A Szegedi Ítélőtábla vezetése évek óta tervezte, hogy lehetőséget biztosít az illetékességi területén dolgozó bírák számára, hogy felrendeléssel szakmai munkát végezhessenek az ítélőtáblán. A kezdeményezés hozzájárulhat a határozatszerkesztési ismeretek továbbfejlesztéséhez, és lehetőséget nyithat a régiós szintű egységes joggyakorlat kialakítására.

A szakmai gyakorlat mindkét fél számára előnyös és hasznos: az ítélőtábla bírái közvetlenül is megismerhetik az alsóbb bírósági szinteken dolgozó kollégák munkáját, akik a közös munka során elsajátíthatják, továbbfejleszthetik a másodfokú határozatszerkesztési ismereteiket és lehetőség nyílik a régiós szintű egységes joggyakorlat kialakítására. Ez már rövidebb távon is növelheti az ítélkezés hatékonyságát.

A szakmai gyakorlat bevezetését – amely a Kúrián már évek óta lehetőség az érdeklődő bírák számára – az Országos Bírósági Hivatal Elnöke is támogatta. Elsőként Vágó Mária, a Szegedi Törvényszék bírája érkezett, aki 2015. januárban és februárban ítélkezett az ítélőtábla II. számú polgári tanácsában. Márciusban két bíró érkezik Szolnokról – Sólyomváriné Csendes Mária törvényszéki- és Válik Edina járásbíró – akik az ítélőtábla egy-egy büntető, illetve polgári tanácsában ítélkeznek majd. Amennyiben a bírák szakmai gyakorlata sikeres lesz, további folytatása várható.

Az ítélőtáblára felrendelt bírák mellett jelenleg négy joghallgató vesz részt három hónapos, illetve öt jogi asszisztens hallgató folytat többhetes szakmai gyakorlatot a bíróságon.