Példamutató a somogyi bírók munkája, gyorsan dolgoznak és megalapozott ítéleteket hoznak – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Kaposváron.

Handó Tünde a Kaposvári Törvényszék összbírói értekezlete után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a büntetőügyek 94 százaléka, a polgári ügyek 90 százaléka egy éven belül befejeződik, ami országosan szinte példátlan.

Az OBH elnöke példaértékűnek nevezte, hogy a járásbíróságokon meghozott határozatok mindössze nyolc százalékát fellebbezik meg. Ez azt mutatja, hogy az ügyfelek elfogadják a bíróság döntését, és bíznak abban vagy tudják azt, hogy az első és a másodfok hasonló jogértelmezés alapján ítélné meg az ügyüket – fogalmazott Handó Tünde, hozzátéve: “ez a fajta bizalom a jogegységet és jogbiztonságot illetően nagyon fontos”.

Közölte: a somogyi bírók által meghozott ítéletek megalapozottságát mutatja az is, hogy az országos átlagot meghaladó az ítélőtábla által helybenhagyott ügyek száma. A gazdasági ügyek 60, a polgári ügyek 56 százalékát hagyta helyben az ítélőtábla – ismertette a fellebbviteli ügyekkel kapcsolatos határozatok arányát, megjegyezve: az országos átlag 43-45 százalék.

Handó Tünde szerint a bíróság felelőssége ugyanis nem csak abban áll, hogy megalapozott és gyors ítéleteket hozzon, mivel a bíróságok a harmadik hatalmi ág – mondta az OBH elnöke. Hozzátette: a bíróságoknak és a bíróknak az eljárások során és hétköznapi magatartásukban is meg kell testesíteniük azt, hogy ők ezt a harmadik hatalmi ágat képviselik, “a végrehajtó vagy a törvényhozói hatalommal szemben is fel kell tudniuk lépni”.

Ez óriási felelősséget is jelent, mert ezt a feladatot csak akkor tudja a bíróság ellátni, ha megvan a kellő társadalmi bizalom – hangsúlyozta Handó Tünde.

Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke kiemelte: a csökkenő bírói létszám ellenére – két éve 89 bíró ítélkezett a megyében, jelenleg 84 – az ügyek jelentős részét egy éven belül befejezik, minden ügyszakban 90 százalék feletti az arány.

Tájékoztatása szerint a somogyi járásbíróságokra tavaly több mint 44 ezer ügy érkezett, közülük alig több mint ötezer nem zárult le. Két éven túl nyolcvan, öt éven túl pedig mindössze három húzódik.

A törvényszék elnöke az elmúlt egy évben bevezetett újításokról szólva elmondta: elindították a diákok számára szervezett nyitott bíróság programot, a tanúgondozást, valamint az ügyfelek peren kívüli megegyezését szolgáló bírói mediációt. A tervek közül kiemelte, hogy gyermekmeghallgató szobákat alakítanak ki a bíróságokon.