A Debreceni, az Egri, a Gyulai és a Szegedi Törvényszék is sikerrel indult a családbarát munkahelyek kialakítását és fejlesztését célzó nyílt pályázaton. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett pályázat olyan munkahelyek kialakítását célozza, amelyek a munka és a magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását segítik.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által a bírósági szervezet számára 2016-ban meghirdetett Fenntartható Fejlődés Program (FFP) egyik fontos célkitűzése volt, hogy a bírósági életpályát vonzóbbá tegye. Olyan munkafeltételek kialakítását ösztönözte, amelyek a családos munkavállalók számára is kedvezőek. A program eredményeként számos bíróság lehetővé tette például a részmunkaidős vagy eltérő munkarendben történő foglalkoztatást, több közösségi rendezvényt szervezett, illetve bővítette a dolgozók rekreációs lehetőségeit.

A Debreceni Törvényszék elnöki intézkedéssel könnyített munkafeltételeket vezetett be a várandós nők és családanyák számára. Az Egri Törvényszék eltérő munkarendet vagy otthondolgozási kedvezményt biztosított részükre, emellett nyári napközit is szerveztek. A Gyulai Törvényszéken a szabadságolásoknál figyelembe vették, ha valaki kiskorú gyermeket nevel vagy várandós. Arra is odafigyeltek, hogy a gyermekgondozás miatt távollévő munkavállalók szakmai tudása magas szinten maradjon. A Szegedi Törvényszék felülvizsgálta az esélyegyenlőségi tervét, és új rekreációs lehetőségeket kutatott fel. 

Forrás: OBH

Az EMMI pályázatán elnyert összegből a törvényszékek folytatják jó gyakorlataikat, és újabb intézkedéseket is bevezetnek. 

A Családbarát Munkahely pályázat díjátadó ünnepségét 2017. október 4-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében rendezték meg.