Százzal kevesebb bíróság és ügyészség lesz Horvátországban, miután Orsat Miljenić horvát igazságügyi miniszter kezdeményezte a horvát bíróságok és ügyészségek munkájának felülvizsgálatát. A miniszter az egyik okként jelölte meg, hogy túl sok horvát ügy került a strassbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé.

“A horvát bírósági határozatok sokszor nincsenek összhangban az európai előírásokkal és egyezményekkel, ezért gyakran kérik az ügyek felülvizsgálatát” – mondta Miljenić, aki szerint a vádhatóság és az igazságszolgáltatási szervek munkájának felgyorsítása is elengedhetetlenné vált.

A horvát kormány a közelmúltban elfogadta azt a végleges törvénytervezetet, amely meghatározza a bíróságok és ügyészségek illetékességi területét és székhelyét. A bíróságok és ügyészségek száma a törvény nyomán százzal csökken majd.

Orsat Miljenić igazságügyi miniszter szerint a változások gyorsítani fogják a bíróságok működését, és csökkentik a testületek és a foglalkoztatottak számát. Mint mondta, Horvátország túl kis ország ahhoz, hogy ekkora igazságügyi hálózata legyen.

A járásbíróságok számát 67-ről 24-re, a kihágási (szabálysértési) bíróságok számát 63-ról 22-re, a járási ügyészségekét pedig 33-ról 22-re csökkentik majd. A miniszter nagyobb mobilitást vár el a bíráktól, egyenletesebb munkaelosztást ígér. Példaként említette, hogy vannak olyan bírák, akik ugyanazért a díjazásért négyszer annyit dolgoznak.

Az átalakítással becslések szerint éves szinten 2 milliárd Kunát (80 milliárd forint) fognak megtakarítani. A miniszter kiemelte: hazai szinten is harmonizálni kell a jogalkalmazást. Számos esetben tapasztalták ugyanis, hogy ugyanabban a jogi helyzetben teljesen ellentétes döntések születtek különböző horvát megyékben.