Ausztria figyelmen kívül hagyja a kiskorú menekültek jogait, ezért azonnali intézkedéseket szorgalmaztak osztrák gyermekvédelemmel foglalkozó ügyvédek.

A ügyvédek szerint a fiatal menekültek súlyos diszkriminációt szenvednek el a mindennapokban. A közlemény szerint a gyerekekkel szemben méltatlan az a bánásmód, hogy több hónapig túlzsúfolt felvevőközpontokban szállásolják el őket, mindenféle őrizet, gondoskodás és iskolalátogatási lehetőségnélkül. A közleményben foglaltak szerint ez ellentmond a szakmai, szociálpedagógiai, gyermekjogi és humánus vezérelveknek.

Az ügyvédek olyan országosan összehangolt és egységes alapelvek kidolgozását szorgalmazzák, amely segíti a menekültfelvételt, a gondozást és a tanácsadást. Egyúttal sürgetik olyan tartományi koordinációs központok létrehozását is, amelyek a gyermekek igényeit figyelembe véve további szükséges intézkedéseket hajtanak végre, továbbá a kíséret nélkül érkező kiskorúak számára nevelőszülőket vagy vendéglátó családot biztosítanak.

A menekülteket segítő osztrák koordinációs testület adatai szerint 2014-ben 2026 kiskorú menekültkérelmét nyújtottak be Ausztriában, közülük 129-en 14 év alattiak. A menekültek leginkább Afganisztánból, Szíriából és Szomáliából érkeznek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) éves jelentése szerint csaknem hatvan millióan menekültek el a háború és az erőszak miatt, közülük minden második gyerek. A legtöbben Szíriát, Afganisztánt, Irakot és Szomáliát hagyják el.