Horvátország szeretne csatlakozni a schengeni övezethez, de az EU visszajelzései nem igazán pozitívak – írta a Vecernji List című horvát lap hétfőn.

A zágrábi újság jelentése szerint Horvátország EU-csatlakozásának második évfordulója, idén július 1-je előtt pár hónappal hivatalosan is elküldi Brüsszelnek kérelmét a schengeni övezethez való csatlakozási szándékáról, de a témával foglalkozó horvát illetékesek elismerték, hogy “a párizsi terrorista merényletek után nem nekünk áll a zászló”.

Az EU tagállamai egyre kevésbé bíznak a schengeni határokban Románia, Bulgária és Horvátország nélkül is, ezért nehéz elképzelni, hogy bárkit is felvennének most az övezetbe – írta a lap.

“Schengen a megoldás része, nem a problémáé” – idézte a Vecernji List az EU egyik dokumentumát. Ezért a lap szerint az EU nem fogja visszaállítani a határellenőrzést a 26 tagú övezeten belül, de eleget akar tenni Franciaország és más országok követeléseinek, amelyek a terrorizmus ellen küzdenek, és szigorúbb ellenőrzést követelnek a schengeni határokon.

Az a cél, hogy az EU erősítse meg a schengeni határok ellenőrzését, beleértve a horvát-magyar és a horvát-szlovén határt is – áll a lap által idézett dokumentumban.

Az EU szerint Horvátország keleti szomszédai – Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia, amelyekkel a leghosszabb határa van – a terroristákat fegyverekkel ellátó fegyvercsempészek fő beszerzési forrásai és tranzitútvonalai közé tartoznak.

Súlyos probléma továbbá, hogy Boszniában körülbelül 3 ezer potenciális terrorista tartózkodik a belső elhárítás szerint, ami arra utal, hogy az ország “a terrorizmus puskaporos hordója”, és egy ilyen méretű veszély ellenőrizhetetlenné válik.

A párizsi terrorcselekmények rávilágítottak a bevándorlás problémájára. Ha Horvátország nem lesz tagja a schengeni övezetnek, a menekültáradatot továbbra is Magyarországnak kell felfognia, ugyanis a Balkán felől a “megélhetési bevándorlók” útvonala Magyarországon keresztül vezet Nyugat-Európába – írta a lap