A Terrorelhárítási Központ főigazgatójává nevezte ki szerdai hatállyal a miniszterelnök Hajdu Jánost – az erről szóló határozat a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható.

A Fidesz volt biztonsági igazgatóját, akit a belügyminiszter júniusban nevezett ki miniszteri biztosnak a Terrorelhárítási Központ létrehozásával kapcsolatos feladatok ellátására – szintén szerdai hatállyal – a hét elején nevezte ki rendőr dandártábornokká Schmitt Pál köztársasági elnök.

A Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló, augusztusban közzétett rendelet szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő költségvetési szerv.

A központ védi a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is.

Feladata az alábbi bűncselekmények felderítése és megszakítása: terrorcselekmény, emberrablás, légi jármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése. Ugyancsak feladata – a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére – a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személy elfogása, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítása, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévők elfogása.

A Terrorelhárítási Központ mindemellett elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét is.

Kapcsolódó cikk:

Terrorelhárítási Központ védheti az állam- és a kormányfőt – Szeptember 1-el alakul meg az új hivatal→