Soron kívüli eljárásban intézkedett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az idén nyugdíjazott bírák munkaügyi pereiben eddig jogerőre emelkedett ítéletek alapján, és megkezdte a bírák ismételt kinevezésére vonatkozó előterjesztések megküldését Áder János köztársasági elnökhöz – közölte a hivatal honlapján pénteken.

Az OBH elnöke 2013. január 1-jével tett javaslatot a bírák határozatlan időtartamra szóló kinevezésére.

A 2996 fős bírói karból 231 bíró jogviszonya szűnt meg az Alkotmánybíróság határozata által hatályon kívül helyezett törvényi rendelkezés alapján.

Az OBH honlapján olvasható közlemény arra is kitér, hogy a felmentett bírák közül 186-an a felmentés időpontjában – saját korábbi kérelmükre tekintettel – már nyugdíjasként, nyugdíjuk folyósítása mellett dolgoztak.

Az érintett bírák közül 164-en fordultak munkaügyi bírósághoz. Az eljárásokban a hivatal a hatályos jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével jár el – közölte az OBH.

“A jogerős ítéletek rendelkezéseit az Országos Bírósági Hivatal elnökének és az érintett bíróságoknak éppúgy kötelességük végrehajtani, mint a jogkereső állampolgároknak. Ezért az OBH elnöke soron kívüli eljárásban intézkedett – és intézkedik a jövőben is – az érintett bírák ismételt kinevezése iránt” – olvasható a hivatal közleményében.