Nem sérti a bosnyákok elemi érdekeit, ezért megtartható a Bosznia-Hercegovina szövetségi bíróságának és ügyészségének illetékességét megkérdőjelező népszavazás – döntött a boszniai Szerb Köztársaság alkotmánybírósága. A referendum ellen nyugati diplomaták is felszólaltak.

Az alkotmánybíróság döntéséről szóló, a Nezavisne Novine című boszniai napilap internetes oldalán olvasható beszámolóban az áll: a testület azzal indokolta a döntést, hogy a népszavazási javaslat egyik államalkotó népcsoportot sem diszkriminálja sem pozitívan, sem negatívan, ezért nem megalapozott a bosnyák képviselők vétója.

A népszavazási javaslatot Milorad Dodik boszniai szerb elnök terjesztette be, és a referendum arra a kérdésre keresné a választ, hogy létezzen-e Bosznia-Hercegovinában szövetségi bíróság és ügyészség, és az legyen-e illetékes a boszniai Szerb Köztársaság területén. Az elnök szerint azért van szükség a népszavazásra, mert a szövetségi bíróság negatív irányban elfogult a boszniai szerbekkel szemben, a bíróságok arányaiban sokkal több szerbek elleni ítéletet mondanak ki, mint a másik két államalkotó nemzet (bosnyák, horvát) elleni ítéletet.

A népszavazás bírálói szerint viszont a népszavazás az országrész függetlensége irányában történő első lépések egyike, Milorad Dodik ugyanis évek óta hangoztatja, hogy az általa vezetett boszniai Szerb Köztársaságnak ki kellene válnia a szövetségi államból, Bosznia-Hercegovinából.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint több nyugati diplomata már júliusban, a parlamenti vita idején elítélte a kezdeményezést, mert az szerintük veszélyezteti Bosznia-Hercegovina “szuverenitását és integritását”, valamint tovább mélyítheti a megosztottságot az országban.

A népszavazást várhatóan októberben rendezik meg.