bíróságon 2008 nyarán született elsőfokú ítélet esetleges hatályon kívül helyezése a Fővárosi Ítélőtáblán, illetve új elsőfokú eljárás elrendelése presztízsveszteség lenne-e az igazságszolgáltatás számára, Baka András és Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke egyaránt nemmel felelt.